USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Küresel Kişisel Bakım Ürünleri Pazarı

07-04-2021

Dün bir öğrencimin gönderdiği ekonomi ile ilgili internet sayfalarına göz gezdirirken  rastladığım ilginç bir haber hem biraz komik biraz da şaşırtıcıydı. Euronews web sitesinin tamamen İngilizce olan ekonomi sayfasının reklam bölümünde Türkçe bir haber;  ”Gaziantep’te saç ekiminin maliyeti sizi şaşırtabilir”  yazıyordu.  Önce çok komik geldi sonra sayfanın içeriğine baktım.  Saç ekimi fiyatları,  saç çıkaran bitkisel ürünler ve benzeri çeşitli bilgilerin yer aldığı bir haberdi bu.  Pandemiye  rağmen kişisel bakım konusu önemini korumaya ve ilgi görmeye devam ediyor.
Güzellik ve kişisel bakım konusuna gösterilen ilgi her geçen gün artıyor. Birinci sınıf güzellik markaları ve organik kişisel bakım ürünleri pazarının da büyümesi bekleniyor. Tüketici harcamalarındaki küresel artışın içerisinde önemli bir oran bu.  BM Kalkınma Programı'na (UNDP) göre, ABD'de 2018'de kozmetik için yaklaşık 8 milyar ABD dolar harcanmış.  Çin, Hindistan, ASEAN ve Avustralya ile  Asya Pasifik ülkelerinde 2015'ten bu yana kozmetik harcamaları artıyor. Aşağıdaki grafikte 2014-2025 dönemi için tahmin edilen kozmetik ürün bazında kozmetik harcamaları görülüyor. Buna göre, cilt ve saç bakımı ağırlıklı olmak üzere “diğer” başlığı altında yer alan istatistiğin de oldukça büyük olduğu görülüyor.
""

ABD’nde 2020 yılında cilt bakımına harcanan para 148,3 milyar doları buluyor. Bu rakamın 2025 yılında 189,3 milyar doları bulması öngörülüyor.  Yine küresel pazara bakıldığında, Avrupa, Asya Pasifik ve Kuzey Amerika gibi bölgelerde kişisel bakım endüstrisi ağırlıklı olarak doğal içerikli ürünlere dayanıyor.  Organik ve doğal kişisel bakım ürünleri pazarındaki belli başlı firmalar ise  Burt's Bees, Natura Cosméticos S.A., The Estée Lauder Companies Inc., The Body Shop International PLC, Aveda Corporation, The Hain Celestial Group ve Amway Corporation'dır. Aşağıdaki grafik küresel kişisel bakım pazarındaki büyümeyi gösteriyor.

""

Türkiye’nin  kozmetik ürün grubunda 2020 yılının ilk çeyreğinde ihracat; yüzde 3,3 artış ile 445,8 milyon dolar iken, aynı dönemde ithalatta da artış yaşanmış. Pandemi döneminde artan talebin de katkısı ile kozmetik sektörü için toplamda 2,91 milyar TL değerinde alışveriş gerçekleşmiş. En çok ihracat yaptığımız  ülkelerin başında A.B.D. geliyor. Trademap verilerine göre G.T.İ.P. bazında A.B.D.’nin  2019 yılında 13.098 milyon $ olan ihracatın 2020 yılı ilk 10 ayında %4,3 azalarak 12.529 milyon $ gerçekleşmiş.  Her iki yılın  ilk 10 ayında A.B.D.’nin ilgili ürün grubunda  ithalat yaptığı ilk 3 ülke İrlanda, Fransa ve Kanada’dır. Türkiye bu sıralamada geçen sene 28. Sırada yer alırken bu sene 14. Sıraya yükselmiş. Türkiye’nin en fçok kozmetik ürün ihracç ettiği ülkeler sırasıyla ABD, Irak, İngiltere, Rusya ve Almanya olup, bu ülkeler dünyadan aldıklarından daha fazla oranda Türkiye’den ithal ediyorlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?