USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

UZMAN VE BAŞ ÖĞRETMENLİK SINAVI İPTAL EDİLECEK Mİ?

08-11-2022

Çok konuşuldu çok tepki çekti çok eleştirildi ama Millî Eğitim Bakanı geri adım atmadı. Öğretmenler iş bırakma eylemi yaptı sendikalar ayağa kalktı ve sonunda 9 kasımda uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlik sınavını getiren Öğretmenlik Meslek Kanunu anayasa mahkemesinde görüşülecek. İptal edilir mi? Beklenti bu kararın iptal edileceği yönünde bekleyip göreceğiz ama karar iptal yolunda olmasa da Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilen uzman ve baş öğretmenlik sınavının ne kadar yanlış olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir.
        Peki bu uzman öğretmenlik nedir? Öğretmenlikte 10 yılını dolduranlar başvuruda bulunmak 180 saatlik video dersleri izlemek ve eğer yüksek lisansı yoksa yapılan sınavı geçmek koşulu ile uzman öğretmen olabilmekte. Yine öğretmenlikte 25 yılını dolduranlar aynı şartları taşımak koşulu ile baş öğretmen olabilecekler. Uzman öğretmenlerin maaşlarında 2 bin TL civarı baş öğretmenlerde ise 3 bin civarı bir artış olacak. Kanunlarımıza göre Öğretmenlik, eğitim ve öğretim ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini, Türk Millî Eğitiminin amaçları ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür. Zaten üniversiteyi bitirip göreve başlayan her öğretmen uzmandır. Öğretmenleri bu şekilde sınıflamak öğretmenlerin itibarının zedelenmesinden başka toplumsal bazı sorunların oluşmasına da neden olmaktadır. Düşünün bir okulda görev yapıyorsunuz siz 20 yıllık deneyime sahipsiniz ve alanınızla ilgili yeniliklere açık bir öğretmensiniz ama sınavı geçemediğiniz için uzman öğretmen olamıyorsunuz ama sizden daha az tecrübeye sahip 10 yıllık bir öğretmen sınavı geçtiği için uzman öğretmen oluyor. Ay sonunda maaş bodroları whatsapp gruplarına gönderildiğinde ya da öğretmenler odasına asıldığında uzman öğretmen olamayan öğretmenimizin durumunu düşünemiyor mu bu kanunu hazırlayan yetkililer. Ya da ilkokul 1. Sınıfa başlayacak çocuğunu uzman öğretmene yazdırmak isteyen veliler olacak aynı durum orta okul ve lisede de geçerli çocuğunun derslerine uzman öğretmenlerin girmesini isteyen veliler olacaktır. Bu durumun sırf yılı yetmediği için ya da sınavı geçemediği için uzman öğretmen olamayan öğretmenler üzerinde nasıl bir psikolojik tahribat yaratacağı hiç mi düşünülmedi. İşin bir başka tarafı da 10 yılını doldurup öğretmenlik yapabilme hakkını kazanmak için tezsiz yüksek lisans yapan öğretmenler sınavlardan muaf tutulurken. Asıl amacı öğretmen yetiştirmek olan 4 yıllık Eğitim Fakültesinden mezun olan öğretmenler uzman öğretmenlik için sınava girmek zorunda kalacak. Nereden bakarsanız balkın tutarsızlıklar yanlışlıklarla dolu bir uygulama. Öğretmen zaten uzmandır. Bunun sınavı olmaz. Öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapılacaksa tüm öğretmenleri kapsamalı.
          İşin başka bir tarafı da özel sektörde çalışan öğretmenler. Bu öğretmenlerde uzman ve baş öğretmenlik sınavına girebiliyorlar. Diyelim ki özelde çalışan bir öğretmen uzmanlık unvanını aldı. Peki bu öğretmenin maaşına da iyileştirme yapılacak mı tabi ki hayır. Yani uzman öğretmenlik özel sektörde işe yaramayacak. Millî Eğitim Bakanlığı bir düzenleme ile özel sektördeki uzman ve baş öğretmenlerinde kamuda görev yapan meslektaşları gibi maaş artışından faydalandırılması yönünde karar aldı diyelim. Bu kez ne olacak biliyor musunuz? Özel okul kurucuları uzman ve baş öğretmenlerle çalışmayacak. Çalışmış olsa da fazla yatan ücreti tekrar elden alacaklardır. Neresinden bakarsak bakalım tutarsızlıklarla dolu bir kanun ÖMK (Öğretmenlik Meslek Kanunu) umarım Anayasa Mahkemesi bu kanunun yürütmesini durdurma kararı verir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?