?>

HAFTANIN “EN..”LERİ..

Merve Tanrıöver

2 ay önce

--Gaziantep’i vuran downburst yani aşağı yönlü hava patlaması yaşandı. Şiddetli rüzgar ve kuvvetli yağış,dolu ve fırtına bir arada görüldü.Şehir de ciddi maddi hasarlar kaydedildi.

--Kahramanmaraş’taki okul saldırısında ağır yaralanan 11 yaşındaki Almina Ağaoğlu hayatını kaybetti.

--Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

--Türkiye'de milyarder sayısının 5 yıl sonra 46'ya çıkması öngörülüyor.  Şu anda Türkiye'de dolar milyarderi 35 kişi bulunuyor.

--Okullarda akran zorbalığına karşı başarı elde eden Finlandiya, Avusturya, İtalya ve İskandinav ülkelerinin yöntemleri incelendi.

--Hatay’da staj yaptığı pastanede elektrik akımına kapılan 15 yaşındaki öğrenci hayatını kaybetti.

--Tesla Türkiye, hızlı şarj istasyonu fiyatlarına %5 zam yaptı.

--Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle doğum izni 24 haftaya çıkarıldı.

--Evlilik sözleşmesine talep 2 yılda %40 arttı.

--Kurban Bayramı ikramiyesi için 4 bin TL ödeme yapılacak.

--Türkiye’de ultra zengin sayısı son 5 yılda yaklaşık 2 kat arttı.

--İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, trafikte denetimler artarken işlem yapılan araç ve ölümlü kaza sayısının azaldığını açıkladı.

--Diyarbakır Valiliği, Amedspor’un Süper Lig kutlamalarında 11 kişinin yaralandığını ve 10 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

--Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ülkemizde 2014’te yılda 1.351.000 bebek dünyaya gelirken 2023’te bu sayı 1.000.000'un altına düştü. Artık her iki vatandaşımızdan biri yaklaşık 35 yaşında."

--OpenAI CEO'su Sam Altman: “Yeni yapay zekâ modelleri kim olduğunuzu ve hayatınızdaki insanları bilecek. Gerçek dünyada olup bitenlere dair erişimi giderek artacak.”

--Amedspor tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükseldi.

--Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi.

--İzmir'in Bornova ilçesindeki zincirleme kazada 1 polisimiz şehit oldu, 2 kişi hayatını kaybetti. 5 kişi ise yaralandı.

--Türkiye'de doğan ilk zürafanın adı belli oldu:  Çınar.

--İran'da internete erişimin kesilmesinin üzerinden 64 gün geçti.

--Okullarda ‘akran nezaketi eğitimi’ verilecek.

--Brent petrol 120 doları aştı.

--Düğün maliyetleri ortalama 2 milyon TL’ye ulaştı.

--İstanbul'da 1 Mayıs'ta gözaltına alınan 580 kişi serbest bırakıldı.

--Okullardaki ara tatil uygulamasında düzenlemeye gidilecek. — Ara tatillerin kaldırılarak yaz tatilinin uzatılması planlanıyor.

--Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon düzenlendi. 34 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

--Aile ve Nüfus 10 yılı genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

--Donald Trump: "Kürtlerden memnun değilim. Kürtlerle yaşanandan memnun değilim. Verdiğimiz silahları teslim etmediler."

--Mayıs aylarının son haftası “Milli Aile Haftası” ilan edildi. Her yıl kutlanacak.

--Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 34.587 TL’ye yükseldi.

--Türkiye, Gazze'de uzuvlarını kaybeden çocuklar için protez üretim tesisi kuracak.

--Kahramanmaraş'ta attığı torpille 92 hektar ormanı yakan şüpheli hakkında verilen ceza belli oldu.  5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası.  Mahkeme kararıyla 43.000.000 TL'lik kamu zararını da şüpheli ödeyecek.

--ABD Başkanı Donald Trump: Gelecek hafta Avrupa Birliği menşeli otomobil ve kamyonlara uygulanan tarifeleri yüzde 25'e çıkaracağım.

--Türk pop müziğinin 1970'li yıllara damga vuran sanatçısı Tülay Özer hayatını kaybetti. Aynı zamanda Zerrin Özer'in ablası olan sanatçı, "Büklüm büklüm" şarkısıyla tanınıyordu.

--15 yaş altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getiren düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Sosyal medya platformları, çocukların hesap açmasını önlemek için yaş doğrulama gibi önlemler almak zorunda olacak.

--Google, piyasa değerinde ulaştığı seviyeyle Japonya ve Hindistan'ın ekonomisini geride bıraktı.

--14 yaşındaki milli satranççı Yağız Kaan Erdoğmuş, bir ay içinde 6 basamak atlayarak dünya satranç sıralamasında 32. sıraya yerleşti.

--İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Küresel Sumud filosuna yönelik gerçekleştirilen İsrail ablukası ile ilgili soruşturma başlattı.

--Fahiş site aidatlarına düzenleme geliyor. Aidat artışlarının, kat maliklerinin onayına bağlanması planlanıyor.

--Hakkari'de kayıp olarak aranan 8 yaşındaki Osman Taş'ın cansız bedeni bulundu.

--9 milyon nüfusa sahip İsviçre, nüfusu 10 milyonla sınırlandıracak bir düzenlemeyi oylamaya hazırlanıyor. Teklif kabul edilirse, nüfusun “asla 10 milyona ulaşmaması” için gerekli çalışmalar başlatılacak.

--Türkiye'nin ilk zincir üretim tesisi olarak bilinen ve 84 yıldır üretim yapan Eğinlioğlu Zincir Sanayi konkordato talep etti.

--2025’te Türkiye’deki bilgisayar pazarı %5 küçüldü. Dünyadaki bilgisayar pazarı ise %8.1 artış gösterdi.

--Hatay’da belediyenin kazı çalışması sırasında Roma dönemine ait kaya mezarı bulundu.

--Toyota, ön koltuklarını ofis ve oyuncu koltuğu olarak 3.100 dolara satışa çıkardı.

--Atlas Çağlayan cinayetinde kullanılan bıçak nedeniyle Efe Çekli’nin babası hakkında kamu davası açıldı.

--İstanbul-Edirne arası yolculuk süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek.

--Birleşik Arap Emirlikleri, 1 Mayıs itibarıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden ayrılacağını duyurdu.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI