Özel Haber

Gerçek Eşitlik Derneği Toplumsal Eşitliğe Yerelden Yön Veriyor

Gaziantep, kadınların yerel yönetimlerde daha görünür ve etkili olması için tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. İki gün süren “Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Güçlü İşbirlikleri” programında, kadın muhtarlar, azalar, belediye temsilcileri ve STK aktörleri bir araya gelerek eşitlik için ortak akıl geliştirdi.

Gerçek Eşitlik Derneği Toplumsal Eşitliğe Yerelden Yön Veriyor
10-07-2025 15:04

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerel düzeyde güçlendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Gaziantep, iki gün süren  dikkat çeken bir programa ev sahipliği yaptı.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Derneği (KAPI), 1984 Derneği (D84) ve Gerçek Eşitlik, Çoğulculuk ve Kapsayıcılık Derneği'nin Friedrich Ebert Stiftung (FES) desteğiyle yürüttüğü proje kapsamında 8-9 Temmuz 2025 tarihlerinde Gaziantep’te“Yerel Düzeyde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Güçlü İşbirlikleri” başlıklı iki günlük bir etkinlik düzenledi.

İki gün süren etkinlik; kadınların karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmeyi, yerel yönetimlerin  toplumsal  cinsiyet eşitliği temelinde politika üretme kapasitesini artırmayı ve sivil toplumla kamunun birlikte hareket etmesini sağlamayı amaçlıyor. 

Eşitlik İçin Politika ve Liderlik Modülleri

Programın ilk gününde Gaziantep ’te   görev yapan kadın muhtarlar ve kadın azalar, Dr. Ayşe Kaşıkırık ve Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör’ün katkılarıyla hazırlanan modüller doğrultusunda kapsamlı bir kapasite geliştirme eğitimine katıldılar. Eczacılar Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim de “Kapasite Geliştirme Eğitimi” konuları ele alındı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Ayşe Kaşıkırık ve Gaziantep Üniversitesi’nden Dr. Gülçin Özge Tan’ın eğitmenliğinde gerçekleştirilen eğitimde, özellikle yerel yönetim temsilcileri, STK aktörleri ve kadın hakları savunucuları için hazırlanan beş modüllük kapsamlı bir içerik sunuldu.Toplumsal cinsiyet eşitliğine girişten yerel yönetim politikalarına, ekonomik güçlenme modellerinden kadına yönelik şiddetle mücadelede muhtarların rolüne kadar pek çok başlık ele alındı.

Yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı politika oluşturma süreçleri, eşitlik eylem planları, cinsiyete duyarlı bütçeleme ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi gibi konular ele alındı. Öğleden sonraki oturumlarda ise toplumsal cinsiyet eşitliğinin genel çerçevesi, kadının ekonomik güçlenmesi ve yoksullukla mücadelesi ile yerelde kadın liderliğinin önemi gibi başlıklar detaylandırılarak katılımcılarla soru cevap şeklinde bir program gerçekleştirildi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı yerel yönetişim alanında önemli bir adım olan bu program, farklı kurumlardan gelen katılımcılar arasında dayanışma ve bilgi paylaşımında önemli adımlar atıldı.

 

Forum ve Atölye“Yerel Düzeyde Eşitlik İçin Neler Yapabiliriz?”

 

Programın ikinci günün de  TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda düzenlenerek forum ve atölye çalışmalarıyla devam etti. “Gaziantep’te Yerel Yönetimlerde Başarılı İşbirliği Örnekleri” başlıklı panelin moderatörlüğünü Dr. Ayşe Kaşıkırık üstlendi.

Panelin konuşmacıları arasında Gerçek Eşitlik, Çoğulculuk ve Kapsayıcılık Derneği Başkanı Gül Yıldız Bozgeyik, Gaziantep Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Avukat Aygül Çetintaş, CEİD Gaziantep İl Koordinatörü Esin Özgül ve İş İnsanı Serap Çelik yer aldı. Panelde, Gaziantep’te kadınların ve kırılgan grupların güçlenmesine yönelik uygulamalar, örnek iş birlikleri ve çözüm yolları paylaşıldı.

Aynı gün öğleden sonra ise Onur Fidangül’ün “Yerel Düzeyde Eşitlik İçin Neler Yapabiliriz?” başlıklı atölye çalışması düzenlendi. Katılımcılar, yerel yönetimler ile sivil toplum arasında daha etkili, sürdürülebilir ve kapsayıcı iş birliklerinin nasıl kurulabileceğine dair fikirler ürettiler. Kadın muhtarlar, azalar, belediye meclis üyeleri, yerel yöneticiler ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla panel ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaptı. Katılımcılar, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı yerel iş birliklerini güçlendirme ve ortak eylem planları oluşturma üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı yerel yönetişim alanında önemli bir adım olan bu program, farklı kurumlardan gelen katılımcılar arasında dayanışma ve bilgi paylaşımında önemli adımlar atıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER