USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

HEDEFİMİZ; HER ZAMAN KESİN ÇÖZÜM

Jinekolog Op. Dr. Bülent Gürhan Kahraman ile siz değerli okuyucularımız için kadın hastalıkları,tüp bebek ve sağlıklı gebelik ile ilgili röportaj yaptık.Bizlere vermiş oldukları değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.

HEDEFİMİZ; HER ZAMAN KESİN ÇÖZÜM
17-12-2015 10:53
Gaziantep

Sizi tanıyabilir miyiz?

Bülent Kahraman: 1978 yılın da Gaziantep’ de doğdum. Gaziantep Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra 1995 yılın da Hacettepe Tıp Fakültesin de Eğitimime başladım.2002 yılında Ankara Etlik SSK Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ihtisasa başladım. İhtisas bitimi ile beraber 1 yıl kadar aynı hastanede kalarak Jinekolojik Endoskopi ile ilgilendim.2008 yılı itibari ile Gaziantep Özel Hatem Hastanesinde göreve başladım. Şimdi de kendi kliniğimde hizmet vermekteyim.

Muayenehaneler çıkarılan yasalarla kapatılırken, özel hastaneler yaygınlaştı. Siz halktan gelen ihtiyaç ve talep doğrultusunda mı tekrar muayenehane olayına geri döndünüz?

Bülent Kahraman: Aslında her ikisi de etken oldu. İdeal hizmetin özel klinik koşullarında daha iyi verilebileceğini düşünüyorum. Çünkü hastanın her problemine geniş vakit ayırarak titizlikle ilgilenebilmek için süre çok önemli. Özel hastanelerde yoğunluktan kaynaklanan bir zamansızlık söz konusu. Hastalarımda da bunun ciddi sıkıntılarını yaşıyorduk. Zaman yetersizliğinde kaynaklı istenilen ölçüde ilgilenilememe, yetersiz bekleme salonları gibi. Bizde bu taleplerle yola çıkarak üç ay önce kliniğimizde hizmet vermeye başladık.

Mecburiyetten kapatılan muayenehanelere diğer uzmanlıklarda da geri dönüşümler olabilir mi?

Bülent Kahraman: İlk başlarda özel hastanelerde de çok güzel hizmetler verildi. Ama zamanla da artan talep ve yoğunluklar sonucu hizmette beklenilenlerin altına düşmeye başladı.Özel hastanelerde de hastalarımızla ilgilenebiliyorduk. Şuan çalışan arkadaşlarımızda çok güzel ilgileniyorlar.Yalnız zaman gibi önemli bir sıkıntı var. Genel anlamda Türkiye için bakarsak bütün branşlarda tekrar özel kliniklere bir dönüşüm olacaktır diye düşünüyorum.

Gelen tepkiler nasıl?

Bülent Kahraman: Hastalarımızdan gelen tepkilerde oldukça iyi. Bu sayede hastalarımızla doğru iletişim kurulması teşhis ve tanının daha ideal ortamlarda yapılabilmesi adına gerekli yatırımlarımızda mevcut. En iyi şekilde hizmet vermekteyiz ki benim önceliğimde budur. “Kaliteli ve güvenli sağlık hizmeti” benim çizgimdir. Bu da benim için mesleğe bakış açım ile alakalı. İdealimde hep böyle bir yer açmak ve daha güzel hizmet verebilmek vardı. Şimdi de bunu gerçekleştirmiş bulunmaktayım.

Öncelikle ilgilendiğiniz alanlar nelerdir?

Bülent Kahraman: Yoğunlukla, İnfertilite (Aşılama, tüp bebek v.b), İleri düzey laparaskopi ve histereskopi ,organ sarkmaları, idrar kaçırma, genital organların estetik ameliyatları, gebelik ve riskli gebelik takibi, ayrıntılıl ultrasonografi, normal doğum ve sezaryen, rahim hastalıkları (myom v.b), yumurtalık hastalıkları (Over kisti v.b), rahim ağzı hastalıkları (Smear testi, yara yakma, dondurma v.b)ve diğer rahatsızlıklar.

İnfertilite çağımızın hastalığı mı?

Bülent Kahraman: İnfertilite de(kısırlık) günümüzde çevresel etkenlerinde etkisiyle gerçek anlamda otuz sene önceye göre tıbbı anlamda anlam kazanacak şekilde bir artış var. Ama tedavilerinde etkinleşmesi sayesinde hastalarımızın mutlu sona ulaşmasını vesile oluyoruz. Benim daha çok yoğunlukla ilgilendiğim, kapalı cerrahi dediğimiz hastaya minimal zarar vererek kapalı tedavilerle çözüme ulaşmak. Bununla da ilgili beş altı yıldır ciddi tecrübeler kazandık.

Bu operasyonları nerede gerçekleştiriyorsunuz?

Bülent Kahraman: Kliniğimizde teşhis ve tanı konulduktan sonra, anlaşmalı olduğumuz hastaneler de uygun gördüğümüz tedavileri uyguluyoruz ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Biz burada hastanın hizmetinin kolaylığını sağlamayı veya konforuna yönelik ciddi yatırımlarda ve düşüncelerde bulunuyoruz. Ama yine anlaşmalı hastanelerde de ihtiyaç duyulan cerrahileri ve doğumları uygulamaktayız.

Kadınların hassasiyetini düşünürsek Jinekolog, aynı zamanda bir psikologdur. Doğru mudur?

Bülent Kahraman: Çok haklısınız. Bir kadın doğum uzmanının öncelikle iyi bir psikolog olması gerekiyor.Bize hastalar ilk başlarda belli çekincelerle ve endişelerle gelirler.Bizim öncelikle hastayı rahatlatmamız ve güvenini kazanmamız gerekir. Rahatsızlığını çekinmeden anlatabilmesi ve tedavi yöntemlerini kabul edebilmesi gibi. Ve burada hastaya da o rahatlığı verebilmek için zaman çok önemli. Rahat bir ortam ve zamanında yaratılabilmesi içinde klinik ortamlar diyoruz.

Tüp bebekle ilgili çalışmalarınız var mı?

Bülent Kahraman: Tüp bebek hazırlıkları da yapıyoruz ama daha çok olayın cerrahi kısmıyla yoğunlukla ilgileniyorum. Kısırlığa neden olan etkenler takip edilip gerekli cerrahi müdahalelerden sonrasın da çok olumlu başarılar elde etmekteyiz. Kitabi oranlarla genelde uyumlu gidiyor. Hatta titizlik arttığı sürece bu oranlarda da belli bir artış var. Uygun hasta seçimi, doğru tedavi ile başarı oranları da oldukça yüksek oluyor.

Gaziantep’te kısırlık yaygın mı?

Bülent Kahraman: Ülke geneline göre değerlendirdiğimizde Gaziantep’te daha yüksektir, diyemeyiz ama genel anlamda, evlenme yaşının da ilerlemesinden dolayı bebek sahibi olmak konusunda problemler yaşanıyor.Ama bu problem sadece kadını da ilgilendirmiyor.Yüzde elli oranında erkek problemleri çıkıyor.O zamanda bu konudaki uzmanlardan destek alınarak doğru tedaviyi vermeye çalışıyoruz.

Eski çekinceler çok kalmadı değil mi?

Bülent Kahraman: Tedavi yöntemleri ilerledikçe ve insanlar daha da bilinçlendikçe mahalle baskısı dediğimiz çevresel baskılarında azalması ile çocuk sahibi olmanın önündeki engeller de ciddi anlamda kalkmış oldu.Şimdi insanlar çekinmeden bu sorunlarını dillendirip çözüm arayışlarına gidebiliyorlar.

Riskli gebelik takibinden de bahsedebilir miyiz?

Bülent Kahraman: Ciddi anlamda vakit harcanması gereken bir takip süreci. Çünkü  ayrıntılı ultrason sonuçları vakit bazlı olan bir takip. Anne karnındaki canlının sağlıklı olup olmadığının takibini çok dikkatli yapmalısınız. Bununda yapılabilmesi için hem tecrübe hem de vakitten geçiyor. Bir gebenin özellikle duymak isteyeceği tek şey, bebeğinin sağlıklı olduğunu duymak.

Sağlıklı bir gebelik öncesi için anne adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Bülent Kahraman: Gebelik öncesi danışmanlık ,her yeni evli çiftte uygulanması gereken bir zorunluluk olmalıdır.Çünkü bazı rahatsızlıkların önceden tespit edilip önlenebilmesi tetkiklerle tanıların konulması, çok basit olan bir vitamin takviyesinin başlanması bile gebelik de yaşanabilecek birçok olumsuzluğun önüne geçebiliyor.

Size gelen hastalara yönlendirme yapıyor musunuz?

Bülent Kahraman: Kesinlikle bizimde yönlendirmemiz bu şekilde oluyor. Gebe kalınmadan önce doktora gitmek ve gereken testleri yaptırmak, sonuçlara göre de önerileri önceden hazırlayıp sonuçlandırmaya gitmek sağlıklı gebelik için idealdir. Sonrasında oluşabilecek sıkıntılara erken müdahale çok önemli. Ekin öncesi toprağı hazırlamak gibi de diyebiliriz.

Günümüzde kadın hastalıklarında hızlı bir artış gözleniyor. Meme kanseri, rahim kanseri gibi…Hastalıklara yakalanmadan önce hangi sık aralıklarla kontroller yaptırılmalı?

Bülent Kahraman: Meme kanseri için kadınların 30 yaş sonrası kendi muayenelerini yaparak, minimum 2 yılda bir de ultrasonografiyle takiplerini yapmaları şarttır. Aile de hikayesi varsa takip sıklığını daha çok yapmalıdır. Genetik yatkınlığı tespit eden bir takım testler var. Onlar rutin taramalarda çok akıllıca değil. Bazı kanser türlerinin taramalarla önlenmesi tespit yapıldıktan sonra çok daha rahat tedavisi mümkün olmakta. Simir kontrolleri bu açıdan çok önemli. En az iki yılda bir yaptırmakta fayda var. Evlenmemiş kızların HPV aşılarını yaptırmaları da önemli. Hekimden hiçbir çekince olmadan takiplerin düzenli yapılarak ilerde oluşabilecek rahatsızlıklarında önüne geçilmesi sağlıklı bir yaşam için şarttır.

Belli bir yaştan sonra rahimde meydana gelen sıkıntılardan dolayı rahmin hemen alınması çözüm mü?

Bülent Kahraman: Rahmin alınabilmesi için hastanın doğru seçilmesi gerekiyor. Çünkü organ koruyucu cerrahi jinekolojide önemli basamaklardan birisidir. Her organa saygı duyulması gerekir. Önemli olan doğru hastaya doğru uygulamanın yapılmasıdır. Hekim hastaya toplum yaklaşımıyla değil tıbbi ve bilimsel olarak yaklaşmalıdır. Kadının yaşına göre hangi organının alınmasının doğru olması zaten belirlidir. Rahim alındığında toplumda, ileriye yönelik ciddi sıkıntılar yaşayacak kaygıları vardır. Belli bir yaştan sonra rahatsızlıklar artmışsa; şiddetli ağrılar, kanser gibi son aşamada rahim alınmalıdır. Hastanın hayrına olan yapılması en akıllıcadır.

Hangi sık aralıklarla kadın doğum uzmanına gidilmeli?

Bülent Kahraman: Genç kızlık da bir sıkıntı yoksa, evlilik öncesinden danışmanlık olarak başlayabilir. Evlendikten sonrada iki yılda bir kadın doğum uzmanı ile görüşmesi, gebelik öncesinde de muhakkak bir danışmanlık alması şarttır. Kadınlarımız ne yazık ki çocuk sayısını tamamladıktan sonra, kadın doğumcuyla iş biter, şeklinde bir yargıya sahipler. Aksine jinekolojik kısmı doğumlardan sonra başlar. Özellikle bu yörede doğum sayısının fazla olmasından dolayı, organ sarkması sıklıkla görülmekte. Bununla ilgili on yıldır doğru hasta seçimiyle doğru muayene ve testler yapıldıktan sonra, başarılı operasyonlar yapmaktayız. Özellikle de doğru hikaye ve tanı çok önemli. Hedefimiz her zaman kesin çözümdür.

İdrar kaçırma operasyonlarınızda her zaman başarı sağlıyor musunuz?

Bülent Kahraman: İdrar kaçırma problemi bir bayan için yaşam kalitesi açısından çok sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Öyle başarılı operasyonlarımız oluyor ki 7 yıl önce operasyon yaptığım hasta farklı bir şikayetiyle bana geliyor ve operasyon yapıldığını sıkıntısı tamamen kaybolduğundan hatırlamıyor bile. O yüzden de biz doğru kişi ve hastaları seçerek, doğru teşhislerle en iyi sonuçlara ulaşıyoruz. Bunun içinde yenilikleri takip etmek çok önemli . Çünkü bu alanda ciddi anlamda yenilikler olmakta. Ayrıca cerrahiye gerek olmadan yapılabilecek tedavilerde var, lazer yöntemi gibi.

Size farkındalık katan nedir?

Bülent Kahraman: Detaycılık ve titizlik, teknolojiyi ve günceli sıkı takip etmek benim için çok önemlidir. Yenilikleri sürekli takip etmek gerekir ki çünkü tıpta her zaman süreklilik vardır. Sonra da uygulamak tabi ki de çok önemli. Ultrasonografi çok hızlı ilerleyen bir bilim ve yakından takip etmeniz gerekir. Yaptığınız iş gerçekten içinize siniyor mu? Bu benim için çok önemlidir. Ben hekimliği böyle değerlendiriyorum. Hasta aldığı kadarını bilir. Siz ise ne verdiğinizi kendiniz çok iyi bilirsiniz. Bu yüzdende kendinizi geliştirmeniz ve mutlu sonları hedeflemeniz çok önemlidir.

Toplum kadın hastalıklarında ne kadar bilinçli?

Bülent Kahraman: Eğitim ve devamlılık çok önemli . Genel anlamda belli konularda bilinçlenmelerde yükselmeler var. İnsanlarımız daha araştırmacı olmaya başladı. Özellikle belli bir kısım daha dikkatli ve daha bilinçli. Jinekoloğa gitmek için ön yargıların kırılması, hekime kolay ulaşılması kadın hastalıklarından korunma,kanser gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesi açısından önemli.

Sloganımız ne olsun?

Bülent Kahraman: Ön yargıları kıralım ve vücudumuza gerekli özeni gösterelim.Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için bilinçli olalım. Güzel bir bebek sahibi olabilmek içinde; sağlıklı gebelik, sağlıklı çocuklar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler