USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Küresel Finansal Piyasalar ve BIST100

15-11-2022

Şirket bilançolarının olumlu gelmesi ve karların artma olasılığı arttıkça borsada yükselişin devam edeceğini görüyoruz. Amerika Merkez Bankası FED’in  faiz artırımlarından sonra enflasyonda bir gevşeme olması,  finansal piyasalara olumlu yansıyan bir süreç oldu. Bu gelişmeler ise borsada bir yükseliş trendini beraberinde getirdi. Bist100 endeks itibarı ile bakıldığında kısa vadede 4800’lerin hedeflendiğini görüyoruz.  Bu gelişmede kuşkusuz iç piyasada yatırımcının TL mevduatının satın  alma gücünü koruma çabası  var. Şu anki yatırım araçları  içerisinde de en cazip olan borsa olduğu için son bir ayda borsaya  yönelik aşırı bir talep oluştu.
Son altı aylık dönemde diğer yatırım araçlarına baktığımızda döviz kurunun ılıman bir seyir izlediğini altın ve diğer değerli madenlerin belirli bir yükseliş trendini koruduğunu söyleyebiliriz. Kur korumalı mevduatın genel gelişimini izleyecek olursak, bu konuda oluşan belirli bir mevzuat  tabanının olduğunu görmek umut verici.. Zira hükümetin liralaşma stratejisi bu anlamda bir değer bulmuş oluyor. Borsa’daki bu yükselişte Türk Lirası açısından Türk Lirasının lehine bir  gelişmedir. Önümüzdeki yılın bu anlamda borsanın yılı olacağını söyleyebiliriz. Zira de-fi ve kripto piyasalar  belirli ölçüde güven kaybetmiş görünüyor. Bugün fed Başkan yardımcısı faiz artış hızının yavaşlatılacağına  dair bir ifadede bulundu.
Enflasyonu düşürmede para sıkılaştırıcı politikaların 2000 li yıllara göre nispi olarak daha az etki gösterdiğini söylemek mümkün.. Bu durumu  finansal piyasalardaki çeşitlilik ve Pandemi sonrası kısmi de olsa devam eden durgunluk ile ilişkilendirebiliriz.
Kaynak: Imkb100 — TradingView

""

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?