USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÜZEL AHLAK

Eskiden güzel ahlak ve edep sahipleri meclislerde baş köşelerde oturtulur,akıl ve fikir alışverişlerin de görüşlerine değer verilirdi.

Güzel ahlakı yaşamayı amaçlamayan yüzeysel kimselerin nezaketten uzak üslup ve davranışlarını samimi müminlerde görmek mümkün değildir. İçinde Allah aşkı ve korkusu taşıyan bir insanın davranışları, çevresindekilere rahatlık verir. Sözleri kalplere hitap eder; sohbetinden nur akar, insanlarda sıcaklık oluşturur.

Edep, güzel terbiye, iyi alışkanlıklarla birlikte utanılacak hata ve ayıplardan korunmak demektir.

İnsan zekâsının kapısı olan edep, iman ehlinin eksilmez giysisi, en değerli süsü, mağlup olmaz silahıdır. Edep ve güzel ahlak, inanca kuvvet ve parlaklık kazandırıp kişiyi kötülüklerden korur. İnsan ilişkilerinin şekillenmesinde önemli bir özellik olan edep, kişinin kendini ve çevresindekilerini sevmesi herkese layık olduğu ölçüde değer vermesidir. Edep, kişinin kendisini abartılı gösterip insanları hor görmemesidir. Başkalarına da kul ve köle olmamasıdır…

Samimi, mütevazı, ince düşünceli, şefkat ve merhametli, güzel sözlü, hoşgörülü ve nezaketli olmak İslam adabıdır; müminlerin Kuran’da övülen önemli özelliklerindendir. Kaynağında insana saygı, hürmet ve değer verme vardır. Ancak asıl amaç insanların beğenisini kazanma yönünde değildir. Müminin amacı her durum ve olayda olduğu gibi Allah’ın rızasının en fazlasıdır.

Allah’a ve Resulullah (sav)’e aşkını, Allah’ın yarattığı güzelliklere sevgiyi anlatmalı Müslüman. Sevgiyi yaşayamamak, ifade edememek korkunçtur. İnsanın imanı arttıkça sevgisinin gücü de artar. Allah, samimi isteyen kulunun kalbine bu nimeti ilham eder.

Kıstasımızı Kur’an’a göre belirlemeli ve her davranışımızın Allah Katında beğenilen bir salih amel olması için çaba göstermeliyiz.
Çünkü Allah konuşmada, davranışta ve düşüncede hep en güzelin aranmasını buyurur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?