Özel Haber

EMLAKÇILARA CEZA YAĞDI!

Gaziantep’te emlakçılara yönelik olarak Ticaret İl Müdürlüğü tarafından denetim başlatıldı. Belgesiz çalıştığı ifade edilen 100’ün üzerinde emlak işletmesine idari para cezası uygulandı.

EMLAKÇILARA CEZA YAĞDI!
02-02-2022 10:52
Gaziantep

Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü tarafından emlakçılara yönelik başlatılan denetimlerde belgesiz çalıştıkları tespit edilen işletmelere idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığına yoğun şekilde yapılan şikayetler üzerine başlatılan denetimlerde işletmeler sıkı bir şekilde denetlendi. Gaziantep Ticaret Müdürlüğü tarafından şu ana kadar belgesi çalıştıkları ortaya çıkan 100’ün üzerinde işletmeye ceza kesildi.

DENETİMLER ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRECEK

Gaziantep İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri tarafından devam eden denetimlerin ay sonuna kadar süreceği ve kent genelinde belgesi olmayan emlak işletmelerine müsaade edilmeyeceğine dikkat çekildi. Devam eden denetimler çerçevesinde belgesi olmayan her emlak işletmesine 6 bin lira idari para cezasının uygulandığı belirtildi.

TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK İLAN VEREMEYECEK

Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.

CEZALAR ON KATINA ÇIKABİLECEK

Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL’den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL’ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.

BAKANLIK KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Bundan böyle, yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. 2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırı yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendi. Geçen 2 yıllık süreçte, vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak işletmeler görüldü, artık bu duruma müsaade edilmeyecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER