USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EŞİNİN MESLEĞİNİ BEĞENMEMEK BOŞANMA NEDENİ Mİ ?

14-02-2022

Değerli okurlar, iyi günde kötü günde hastalıkta sağlıkta diye söz verilen evlilikler bazen hiç istenmedik olaylarla son bulabiliyor. Bunun için de boşanılır mı diyebileceğiniz bir çok olay bazıları için evliliğin devamı noktasında katlanılmaz sorunlar olabiliyor. Kim evinde ne yaşıyor bilemeyiz ama bu işler sabır işi, anlayış işi.

Evlilikte eşinizin ne iş yaptığı da gerçekten önemli konulardan birisi. Nitekim yüksek ihtimalle hayatı boyunca eşinizin yaşam şeklini, size olan davranışlarını belirleyecek olan iş hayatı çoğu insanın evliliğinin bozulmasına sebep olabiliyor. İş hayatının evliliğe olumsuz  yönde yansılamaları ayrı bir tartışma konusu. Gelelim eşinizin işini beğenmeme konusuna ? Bu bambaşka bir şey. Doğrudan eşin işini sevmeme, beğenmeme belki de hakir görme olayı varsa ne olacak.

Kişi elbette eşinin daha iyi işlerde çalışmasını, daha rahat bir ekonomik hayatı olmasını isteyebilir. Bazı fırsatlar önüne çıkarsa eşine tavsiyelerde bulunabilir ve hayatına olumlu yönde katkıda bulunmak adına fikirlerini beyan edebilir. Buradaki tavır eşinin mesleğini hor görme olarak değil de daha çok eşinin iyiliğini isteme olarak karşımıza çıkar. Ama bir de bunun tam zıttı olarak, hiçbir fayda vermeyen ve sürekli eşini işi sebebiyle küçümseyen söz ve söylemlerle huzur kaçırma durumları var ki eşinin işini beğenmemekten kasıt aslında bu.

Kişinin çalıştığı iş gerçekten kötü bir iş olabilir. Gayri resmi işler, harama uzanan eller, insanları mağdur ederek kazanılan bir hayat. Bunu istemeyen, beğenmeyen eşin durumu farklı elbette. Böyle işleri zaten beğenmek yanlış. Bunu beğenmeyen eşe kimsenin lafı olamaz.

Ama kişinin namusuyla, alın teri ile çalışması ve helalinden kazanç elde etmesi en büyük övünç kaynağı. Bunu beğenmeyip hakir görmek elbette kabul edilemez. Hele bir de bunu sürekli olarak eşinin yüzüne vurmak daha da kötü .

Peki eşinin işini beğenmemek boşanma sebebi olabilir mi?

Evet belirli şartlar altında bu durum boşanma sebebi olabilir. Ancak bu durumun boşanma sebebi olabilmesi için somut olayda eşin bu davranışının bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bunları kısaca özetlersek;
-Çalışan eşin işinin hukuka, ahlaka ve kamu düzenine ayırılık teşkil etmemesi gerekir. Yani toplumca da ayıplanan belki de suç teşkil eden bir işi beğenmeyen eş kusurlu bulunamaz
-Eşinin işini beğenmese de daha iyi bir iş için fikir verme, yol gösterme ya da eleştiri sınırları içerisinde kalarak tartışma boyutunda sarf edilmiş sözler boşanma sebebi olmamaktadır.
- Eşinin mesleğini beğenmeyen diğer eşin söz ve tavırları eleştiri sınırlarını çok aşarak hor hakir görme boyutuna ulaşmalı ya da 3.kişilerin yanında eşin zor duruma düşürülmesine neden olacak şekilde olmalıdır.
- Bu durum işi beğenilmeyen eş için boşanma sebebidir. Eşinin işini beğenmeyen eş bu durumu bahane ederek boşanmak istemesi kabul görmeyecektir.
Özetle eşinin mesleğini beğenmeyen kişinin söz ve eylemleri iyi niyet sınırlarını aşıyorsa ve hatta kötü niyetli şekilde gerçekleşiyorsa bu durum boşanma sebebidir. Bunu da somut olaya göre mahkeme hakimi takdir edecektir.

Hemen konuya ilişkin bir de Yargı kararı özeti verelim.Yargıtay 2. HUKUK DAİRESİ Esas : 2018/218 Karar : 2018/1055 sayılı kararında

“…..davacı kadının eşinin kapıcı olmasından rahatsızlık duyarak eşini aşağıladığı ve müşterek konutu terk ettiği, kadına yüklenen diğer kusurlu davranışların ispatlanamadığı, davalı erkeğin ise eşine hakaret ettiği, velayete yönelik düzenlenen sosyal inceleme raporundaki müşterek çocuk beyanlarının ise hükme esas alınamayacağı anlaşılmaktadır. O halde, boşanmaya sebep olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduklarının kabulü gerekir. Eşit kusurlu eş yararına manevi tazminata hükmedilemez. Somut olayda kadın yararına Türk Medeni Kanununun 174/2 maddesi koşulları oluşmamıştır. Bu husus nazara alınmadan kusur durumunun hatalı belirlenmesi ve bu yanılgılı kusur belirlemesine bağlı olarak davacı kadın yararına manevi tazminata hükmedilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir…..”

denilerek durum örneklendirilmiştir.
İşin özü değerli okurlar, eşiniz alın teri ile çalışıp tembellik yapmıyorsa, rızkını helalinden kazanan bir eş iki dünya mutluluğudur. Kıymetini bilelim. Bunu hor görmek hem eşinizi incitir, hem de Hakk katını incitir. İncitmeyelim. Eşler birbirine karşı sabırlı, anlayışlı ve destekçi olmalı. Saygılarımla…


Gaziantep Barosu Avukatı
Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?