USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2022 için öngörüler

26-09-2021

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, Jackson Hole toplantısında tahvil alımlarını azaltacakları (tapering) açıklaması yaptı. Bununla birlikte birçok gelişmekte olan ülke Merkez Bankası’nın da faiz arttırımına gittiği görülüyor. Brezilya, Rusya, Meksika, Güney Kore bunların arasında sayabileceklerimiz. Avrupa Merkez Bankası da faiz arttırımına giderse Euro ve dolar iki temel rezerv para arazının yavaşlaması, salgın dönemi parasal genişleme politikalarının sona ermeye başlayacağı anlamına geliyor.

FED tahvil alımlarını azalttığında dolar arzı azalmaya başlıyor. Dolar talebi aynı hızla yavaşlamadığında  Amerikan tahvillerine olan talep uzun vadede artabilir. Dolar arzının yavaşlamasının bir diğer sonucu ise dolarla swap takasının talebi artıp swap faizi artabilir.

Cary trade; büyük fonlar faizi düşük ülke parası ile borçlanıp faizi yükselen ülkelerin tahvillerini satın alarak aradaki fiyat farkını arbitre ederler. Dünyada faiz arttırımlarının olması piyasalarda kredi hacminin yavaşlamasına neden olabilir. Bu nedenle 2022 yılında finansal piyasalara giren yeni paranın öncekinden çok olmayacağını öngörebiliriz.

KOBİ’ler için işletme sermayesi ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Diğer taraftan  bu faiz indirimi ticari kredilerdeki soğumanın ısınacağı anlamına gelir mi, göreceğiz. Bunlar cevap bekleyen sorulardır. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde sağlanacak olan ihracatı geliştirme fonları, bu anlamda fayda sağlayabilir.

""
 
Ülkemizde ise TCMB faiz politikasında çekirdek enflasyon (gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği enflasyon) oranını baz alacağını geçtiğimiz haftalarda açıklayarak, faiz arttırım politikasını sona erdireceğinin sinyallerini vermişti. Ancak 23 Eylül 2021 Para Politikası Kurulu kararı ile 100  baz puan faiz indirim yapılarak %19’dan %18’e düşürüldü. Bu gelişmenin sürpriz olduğunu veya erken olduğunu düşünüyorum. Piyasalar da böyle beklemiyordu. Zira ülke olarak enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlayabildiğimiz bir patikaya girebilmiş değiliz. Ancak çekirdek enflasyon açıklamasının ardından piyasalar beklentiyi anında satın alarak dolar/TL kuru yükselmiş idi. Bu yükseliş ihracatçının istediği bir gelişme olup faizdeki düşüş kredi bulunabilirliği açısından olumlu değerlendirilebilir. Bunun yanısıra Dolar/TL  artışı beraberinde cari açığı arttıracaktır. Cari açık konusunda 2022 yılı için alınan bir dizi önlem var idi. Bu konuyu da bir sonraki yazımızda açıklamak üzere şimdilik görüşmek dileğiyle diyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?