USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Suriyeli sığınmacılarla ilgili bilinen yanlışlar

27-07-2021

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan dolayı ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak bilinen çok sayıda yanlış bilgi bulunuyor. Sığınmacılara ayrıcalık tanındığı gibi çok sayıda kamuoyunda yanlış bilgi dolanıyor. Bakın mülteciler.org adlı web sitesinin araştırmasında kamuoyunda sığınmacılarla ilgili olarak önemli yanlış bilgiler yer alıyor. Şimdi sizlerle bu bilgileri paylaşmak istiyorum;

“Mültecilerle ilgili hemen hemen her gün sosyal medyada, televizyonlarda ve gazetelerde haberler çıkmakta. Sosyal medyada çıkan haberlerin büyük bir bölümü doğruluktan uzak ve ırkçı bir dile sahip. Asılsız haberler kamuoyunu yanıltıyor ve toplumun huzurunu bozuyor. Bu sebeple doğru bilinen yanlışlardan bazılarını sıraladık:

1. Suriyeliler İstediği Üniversiteye Sınavsız Giriyor
Bu konuda Suriyeli öğrenciler için hiç bir ayrımcılık yapılmıyor. Bir Amerikan vatandaşı öğrenci hangi haklara sahipse bir Suriyeli öğrenci de aynı haklara sahip. Bu sebeple Suriyeli öğrenciler, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi “Türkiye Bursları”, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı veya yatay geçiş şartlarını sağlamadan üniversiteye giremezler.

2. Suriyeli öğrencilerin “tamamına” devlet bütçesinden karşılıksız burs veriliyor
Kamuoyunda Suriyeli öğrencilerin tamamına burs verildiği iddiası dolanıyor. Sadece “Türkiye Bursları” üzerinden başvuru yapan ve belirli kriterleri karşılayan sınırlı sayıdaki Suriyeli öğrencilere burs verilmektedir.

3. Toki evleri suriyelilere bedava veriliyor
Toki’nin internet sitesindeki başvuru şartlarını okursanız bu iddianın da asılsız olduğunu göreceksiniz. Toki’den ev sahibi olmanın ilk şartı T.C. vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için Toki’den değil bedava parayla bile ev satın alamazlar.

4. Suriyeliler Araçları için MTV Ödemiyor
Türkiye’den araç satın alan veya kendi aracını Türkiye’ye getiren Suriyeliler kayıt yaptırarak geçiçi plaka almak zorundadırlar. Ayrıca bu araçları için motorlu taşıtlar vergisi ödemekle yükümlüdürler.

5. Suriyeliler Seçimlerde Oy Kullanıyor
Ülkemizde yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan biri seçimlerde asla oy kullanamaz. Bu sebeple bu iddiada tamamen bir uydurmadır. Hiçbir yabancının seçimlerde oy kullanma hakkı yoktur.

6. Suriyeliler Tüp Bebek Tedavisinden Ücretsiz Yararlanıyor
Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılan açıklamada Türkiye’deki mültecilerin hiçbir sağlık giderinin SGK tarafından karşılanmadığı bildirildi.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?