Mobil

Çölyak hastalarına özel “PASTANE” açılıyor

Çölyak hastalarına özel “PASTANE” açılıyor
15-11-2016 05:43
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hizmetlerine yeni bir halka ekleyerek, çölyak hastalarına özel pastane” açacak.

Türkiye’de mısır ve pirinç ununa mahkum edilmiş, piyasası dar ve satılan ürünün sınırlı olması gibi nedenlerle her gittikleri yere kendi yiyeceklerini götürmek zorunda kalan çölyak hastalarının bu sorununun çözümü için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi onlar için “Üreten Eller Projesi”ni hayata geçirdi.

Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen Üreten Eller Projesi çerçevesinde tüm engelli gruplar dahil kurs verildi.

Belediyenin Aktif Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde verilen kurs kapsamında yüzde 40 ve üzeri, çalışabilir durumda olan engelli bireylerden bir sınıf oluşturuldu. Kursiyerlere 8 ay süren unlu mamulleri eğitimi verildi. Kursu başarıyla tamamlayan engelli bireylere  Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

Başarılı olan ve  çalışmak isteyen engelli kursiyerler ise proje sonunda kurulacak “Üreten Eller Pastanesi”nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak. Pastanede çölyak hastalarına özel sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler yapılacak.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak Hastalarında glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve  hassasiyet mevcuttur. Glüten, buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER