USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. Toplantıda GASKİ Genel Müdürlüğü’ne 400 milyon TL ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ise 2023 yılında 1 milyar 400 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi görüşüldü. Borçlanma yetkisi ile belediyenin, 2023 yılında toplam 1 milyar 800 milyon TL kredi kullanabilecek.

ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLECEK
09-01-2023 11:56

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. Toplantıda GASKİ Genel Müdürlüğü’ne 400 milyon TL ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ise 2023 yılında 1 milyar 400 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi görüşüldü. Borçlanma yetkisi ile belediyenin, 2023 yılında toplam 1 milyar 800 milyon TL kredi kullanabilecek.  


MALİYETİ 2,5 MİLYAR LİRA

Toplantı öncesi bir sunum gerçekleştiren GBB Başkanı Fatma Şahin, kentin en büyük sorununun ulaşım ve konut olduğunu söyledi. Şahin, ‘’ Ulaşım problemi kentin çok önemli bir problemi. Dülük ve OSB projesi bizim en önemli projelerimizden birisi. Bu o kadar önemli ki şu anda özellikle organize sanayi bölgesinde 250 bin kişi gidiyor. Bin 200 işletmenin işçisi mühendisi dönüp, dönüp duruyor. Bunu başardığımız zaman çok güzel bir çalışma yapacağız. Tamamen organizenin yaptığı çevre yolu bağlantısını güçlendirdiği ve kavşağa bağlantısını yapacağımız önemli bir sistem olacak. Ağaçlı kısmından da Yer altına iniyoruz. OSB ile birlikte çalışıyoruz. Hatta önce başkanla konuştum. ASM'nin olduğu yerden mi yoksa Şehri gösteren villalarının olduğu kavşağın olduğu yer mi diye sonra burası yeniden yola giriyor. Dülük'ten gelen kişinin 15 dakika sonra OSB'ye çıktığı çok önemli bir Aks olacak bu. Proje bitme aşamasında maliyeti ise 2,5 milyar TL.’’

ÜLKEYE ÖRNEK PROJE

Projenin OSB Başkanlığı ile ortak yapıldığını kaydeden Şahin, ‘’OSB ile yarı yarıya yapacağız. Kimsenin parası yok. Paraları yok. Herkesin parası yok. Herkes birbirine dönüp bakıyor. Allah yardımcımız olsun. Bereketli olacak inşallah. Çok hayalperest bir iş. Proje sahibi arkadaşlar bunun farkında. Tam kavşağa bağlıyor. En önemli nokta o zaten. Hiç ağaç yok hepsi tünel. Açıktan gidilip, dalıyoruz. ağaca karışmıyoruz. Tünel bizi çok rahatlatıyor. Sit alanı. Onu kurtarmış oluyoruz. hem de ağaçları kurtarıyoruz. Çok önemli bir iş. Bismillah dedik.’’

Perilikaya Kavşağı’nda yürütülen çalışmalara ilişkin konuşan Şahin, projenin önemine değindi.

GBB Başkanvekili Latif Karadağ ise, ‘’ Özellikle şehrin Şahinbey bölgesinden Karataş'tan Çimento kavşağını kullanarak gidildiği zaman KÜSGET'e sıkıntı vardı. Perilikaya kavşağının yanında KÜSGET'e bağlanacak şekilde yol açıldı. Eski sultana hastanesinin olduğu kavşak. Böylelikle  Yeşilvadi tarafından çimento kavşağın gelmeden ana yola bağlanıyor. aynı yolumuz GAZİRAY kapsamında köprü ile tamamlanmış oldu. Seyrantepe, Şahinbey bölgesi KÜSGET tamamen güney tarafından birbirine bağlandı.  Yeşilvadi Kavşağından bağlantı yaptığımız şehrin Karataş ve Şahinbey  Şanlıurfa yoluna ve KÜSGET’e bağlanmış olacak’’ dedi.
KARKAMIŞ’A 140 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Kentte devam eden asfalt çalışmalarını değerlendiren Şahin, ‘’Asfalt kaplamalarda 2 yıllık hedeflerimizi 4 ayda tamamladık. İlçelerde çok büyük talepler vardı. Geçen hafta belediye başkanlarımızın hepsiyle bir toplantı yaptık. Başkanlar da son yapılan asfaltlardan memnun olunduğunu belirtti. Karkamış’a yaptığımız yatırımın yalnız altyapı maliyeti 140 Milyon TL. yatırımın yüzde 70’i tamamlandı.’’

1’E 30 TALEP GELİYOR!

Konutun kentin en büyük sorunu olduğunu söyleyen Şahin, ‘’En büyük sorunu konut. Kiralar çok yükseliyor. Arzın talebi karşılaması lazım. Ciddi manada ulaşımı da çözecek sorunlar var. Herkes dönüp dönüp duruyor. Cumhurbaşkanımız 15 bin konut konusunda önemli destek verdi. Çevre bakanımızın da çok büyük destekleri var. Gazi konut ve kooperatiflerimizle 3 yıl içinde yapma talebiz var.  İnşallah devam ediyor. Belediye konutları Ekim ayında ve önümüzdeki yıla sarkacak şekilde çalışma yapılıyor. Çok sayıda konut yapmaya devam etmeliyiz. Ciddi bir talep var. Güneyşehir’de çok ciddi konutlar yapıldı. Kuzeyşehir ve Güneyşehir’de 2+1 ve 3+1 konut yapıyoruz. Çok sayıda konut yapmaya devam etmeliyiz. 1’e 30 talep geliyor’’ dedi.

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

DENETİM KOMİSYONU SEÇİMLERİ YAPILDI

Gündemin 1.maddesinde Denetim Komisyonu seçimlerinin yapılması gündem geldi. Açık oylama ile yapılan seçim ile Denetim Komisyonuna Mehmet Kesik, Mustafa Kaplan, Mehmet Üzüm, Yusuf Uğur ve İbrahim Şahin seçildi.

GASKİ’YE BORÇLANMA YETKİSİ!

Gündemin 3.maddesinde GASKİ Genel Müdürlüğüne Kamu ve Özel Bankalardan 400 milyon TL kredi kullanması ile ilgili gündem maddesi görüşüldü.
 
Maddeye ilişkin açıklamalarda bulunan GBB Başkanı Fatma Şahin, ‘’Bir yıllık bir dönem için borçlanma yetkisi alıyoruz. İnşallah kullanmayız, gelirlerimiz artar ve bu yetkiye ihtiyaç duymayız. Yılın başında bu yetkiyi alalım istiyoruz.’’

KREDİ ELEKTRİK GİDERLERİNE HARCANACAK

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, ‘’Tüm dünyada ve ülkemizde şu anda kuraklık
sorunu var. Kış aylarında olunmasına rağmen kentte bir yağmur ya da kar yağışı olmadı. Dolayısıyla kuraklık ile ilgili bazı senaryolarımızın olması gerekiyor.  Burada talep ettiğimiz kredinin tamamı elektrik maliyetleri ile ilgili kullanılmış olacak. Su ile ilgili sıkıntı çekmemek için elimizden geleni yapacağız. Şu anda Düzbağ’dan su geliyor, ancak sorun yaşanmaması için alternatif kaynaklar üzerinde de çalışıyoruz’’ dedi.

İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

GBB 1 MİLYAR 400 MİLYON TL BORÇLANACAK

Gündemin 12.maddesinde GBB’nin 2023 yılında 1 milyar 400 milyon TL borçlanması ile ilgili madde gündeme geldi. İlgili maddede, ‘’Kullanılan kredi ile yapılandırma kapsamındaki borçların zamanında ödemelerinin yapılması ve mevcut belediyecilik faaliyetlerinin sürdürülebilmesinin yanı sıra il için zorunluluk gösteren başta toplu taşıma, ulaşım ve alt yapıya, sosyal ve spor tesislerine ilişkin büyük yatırım ve projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla İç kaynaklardan finansman ihtiyacının temini zorunluluğu ile karşılaşılmaktadır. Bahse konu giderlerin karşılanması amacıyla, 2023 yılında kullanılmak üzere kamu bankaları ve İller Bankası ya da özel bankalardan 1 milyar 400 milyon TL tutarına kadar iç kaynaklı kredi kullanılmasına, söz konusu kredinin kullanılması için gerekli olan (İlgili banka tarafından istenilmesi durumunda) teminatın Büyükşehir Belediyemizin İller Bankası Payından veya Maliye Payından kesilmesi, gayrımenkul teminatı verilmesi ya da İller Bankası Teminat Mektubu karşılığında kredinin kullanılmasına, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temlik vermeye ve almaya Kredi Genel Sözleşmesini Büyükşehir Belediyesi adına imzalamaya Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adına imzalamaya Belediyemizi temsilen Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN'e yetki verilmesi hakkında’’ ifadeleri yer aldı.

Borçlanma yetkisi alınmasına CHP’li meclis üyeleri tepki gösterdi.

Maddeye ilişkin açıklamalarda bulunan GBB Başkanı Fatma Şahin, Borçlanmanın nedeninin maliyetlerin artmasından kaynaklandığını söyledi.

GEREK OLMASI DURUMUNDA KULLANILACAK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan GBB Başkanvekili Latif Karadağ ise, ‘’2022 yılında borçlanma anlamında pozitif bir yıl geçirdik ve aldığımız borçlanma yetkilerini kullanmadık. 2023 yılı için istediğimiz 1 milyar 400 milyon TL’lik borçlanma yetkisi, ihtiyaç olması halinde kullanılmak üzere aldığımız 2023 yılı için toplam borçlanma kararıdır’’ diye konuştu.

GBB Başkanı Şahin ise, ‘’İnşallah sizin dediğiniz gibi gerek olmaz da kullanmayız’’ yorumunda bulundu.

Teklif karar olarak oylanan madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Meclis sona erdi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler