USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İSTANBUL’UN FETHİ

31-05-2021

Dünya tarihinin en önemli olaylarından olan İstanbul’un fethi orta çağın kapanıp yeni çağın başlamasına sebep olmuştur.Bin yılı aşkın süredir varlığını koruyan Bizans Devletinin yıkılması, tarihte önemli değişikliklerin yaşanmasına sebep olmuştur. İstanbul’un fethi  sanıldığı gibi bir yıkım savaşı olmamıştır. Osmanlı padişahlarının hoşgörüye dayalı bir sistem yürütmeleri, fetihten sonra bile yerli halkın huzur içinde yaşamasını sağlamıştır.

İstanbul’un fethi, neredeyse her devlet liderinin en büyük hayaliydi. Özellikle Müslüman olan Osmanlı padişahları için bu fethin manası bambaşkaydı. Çünkü peygamber efendimiz daha yüzyıllar öncesinde İstanbul’u fethedecek komutanı ve askerleri övmüştü. Bu övgüye mazhar olmak elbette herkesin hayali olacaktı.

1453 yılında gerçekleşen İstanbul’un fethinin Türkler açısından önemi çok büyüktür. O yıla kadar sayısız kez kuşatılan ama hiçbir şekilde alınamayan İstanbul, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. Bu fethin arkasında çok büyük bir mücadele ve azim vardır.

Peygamber Efendimiz İstanbul’un fethini “İstanbul fethedilecektir. Onu fethedecek olan kumandan ne güzel kumandan ve onun ordusu ne güzel ordudur.” sözü ile müjdelemiştir. Bu müjdenin ardından birçok devlet ve hükümdar bu şerefe nail olmaya çalışmış ancak bunu bir türlü başaramamıştır. Fatih Sultan Mehmet çocukluğundan bu yana İstanbul’un fethi için çalışmış, bu amaç uğrunda gerekirse kendini heba etmeyi göze almıştır. İstanbul’un fethedilmesini sağlayan fetih ruhu, Peygamber’in müjdesine nail olmaya alışan gencecik bir hükümdarın inancı ile beslenmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, güçlü inancı ve yüksek bilgisi ile İstanbul’u fethetmeyi başarmış ve bize bu güzel şehri armağan etmiştir. Bugün Türk gençliğine düşen görev bu kararlılığı ve inancı örnek almaktır. Taşı toprağı altın olan bu şehrin değerini bilmek ve attığımız her adımda onu bize armağan eden Fatih’i dualarla anmak gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?