USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“NİZİP ÇAYI” KURTULDU!

Yıllardır temizlenmesi için mücadele verilen Nizip Çayı’nda temizlik çalışmaları sürüyor. OSB-Suboğazı arasının temizlendi. Temizlenen dere yatağının uzunluğu ise 6 kilometre olarak açıklandı.

“NİZİP ÇAYI” KURTULDU!
27-05-2021 10:23
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle Gaziantep ve Nizip Organize Sanayi bölgelerinden Nizip Çayı’na dökülen atıkların insan sağlığını tehdit etmemesi ve tarım arazilerinden edinilen ürün veriminin korunması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan karar çıkmıştı. Başlatılan çalışmalar kapsamında dere yatağının 6 kilometrelik kısım temizlendi. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin çalışmaları yakından izliyor.

YILLARIN SORUNU NİHAYET ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Nizip ilçesi ve köylerinde yaşayan vatandaşların yıllardır şikayetçi olduğu sorun sonunda çözüme kavuştu. Nizip Çayı’nda yaşanan kirliliğin sona erdirilmesi ve temizlik çalışmalarının başlatılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü nezdinde sürdürülen çalışmalar tamamlandı. Nizip Çayı’nda iş makinelerinin temizlik çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, çalışmaların kısa süre içerisinde tamamlanması için büyük mücadele verildiğini açıkladı. Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Nizip Çayımız, DSİ Genel Müdürlüğümüzün tahsis ettiği iki araç ile OSB- Suboğazı mevkii arası temizlendi. Şu ana kadar 6 km'ye yakın dere alanının dip çamur temizliği yapıldı. Nizip Çayımızın temizlik çalışmaları an itibariyle devam etmektedir.”

ANKARA NEZDİNDE ÖNEMLİ GÖRÜŞMELERE İMZA ATILMIŞTI

Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bakanlıkta görüşerek Gaziantep'in kanayan yarası zehir akan Nizip Çayının ıslahı için bakanlıktan karar çıkmıştı.  Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı'nın hayalleri gerçek oluyor. 35 köyü kapsayan Başta Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların atıklarıyla kirlenmeye başlayan çayın temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından karar çıktı. Bölgede bulunan köy halkı da daha sağlıklı meyve ve sebze elde edecek.  Bundan böyle Nizip Çayı’nda yine eskisi gibi tertemiz su akacak

HANCAĞIZ BARAJI BİLE TEHLİKE ALTINDAYDI

Nizip ilçe merkezinin ve sanayisindeki fabrikaların atıklarıyla daha da kirlenerek Hancağız Barajı’na ulaştığında kapkara bir renge bürünen Nizip Çayın yakınından geçtiği 35 mahallenin doğası atıklardan dolayı zarar gördü. Verimli meyve bahçeleri kurudu ve tarım arazileri çoraklaştı.
20 yıldır Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan çıkan atık suların kirlettiği Nizip Çayı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Nizip Belediyesinin girişimleriyle artık temiz akacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum müjdeyi verdi. Adaklı ve Salkım köylerinin yanı sıra 35 köyü  kapsayan Nizip Çayı, organize sanayi bölgesinde yüzlerce fabrikaların kimyasal zehir akıttığı nizip çayı üzerinde nerdeyse yeşil ot bitmez hale gelmiş ve yöre halkında son zamanlarda kanserden onlarca insan ölmüştü. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı Göreve gelir gelmez Nizip Çayı’ndaki kirliliğe geçici çözümle el atılmıştı. Adaklı ve Salkım köylerinden geçen atık su yer altından götürülmesi için yapılan proje kapsamında 1600 milimetre çapında koruge boru döşenmesine rağmen dünyanın en kirli atık suyu dere yatağından akmaya devam etmesi üzerine şikayetlerin ardı arkası kesilmemişti.

VATANDAŞLARA VERİLEN SÖZ TUTULDU

Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı Nizip Çayı üzerindeki köylere her gittiğinde organize sanayinin atık su sorunu ile karşı karşıya kaldığında vatandaşlara şu sözü vermişti "Nizip Çayı’nda sadece temiz su akacak ve bölge halkı Nizip Çayı’ndaki sulardan bahçelerini rahatlıkla sulayabilecekler" sözünü vermişti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı'nın girişimleri karşılık buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sosyal medya hesabından müjdeyi verdi "İLBANK aracılığıyla; Gaziantep’in can damarlarından Nizip Çayı’nın temizlenmesi ve Nizip Çöp Sızıntı Suyu Ön Arıtma Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, Katı Atık Tesisi Projeleri için Büyükşehir Belediyemize gerekli desteği sağlayacak, şehrimizi geleceğe en güzel haliyle taşıyacağız" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler