Özel Haber

GAZİANTEP’TE GRİP PATLAMASI YAŞANDI

Gaziantep’te artan gribal enfeksiyonlar karşısında hastanelerin acil servislerinde doluluk yaşanıyor. Enfeksiyonlar karşı uzmanlar vatandaşların hijyen kurallarına uymasını istiyorlar.

GAZİANTEP’TE GRİP  PATLAMASI YAŞANDI
04-01-2023 10:54
Gaziantep

Şehirde gribal enfeksiyon yaygın şekilde devam ediyor. Hastanelerin acil servislerinde bu nedenle yoğunluk yaşanırken, vatandaşların enfeksiyonlara karşı dikkatli olmaları istendi. Gaziantep’te özellikle son günlerde artan gribal enfeksiyon nedeniyle Çocuk Hastanesi aciline binlerce hastanın başvuruda bulunduğu ifade edildi.

UZMANLAR RİSK GRUPLARI VE ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN
ENFEKSİYONA KARŞI KORUNMASINI İSTİYORLAR

Özellikle 0-15 yaş gurubu ile risk gurubunda olan yaş gruplarının soğuk algınlığına rahatça yakalanabildiklerine dikkat çeken uzmanlar; ““Gripten korunmak ve bulaştırmamak için; Risk grubunda bulunanlar mevsimsel grip aşılarını mutlaka yaptırmalıdır. El yıkama ve kişisel hijyene dikkat edilmeli; ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir. Aksırma ve öksürme esnasında ağız ve burun kâğıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kâğıt mendil çöpe atılmalıdır. Mendil yok ise kolun iç yüzüne öksürülmelidir. Sonrasında eller yıkanmalıdır. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır” diye konuştular.

MART AYINA KADAR DİKKATLİ OLUNMALI

“Ülkemizde Ekim-Mart ayları arasında solunum yolu belirtileri (öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi) ile giden enfeksiyon hastalıkları sık görülmektedir. Bunların çoğu hafif belirtilerle seyreden ve kendi kendine iyileşen soğuk algınlığı şeklinde olmakla birlikte bazen genel belirtilerin de (ateş, yaygın vücut ağrısı gibi) eşlik ettiği mevsimsel grip şeklinde görülebilmektedir” şeklinde konuşan uzmanlar; “Çoğu gripli hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir. Fakat risk grubunda olan kişilerde (gebeler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üzeri kişiler, kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, metabolik veya hematolojik hastalık gibi kronik hastalığı olanlar ve immün yetmezliği olanlar) hastalık ciddi ve ağır seyredebilmektedir. İçinde bulunduğumuz aylar, grip sezonuna dahil olduğundan diğer aylara göre vakalarda artışlar olması beklenen bir durumdur” şeklinde görüş belirttiler.

ENFEKSİYONA YAKALANMAMAK İÇİN NE YAPILMALI?

“Vatandaşlarımızın grip vakalarının mevsimsel artışından ve dolaşımdaki grip alt tiplerinden dolayı endişe etmemesi ancak mevsimsel gribin kendisinin ciddi ve ağır seyredebileceğinden dolayı risk grubunda bulunanlar başta olmak üzere tedbiri de elden bırakmaması gerekir” şeklinde açıklamalarını sürdüren uzmanlar son olarak şu ifadelere dikkat çektiler;
“Özellikle risk grubunda olan kişiler erken dönemde (hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında) hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır. Bu ilaçlar; tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Hastalar mutlaka istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidir. Mevsimsel grip hastalığının tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Grip ve benzeri üst solunum yolu hastalıklarında vatandaşlarımızın öncelikle acil servislere değil, aile hekimine müracaat etmesi gerekmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER