USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Reklam

Kariyer Planı Nasıl Çizilir? Kariyeriniz İçin 10 Tavsiye

Kariyer Planı Nasıl Çizilir? Kariyeriniz İçin 10 Tavsiye
24-06-2021 07:19
Gaziantep

Kariyer planınızı çizmek ve kendinize bir kariyer haritası mı çıkarmak istiyorsunuz? Kariyerinizde emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacak tavsiyelerimiz var!

Kariyer Seçeneklerinizi Tanımlayın

Kariyerinizde ilerlerken kariyerinizi hangi noktaya yönelteceğinize karar vereceğiniz bir an mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bu noktada kariyer seçeneklerinizi öngörerek bu seçenekler arasından doğru bir seçim yapmanız çok önemlidir. Aksi takdirde, yıllarca emek verdikten sonra kendinizi tükenmiş ve mutsuz bir halde bulabilirsiniz. Bu nedenle kariyerinizin dönüm noktasında seçebileceğiniz yolların bir listesini çıkarın.

Önceliklerinizi Belirleyin

Kariyer seçeneklerinizi belirledikten sonra yapmanız gereken şey kendinize bir öncelik listesi belirlemek olacaktır. Kariyerinizde önceliğiniz ne? Statü, maaş, esnek çalışma saati, yaratıcılık gibi pek çok farklı öncelik arasından sizin için en önemli olan birkaç tanesini seçin. Örneğin, anneyseniz ve çocuklarınıza daha fazla zaman ayırmak istiyorsanız esnek çalışma saatleriyle çalışacağınız bir iş sizin için ideal olacaktır. Yine eğer statüye önem veriyorsanız; sıkı çalışma saatlerine uyum sağlayacak durumda olacağınızdan emin olmanız gerekir.

Karşılaştırma Yapın

Seçtiğiniz birkaç kariyer seçeneğini birbiri ile kıyaslayın. Bu kıyaslamada çalışacağınız pozisyon, çalışma saatleriniz, mesaiye kalıp kalmayacağınız, alacağınız maaş, çalışma koşullarınız gibi kriterleri sıralayın. Daha sonra bu sıralamanın ardından sizin için en uygun olan kariyer seçeneklerinin çemberini daha iyi bir şekilde daraltabilirsiniz.

Diğer Faktörleri Göz Önünde Bulundurun

Kişisel tercihlerinizin dışında aynı zamanda diğer faktörleri de göz önünde bulundurarak kariyer planınızı çizmeniz gerekir. Örneğin bu alana yönelik olarak talepler neler? İşe giriş çok zorsa bu riski alma konusunda kendinize güveniyor musunuz? Bu işe kabul edilmek için sizde aranan nitelikler nelerdir? Bu sorulara yanıtlar bularak diğer faktörlerin net bir resmini çıkarmak işin sizin için uygun olup olmadığı konusunda size yardımcı olacaktır. Bu konuda aile ve yakın çevrenizden destek alabilirsiniz. Nihai kariyer seçeneklerinizi belirlerken her bir seçeneğin olası sonuçlarını, engellerini ve risklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Akıllı Hedefler Belirleyin

Kariyer seçeneklerinizi belirledikten sonra verdiğiniz kararı hayata geçirebilmek için bir eylem planı oluşturmanız gerekecektir. Bu planı gerçekleştirmek için süresi belirlenmiş, net bir hedefe sahip ve atacağınız adımları kararlaştırdığınız bir eylem haritası oluşturmanız gerekecektir. Yine bir yıl ya da daha kısa sürede ulaşabileceğiniz kısa vadeli hedefler ve bir ile beş yıl içerisinde ulaşabileceğiniz uzun vadeli hedefler belirleyip bu hedeflere doğru ilerlemeniz çok önemlidir.

İngilizcede SMART olarak kodlanan beş adımlı bir plan ile kariyer haritanızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
    •    Spesifik Olun: Hedefinizi spesifik ve net bir şekilde tanımlamalısınız. Bu nedenle tüm şüphe ve kararsızlıkları ortadan kaldırarak net bir hedef belirlemeye çalışın.
    •    Ölçülebilir Hedefler Belirleyin: Kariyerinizdeki gelişmenizi takip edebilmek için net kriterler ve hedefler belirleyin. Böylelikle bu hedef ve kriterlere ulaşabileceğiniz zaman ve emeği kolayca takip edebilirsiniz.
    •    Ulaşılabilir Hedefler Koyun: Hedeflerinizi belirlerken hayalperest olmayın. Ulaşılabilir hedefler belirleyerek motivasyonunuzu her daim canlı kılın. Hedeflerinizin başarı şansını da %50 olarak belirleyin. Böylelikle aşırı stres altında olmazsınız.
    •    İlgi Duyduğunuz Amaçlara İlerleyin: Koyduğunuz hedeflerin sizin ilginizi çekmesi ve önemli olması kariyer planınızı efektif bir şekilde uygulamanızı sağlayacaktır. Bu nedenle her zaman ilginiz olan, imkansız görünmeyen ve dikkatinizi çekecek hedefler koymaya özen gösterin.
    •    Süre Sınırı Belirleyin: Bir planın olmazsa olmazı onun belirli bir süre içinde gerçekleşmesini hedeflemektir. Böylelikle günlük ne kadar süre ne çalışmanız gerektiğini önceden kestirebilir ve kariyer planınızda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

Dikkat Çekici ve Profesyonel Bir Özgeçmiş Hazırlayın

Kariyer seçeneğinizi belirledikten sonra yapmanız gereken en önemli şey etkileyici, özgün ve sizi en iyi şekilde tanıtan bir özgeçmiş hazırlamak olacaktır. Kariyer planlarınızı hayata geçirirken ister mevcut işvereniniz ister başvuracağınız yeni bir iş ilanı olsun kaliteli bir CV’ye ihtiyacınız vardır. Özgün, şık, profesyonel ve kaliteli https://www.cvmaker.com.tr sitesi ile sizi parlatacak ve diğer adayları gölgede bırakacak bir CV’ye hemen sahip olabilirsiniz!

Hayal Kurmaktan Çekinmeyin

Kariyer planınızda adım adım ilerlerken size en çok destek olacak şey hayalleriniz ve motivasyonunuz olacaktır. Bu nedenle hayal kurmaktan korkmayın. Bu süreçte hayalleriniz ve motivasyonunuz sizi ileri taşısın. Gerçekleştirilebilir, istediğiniz ve dilediğiniz bir hayali kurup bu yolda ilerlerseniz bir gün ona mutlaka sahip olursunuz!

Networkün Gücünü Küçümsemeyin

Kariyer planınızda ilerlerken size en çok yardımcı olacak şeylerden birisi güçlü ve etkileyici bir iş ağına sahip olmak olacaktır. İşvereniniz sahip olduğunuz network ağını görüp sizin iş için uygun olduğunuzu düşünecektir. Ya da iş ağınız sayesinde direkt bir iş teklifi alarak da kariyerinizde ilerleyebilirsiniz. Eğer network ağının gücünden yararlanmak istiyorsanız meslek konferans ve seminerlerine katılabilir; online kariyer platformları ve yüz yüze kariyer etkinlikleri ile yeni kişilerle tanışma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Kendinizi Geliştirin

Kariyer planınızı doğru bir şekilde oluşturmak ve kariyer adımlarını hızlı bir şekilde tırmanmak istiyorsanız sürekli kendinizi geliştirin. Unutmayın, duran ilerlememeye mahkumdur. Kariyer planınız zaten sürekli olarak eyleme geçmeniz gereken, süre kısıtlaması ve hedefler içeren bir plandır. Bu plana en iyi şekilde uymak için kariyerinizde kendinizi geliştirin. Meslek kurslarına başvurun, seminerlere katılın, yabancı dil öğrenin. Kendinize yatırım yapmayı ihmal etmeyin!

Kariyer Fırsatlarını Yakalayın

Kariyer planınızı çizdikten sonra hatta kariyeriniz hakkında net bir karar verdikten sonra kariyer fırsatlarını düzenli bir şekilde takip edin. İş istihdamı ve iş ilanları kısa sürelerle başvurulara açıldığından bu fırsatları takip ederek size uygun bir iş ilanına başvurmanız; kariyer planınızda hayal ettiğiniz yere gelmenizde size yardımcı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler