USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Bu dondurmanın kaynağı ne?

Bu dondurmanın kaynağı ne?
05-06-2020 14:06
Gaziantep

Gaziantep’te havaların ısınmasıyla birlikte dondurma satışlarında patlama yaşandı. Fakat kentin giriş ve çıkış bölgeleri başta olmak üzere kenar semtlerde araçlarda satılan kilosu 20 lira olan dondurmanın nasıl yapıldığı ve satışı konusunda kafalar karıştı. Gaziantep Dondurmacılar ve Helvacılar Odası Başkanı Emin Özlü, nereden geldiği ve nasıl yapıldığı konusunda bilgi bulunmayan dondurmanın toplatılmasına rağmen satışının engellenemediğine dikkat çekti.

“1 KİLO DONDURMA NASIL 20 LİRA OLUR?”

Maraş dondurması olarak tanıtılan dondurmanın kilo fiyatının 20 lira olduğunu ve nasıl üretildiği konusunda bir bilgilerinin olmadığına dikkat çeken Gaziantep Dondurmacılar ve Helvacılar Odası Başkanı Emin Özlü konuya ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“kent genelinde araç içerisinde satılan dondurmaya yönelik olarak yetkili tüm kurumlar elinden geleni yapıyor ama satışın önüne geçemiyoruz. Kilosu 20 liraya satılan dondurmanın sağlık açısında tehlikeli olduğunu açık bir şekilde söyleyebiliriz. Kentin giriş ve çıkış noktaları başta olmak üzere kenar semtlerde yoğun olarak satılan dondurma karşısında olağanüstü önlemlerin alınması gerekiyor. Halkımızın sağlığı açısında satışı halen devam eden bu dondurmanın kente sokulmasını istemiyoruz.”

“HAZIR DONDURMA SAĞLIKLI DEĞİL”

Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, hazır dondurmalardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Özlü, “Dondurma yemeden önce bilmeniz gerekenler İster endüstriyel üretici olsun ister küçük, yerel üretici anne babaların en çok merak ettikleri sorular aynı. Dondurmacının ne kadar doğal malzeme kullandığı, çikolatasının bitter olup olmadığı, glikoz şurubu ve aroma kullanıp kullanmadığı. Dondurma yemeden önce bilmeniz gerekenler Mahalle bakkalından "lezzetli" ve "uygun fiyatlı" bir dondurma alabilmek belli koşulları kabul etmek anlamına geliyor. Nasıl yani? Bu dondurmanın lezzetli, ucuz ve tabi bakkala gelecek ve sizin almanızı bekleyecek kadar uzun ömürlü olmasını sağlayacak bileşenlerin dondurmada olduğunu kabul ediyorsunuz demektir. Ama bu panik yaratmamalı. Ne ambalajlı dondurma ne de mahalle dondurması "kötü" değil. Sadece neyi satın aldığınızı bilmeniz yeterli. Dondurma yemeden önce bilmeniz gerekenler Bir dondurmada süt, tereyağı, süt kaymağı, süt kreması, şeker, glikoz şurubu, Süt tozu, peynir altı suyu tozu, buz, kıvam arttırıcı, emülgatör, stabilizatör, renklendirici ve aroma bulunuyor. Dondurma evde yapılmıyorsa, ister açık ister ambalajlı tüm hazır dondurmalar az ya da çok bu hammaddeleri içerir. Ama bu illegal değil” diye konuştu.

“1 LİRALIK DONDURMANIN KAYMAĞI GERÇEK OLAMAZ”

Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Dondurma yemeden önce bilmeniz gerekenler Dondurma içeriği burada bitmiyor. Hazır tatlı gıdaların hepsinde bulunan şeker ve glikoz grubunun yanı sıra bazı üreticiler dondurmanın içine bitkisel yağ karıştırıyor. Ancak dondurma ve hazır tatlı gıdalar için esas endişe katkı maddeleri değil şeker ve boş kalori olmasıdır. Hatta birçok hazır tatlı gıdaya oranla dondurma protein bazlı ürün olduğundan tüketiminde sakınca yoktur. Dondurma yemeden önce bilmeniz gerekenler Dondurma çok ucuzsa bir bit yeniği vardır. Fast food satan yerden korneti 1 TL'ye aldığınız ürün kaymaklı dondurma gibi tat verse de kaymaklı dondurma sanmayın, kaymağın kilosu kaça? Ayrıca dondurma ne kadar komplike hale geliyorsa, yani kornete giriyorsa, üzerine çikolata kaplanıyorsa ya da pasta haline geliyorsa o kadar çok boş kalori içerir.”

“FABRİKASYON ÜRÜNÜ DONDURMALAR DODURMA OLARAK GÖRÜLMEMELİ”

El emeği ile üretilen dondurmaların yüzde 100 süt, besin değeri çok yüksek olan orkide çiçeğinin kökünden elde edilen salep ve şekerden başka hiçbir malzeme kullanılmadığını belirten Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Ambalajlı dondurmalarda raf ömrü sorunu olduğu için bizim kullanmadığımız bazı kimyasal maddeler kullanılıyor. Bizler bu köylünün sütünü, şekerini, salebini kullanarak yüksek katma değerli bir ürün ortaya koyuyoruz. Buna paralel olarak müşterimizin sabit olması, sunulan hizmetin her zaman aynı lezzette olması bizlerin tercih edilmesinde büyük rol oynuyor."

Ülkemizde dondurma türevlerinin yapımında kullanılan bütün malzemelerin yetiştiğini belirten Özlü, hazır dondurmaların dış kaynaklı ve ülke içine ekonomik katkısı olmadığını da sözlerine ekledi.

“HİJYEN ZORUNLU, ZATEN DENETİMLER YAPILIYOR"

El emeği dondurma imalatını hijyenden uzak yapmanın neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Özlü, sütün doğası gereği çok hassas bir ürün olduğunu, en ufak bir dikkatsizlik ve içine düşecek yabancı bir maddede sütün kullanılamaz hale gelerek kesilme denilen kimyasal reaksiyon göstereceğini belirtti.
Sağlık ve tarım bakanlıklarından alınması gereken belgelerin olduğunu ve bu belgelerin birçoğunun imalathanenin fiziki şartlarını ilgilendirdiğini söyleyen Özlü, “Havalandırma düzeninden yapım aşamasına kadar kullanılan her malzeme düzenli olarak denetim adında tutuluyor. Dahası yılın farklı zamanlarında sağlık ekipleri tarafından dondurmalardan numune alınarak tahlil ediliyor. Bu ve bunun gibi birçok nedenden dolayı zaten zorunlu olarak hijyenik değeri çok yüksek ürünler imal ediyoruz. Hijyen olmazsa olmaz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler