Mobil

Mozaik kurslarına ilgi büyük

Türkiye’nin kültür ve turizm alanında göz bebeği konumunda olan Zeugma Mozaik Müzesi sayesinde...

Mozaik kurslarına ilgi büyük
06-04-2017 12:24
Gaziantep

Türkiye’nin kültür ve turizm alanında göz bebeği konumunda olan Zeugma Mozaik Müzesi sayesinde kent genelinde büyük küçük çok sayıda mozaik müzesi kuruldu. Büyükşehir Belediyesinin mozaik kurslarına ilgi yoğun olurken, bugün sadece bir kursta 20 genç mozaik sanatını öğreniyor.

1990’lı yılların başında Birecik Barajı’nın yapımının gündeme gelmesiyle arkeologlar, bu baraj göleti altında kalacak mekanları gün ışığına çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Zeugma’da Gaziantep Müzesi başkanlığında hummalı çalışmalar gerçekleştirdiler. Bir yandan baraj yapımı sürerken diğer yandan geleceği toprağın altında görenler, mozaikli şehri meydana çıkarmak için sürekli çalıştılar. Sonunda üzerindeki eşsiz mitolojik kompozisyonlar ve geometrik süslemelerle tabanları döşeli Zeugma villalarına ulaştılar. Bu ulaşmışlık beraberinde ayrılığı da getirecekti, farkındaydılar, ancak yapılacak bir şey yoktu. Su ile ayrılık başlayacak, mozaiklerin sonu bir müzenin soğuk salonu olacaktı. Dionysos’un düğünü sönük geçecek, Satyr Antiope’ye kur yapmayacaktı. Onların bu hüzünlü duruşu için neler yapılabilirdi. Mozaikleri Gaziantep’e, Gaziantep’i mozaiklere alıştırmak kolay olmadı. Dünyanın gözü üzerindeydi mozaiklerimizin, var gücüyle sahip çıktı Antepli mozaiklerine ve vermedi onları yaban ellere. Yetmezdi mozaikler için yapılanlar. Çünkü onlar bize Çingene Kız’ın gözüyle bir şeyler anlatıyordu. “Yeniden yaşam bulalım anlatın hikayemizi ve her gönüle girelim” diyorlardı.

Mozaiklerimizi gören her gözde de bu istek okunuyordu. Nitekim Gaziantep’te sanayicisinden işçisine, hakiminden ev hanımına, mimarından marangozuna her Antepli ve müzede mozaikleri gören her ziyaretçi bu mozaiklere hayran kalıyor, mozaikleri ve hikayelerini kendileriyle birlikte götürmek istiyordu. Bunun üzerine Antep’te mozaiklerin benzerlerinin yapılması ile ilgili birçok küçük çaplı atölyeler kuruldu. Ancak profesyonel bir alt yapıya sahip olmadıkları için yaşayamıyorlar ve bir müddet sonra ya kapanıyor ya da geçici olarak üretimlerini durduruyorlardı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi alanlarda sürdürülen mozaik kurslarının artırılarak sürdürüleceği açıklandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER