DÜĞÜN SEZONU BAŞLADI ÇOCUK GELİNLERE DİKKAT!

Merve Tanrıöver
Merve Tanrıöver
DÜĞÜN SEZONU BAŞLADI ÇOCUK GELİNLERE DİKKAT!
11-07-2018

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
dünyayı çocuklara verelim
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar  dikecekler
N.HİKMET

Şanlıurfa’da fotoğraf çekimi için gittiği düğünde, gelinin çocuk yaşta olduğunu gören fotoğrafçı, damadı bir güzel dövmüş. Aslında dövmek yerine ilgili makamlara şikayet edip resmi işlem yaptırsaydı çocuğu kurtarmak adına  daha net sonuçlar alabilirdi.Çünkü o çocuğun düğünü yapılıp  kurtarılamayarak  gelin edildikten sonra,damadın burnunu kırmanın, veryansın etmenin de bir anlamı kalmıyor.

 TÜİK’ in  oransal haritasına göre çocuk yaşta evlilik oranı en yüksek 10 şehir; Kilis, Kars, Ağrı, Muş, Niğde, Bitlis, Kahramanmaraş, Aksaray, Gaziantep, Yozgat. Ne güzel, eğitim de değil ama çocuk yaşta evlilik oranında ilk onun içine girmeyi başarmışız,çok şükür.

Bundan altı yıl önce,kırsalda yaşayan,okumak isteyen  kız çocuklarının çağrısına kulak verip ev eve dolaşarak aileleri ikna etmekle ilgili gönüllü bir projeye katılmıştım. İçlerinden birkaç tanesini dahi kurtarabilip hayata kazandırabilmenin mutluluğunun tarifi olamaz.

Ekonomik nedenler bahane edilerek okuldan alınıp, küçük yaşta  evlendirilmek istenilen kızlarımızın çığlıklarına kayıtsız, duyarsız kalmamız mümkün değil.Çünkü onlar evlenmek yerine okuyup ailelerine,ülkelerine katkı sağlamak,faydalı bireyler olmak için can atıyorlar.Yeter ki ellerinden tutan olsun. Masmavi gözlü,dokuz yaşlarında zehir gibi bir kızımız bana “okuyup ilerde Fatma Şahin gibi belediye başkanı olmak istiyorum” diye heyecanını anlattığında, neden olmasın? Diyememenin ezikliğini yaşamak istemiyorum. Çünkü kızlarımız her şeyin en güzelini hak ediyorlar.
 Nacizane önerim; Aileden ve çocuktan sorumlu bakanlığın ilimizde görevlendireceği bir özel ekip, ilde ilçelerde ve köylerde yapılacak bütün düğünleri takibe alarak  çocuk yaşta olanlara müdahale edebilir.Hatta bunun için birde ihbar hattı oluşturarak vatandaştan yardım da istenilebilinir.İhbar edene küçük birde ödül vaat ediverin.Sonra gelen ihbarlara yetişemezsiniz bile.İşimiz var,ilgilenemeyiz derseniz de bizler bu önemli görevde gönüllü yer alabiliriz.Yeter ki kızlarımız kurtulsun.Kendilerine biçilen yaşamlarda solup gitmesin.

GÜNÜN SÖZÜ

Affan Dede’ye para saydım,
Sattı bana çocukluğumu.
Artık ne yaşım var, ne adım;
Bilmiyorum kim olduğumu.
Hiçbir şey sorulmasın benden;
Haberim yok olan bitenden.
Bu bahar havası, bu bahçe;
Havuzda su şırıl şırıldır.
Uçurtmam bulutlardan yüce,
Zıpzıplarım pırıl pırıldır.
Ne güzel dönüyor çemberim;
Hiç bitmese horoz şekerim!
C.S.TARANCI

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?