USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

BİLİM, EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETİNDE “SANKO” FARKI

BİLİM, EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETİNDE “SANKO” FARKI
29-04-2019 10:02
Gaziantep

Konukoğlu ailesinin ilimize ve bölgeye gerek eğime gerekse de sağlıkta yaptıkları katkıları takdire şayandır. Marka şehir Gaziantep'te birçok konunun Türkiye'ye örnek olmasına katkıları büyük  SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ile siz okurlarımız için çok özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Sayın Rektörüm, söyleşiye başlamadan önce okurlarımıza sizi sizin ifadelerinizle tanıtabilir miyiz?

Teşekkür ederim, elbette. Askeri tıbbiye kaynaklıyım. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığım tıp eğitimimi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nde tamamladım. Bir yıl Sarıkamış'ta görev yaptıktan sonra 1987’de GATA Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başladım.

1997’de doçent, 2003 yılında da profesör unvanını alarak, Reanimasyon Servis Şefliği’ne atandım. Altı yıldır da SANKO Üniversitesi bünyesinde önce rektör yardımcısı sonra da rektör olarak görev yapmaktayım.

Yeni açılan bir üniversitede görev almak sizi korkutmadı mı?

Tüm samimiyetimle söylüyorum, SANKO ismini duyduktan sonra hiç bir kuşkuya yer vermeden gönül rahatlığıyla Gaziantep’e geldim. Çünkü SANKO Holding'in gücü ve ismi bilinen bir gerçek. Yeni bir üniversite için gerekli ekipman ve hocaların en iyisinin bulanacağını bildiğimden çok rahattım. Gerçekten de bugüne kadar ki çalışmalarımızda hiç bir zorlukla karşılaşmadık. Mütevelli Heyet üyelerimiz ve Sani Konukoğlu Vakfı her zaman yanımızda ve destekçimiz oldu.



 “Hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız...”

Aslında bir üniversite kurmak kolay değildir. Ama bizim bu sürecimiz çok zevkli geçti. Beraber başladığımız ve kurumsal hafızayı devam ettirdiğimiz arkadaşlarımızla halen yolumuza devam ediyoruz.

Bizi tanımadan ilanlarımıza müracaat eden hocalarımıza söylediğim tek bir söz var:

"Hocam, hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız buyurun gelin üniversitemize. Bilime ve bilim adamına değer veren, çalışma ortamı için tüm koşulların en iyisine sahip bir üniversiteyiz. Hayallerinizi birlikte gerçekleştirelim.”

Emsallerimize göre de kısa sürede çok güzel yol kat ettik. Çok güzel başarılara da imza attık.

Çok iddialısınız

“ÜniAr’da A Plus sınıfındayız”

İddia değil, gerçek. Üniversite Araştırma  Laboratuvarı (ÜniAr) son üç yıldır Türkiye’deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerini altı soru üzerinden değerlendirmeye tabi tutuyor. Biz üniversite yöneticilerden bağımsız olarak, direkt öğrencilerle yüz yüze anket üzerinden görüşerek değerlendirmeler yapıyorlar. Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2018 sonuçlarına göre, altı değerlendirme konusundan ikisinde A Plus, bir tanesinde de A sınıfındayız. Bu bizim için gerçekten de gurur verici bir değerlendirmedir.

Öğrenci memnuniyetinin sebebi sadece eğitim midir? Başka artılarınız da var mı?

Üniversite olarak pek çok avantajımız var. Birincisi ve de en büyük avantajımız,  SANKO Holding’in desteği. Bu bölgede ve Türkiye'de takdir toplayan büyük bir güç. SANKO Grubu bugüne kadar verdiği her sözü eksiksiz yerine getirip gerçekleştirmiştir. Öğrencilerimize de ilk kayıt sırasında neden bizi tercih ettiniz diye sorduğumuzda aldığım ilk cevap, "SANKO'ya olan güven” olmaktadır.   

İkincisi ise tematik bir üniversiteyiz. Türkiye'de ilk kurulan tematik vakıf üniversitelerinden biriyiz. Tamamen sağlık alanında eğitim vermekteyiz. Tıp Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinde lisans, Moleküler Tıp, Hemşirelik ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler (Türkiye’de ilk kez açılan) alanlarında tezli yüksek lisans ve Biyoistatistik Doktora programlarımız bulunuyor. Tüm bunların yanında 1996 yılında kurulan ve bölgeye sağlık alanında 23 yıldır başarıyla hizmet sunan 600 yatak kapasitesiyle ve tam donanımıyla Türkiye’nin tek çatı altında en büyük özel hastanesine de sahibiz.

Şehir için konuşlanmamız ise bir başka avantajımız. Öğrencilerimiz istedikleri konuma güçlük çekmeden ulaşabiliyor.

Sağlıktaki başarınız farklı bölümler için de talepler oluşturuyor mu?
 
Tabi ki farklı bölümler için de talepler alıyoruz. Özellikle de hukuk fakültesi ve mühendislik fakülteleri için talep çok oluyor. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. Amacımız bölgemizdeki gençlerin eğitim konusundaki ihtiyaçlarına en iyi ve doğru şekilde cevap vererek, yine kendi yaşam alanlarında üniversite eğitimi almalarını sağlamak. Tabi bunu bölgenin ve sanayi işgününün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapıyoruz.

Yeni kampüsünüz ne zaman açılıyor?

Yeni kampüs yerimiz belli oldu. Projelendirme ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.  Birkaç fakülte üzerindeki fizibilite çalışmalarını yaptık ve yönetim kurulumuza sunduk, değerlendirmelerini bekliyoruz. Ama ondan öncesinde bir müjdemiz var. Kampüsümüzün tamamlanmasını beklemeden meslek yüksekokulumuzu hayata geçirmek için gerekli çalışmaları başlattık ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gerekli müracaatlarımızda bulunduk. Öncelikle sağlıkla ilgili bölümlerle başlayıp sonrasında da altındaki saçaklanmayı oluşturarak diğer bölümlere yöneleceğiz. Akademik kadromuz ve bilhassa Tıp Fakültesi öğretim üyesi kadromuz çok güçlü. Sağlık Bilimleri Fakültemizin öğrencilerinin derslerine de büyük ölçüde bu akademisyenlerimiz destek vermekteler. Bu mevcut kadroyla neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan gerekli izinleri aldıktan sonra yakın bir zamanda bu müjdeyi Gazişehirli vatandaşlarımıza sunacağımızı düşünüyorum.

SANKO Üniversitesi’nin eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri hakkında da bilgi verir misiniz?

Üniversite olarak sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyoruz. En önemli sosyal sorumluluk projelerimizden biri de “SANKONUK Programı”. Üniversitemizin, insana hizmet ve sosyal sorumluluk ilkelerini gözeterek uyguladığı programların biri olan, SANKO Üniversitesi Onur Konuğu Programı (SANKONUK) ile birbirinden değerli bilim insanları misafir ediyoruz. Yurt dışında yaşayan sağlık sektöründe başarılı 22 Türk bilim insanını üniversitemizde ağırladık. Bu program öğrencilerimizle, ilimizdeki öğrencilerle, kendi akademisyenlerimiz ve bölgemizdeki akademisyenlerle, ayrıca halkımızla misafir öğretim üyelerinin bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları, bilimsel, sosyal, kültürel ve toplumsal gelişimlerine katkı sağlayan dört ayrı organizasyondan oluşmaktadır.



“Kariyer Günlerini ilçelere taşıdık”

Bu yıl yine bir ilki gerçekleştirerek, “Kariyer Günleri”ni ilçelerimize ve Kilis ile Adıyaman / Besni’ye kadar genişlettik.  Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde üniversite sınavına hazırlanan gençlerimizle bir araya gelerek, bölümlerimiz hakkında bilgiler ve mezuniyet sonrası iş imkânları konusunda rehberlik yapmaya onların ufuklarını genişletmeye çalıştık.

Çevre ilçelerde halka yönelik de toplantılar düzenledik. Çağımızın en büyük sorunlarından ergen sağlığı hakkında bilgilendirmeler yaptık.

Ayrıca henüz birinci sınıftan itibaren öğrencilerimiz akademisyenlerimizin rehberliğinde bilimsel araştırma projeleri üretmeye başlıyor. Amacımız hizmet üretmek kadar bilimin gelişmesine de katkı sağlayacak gençler yetiştirmek. Öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen bu araştırma projelerimizin çoğu, ulusal olduğu kadar, uluslararası katılımlı kongrelerde de bizzat kendileri tarafından sunuluyor. Hatta çok kısa bir süre önce öğrencilerimizden biri Portekiz’in başkenti Lizbon’da Kardiyoloji Kongresi’nde bir sunum gerçekleştirdi.  

5 Mayıs tarihinde üniversitemizin bahar şenliği var. Unifest 5’te Fatma Turgut’u ağırlayacağız. Bu yıl Festival Park’ta düzenleyeceğimiz şenliğimizde üniversite sınavına katılacak tüm öğrencileri de davet ediyoruz. Hem öğrencilerimizle tanışıp merak ettikleri soruları sorsunlar, hem de sınav öncesi stres atsınlar istiyoruz.

SCI-E kapsamındaki dergilerde sadece bu yıl 37 yayınımız çıktı.
 
Uluslararası ve ulusal pek çok kongreye ev sahipliği yaptık. Gaziantep Sanayi Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ile birlikte 29 Nisan’da Tıpta İnovasyon Buluşmaları’nın 5’incisini düzenleyeceğiz. Birbirinden değerli bilim insanları üniversitemizde bir araya gelecekler ve onlarla istişarelerde bulunacağız.

Bu yıl üniversitede sınavına girecek öğrenciler için neler tavsiye edersiniz?

Biz üniversite olarak bu yıl ilçemizde şehrimizde ve bölgemizde farklı noktalarda öğrencilerle bir araya geldik. Her toplantıda öğrencilere şunu söyledim; “Çocuklar lütfen mutlu olacağınız mesleği seçin. Sizi yönlendiren pek çok farklı etken olacaktır. Ama sonuçta bu hayat sizin ve hayatı sadece bir kez yaşayabiliyorsunuz. Mutlu olacağınız mesleği seçerseniz başarı basamaklarına çıkmakta zorlanmazsınız.”

Siz de bir doktor olarak gençlerin tıp alanına yönelmesini destekliyor musunuz?

Tıp eğitimi uzun süreli ve mezuniyet sonrasını da içine alacak büyüklükte meşakkatlidir. Sadece tıp değil, sağlığın bütün dalları için aynı durum söz konusu. Öncellikle insanı ve topluma yarar sağlamayı sevmeniz gerekir. Sevmiyorsanız her meslekte olduğu gibi bu meslekte de kesinlikle başarısız olursunuz. Para kazanmak sonradan ortaya çıkar,  zaten sevdiğiniz mesleği yapıyorsanız para da kazanırsınız.

Meslek tercihi çok dikkat ister ve biz üniversite olarak da her türlü yardıma hazırız. Özellikle tercih dönemlerinde gerek hafta içi, gerekse hafta sonları danışmanlık merkezlerinde gençlerimize üniversitemiz hakkında bilgiler vermek, meslek seçimleri konusunda rehberlik etmek için hizmet veriyoruz. Ayrıca üniversitemizi de ziyarete ederek sağlık eğitimi konusunda bilgiler alabiliyorlar.

Biz üniversite olarak sadece öğrenci aramıyoruz, bize emanet edilen koltukları devralabilecek akademisyen adayları arıyoruz. Yetiştireceğimiz çocukların bizlerin yerlerini almalarını istiyoruz ve bunun için çabalıyoruz. Bu nedenle de yüksek lisans programlarına özel ağırlık veriyoruz. Gençlerimizin de hevesli ve istekli olmaları bizleri ayrıca mutlu ediyor. Ödeme güçlüğü çeken, maddi durumu olmayan öğrencilerimize çeşitli detaylarını web sayfamızdan öğrenebileceğiniz çeşitli burs destekleri de sağlıyoruz.

Üniversitelerin hedefi, nitelikli insan kaynakları mı yetiştirmek?

Genelde holdingler kendi insan kaynaklarını düşünerek üniversite kurarlar. Ama SANKO, sağlık alanında Gaziantep ve bölgedeki sağlık hizmeti kalitesini daha da yükseltmek için üniversite kurdu. Bu konuda her şeye fazlasıyla sahibiz.

Gaziantep için farklı şeyler yapmak istiyoruz. Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz ile beraber Gaziantep’te MESANTEP (Gaziantep Medikal Sanayi Ürünleri ve Teknolojileri Programı) adında bir işbirliği protokolü imzaladık. İmzaladığımız protokol ile Gaziantep medikal sanayi ürünleri ve teknolojilerinin, tüm paydaşları ile birlikte yerlileştirme, AR-GE ve inovasyon, bölgesel-ulusal ve uluslararası işbirliği, mevcut yatırımlar ve yeni girişim eksenleri doğrultusunda geliştirilmesini amaçlıyoruz.

SANKO bünyesinde ilkleri gerçekleştirmeyi önemsiyoruz.

Gaziantep’te medikal sanayi ürünleri üretimi zaten mevcut ancak bir kümeleşme yok.  Neler yapılabileceği ile ilgili bilimsel destek vermek için Sayın Valimiz Davut Gül başkanlığında ilk projemizi oluşturduk.

Bizim SANKO olarak hayallerimiz çok yukarılarda. Kısa orta ve uzun vadeli planlar üzerinde çalışıyoruz. Sağlık üzerine bir serbest bölge oluşturamaz mıyız? Bu Türkiye’de olmayan bir örnek. Eğer kümeleşmeyi sağlayabilirsek, Gaziantep’i bir sağlık üssü haline getirerek Gazişehir insanlarına çok farklı açılım sağlayabiliriz.

Böylece, Gaziantep medikal sanayi teknoloji geliştirme ekosistemi içinde üniversite- sanayi-devlet işbirliği bağı güçlenerek, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Bundan sonrası için müjdeleriniz var mı?

Çok daha farklı projelerimiz var. Halen mevcutta patent bekleyen, onay bekleyen çok farklı projelerimizde var. Gençlerimizin ufkunu açmak, Gaziantep’e en güzel hizmeti vermek için elimizden gelen bütün çabaları gösteriyoruz.

Hocam, samimi yanıtlarınıza ve paylaşımlarınıza teşekkür ederiz.

Asıl biz size teşekkür ederiz, sesimizi kamuoyuna aktarmak için söyleşi yaptığınız ve bize bu fırsatı verdiğiniz için.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler