Gündem

BAKBAK, PERU BÜYÜKELÇİSİNİ KABUL ETTİ

BAKBAK, PERU BÜYÜKELÇİSİNİ KABUL ETTİ

BAKBAK, PERU BÜYÜKELÇİSİNİ KABUL ETTİ
02-05-2024 19:40
Peru’nun Ankara Büyükelçisi Cesar De las Casas Türkiye-Peru Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı Doç. Dr. Derya Bakbak’ın konuğu oldu; ticaretten eğitime, yemeklerden kültürel zenginliklere birçok alanda iş birliği konuşuldu. 
Türkiye-Peru Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanlığını yürüten AK Parti Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Derya Bakbak, dostluk grubu üyesi milletvekilleri ile Peru’nun Ankara Büyükelçisi Cesar De las Casas’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul etti. 
Kabulde konuşan Bakbak, İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamından Türkiye’nin daha adil bir dünya için mücadelesi ile Türkiye-Peru ilişkilerine dair kapsamlı bir değerlendirme yaptı. 
Türkiye’nin Filistin’e karşı tarihi bir sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Bakbak, şunları söyledi: 
“İnsanlık ve barışı esas alan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti, dilinin döndüğü, gücünün yettiği kadar her platformda mazlumların sesi olmaya devam edecektir. Sadece Filistin meselesi değil hangi coğrafyada bir yangın varsa Türkiye o yangına su taşıyan bir ülke konumundadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna-Rusya savaşındaki yapıcı tavrı bunun en somut örneğidir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması ilkesi, Batı ile Rusya arasındaki arabuluculuğun üstlenilmesi ülkemizin dış politikada barışı esas alan yaklaşımının bir gereğidir.”
Bakbak, uluslararası platformlarda Türkiye ile Peru’nun birçok konuda benzer görüşleri paylaştığının altını çizerek “Özellikle insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, terör ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele, düzensiz göçle mücadele, kültürel mirasın korunması, çevrenin korunması, doğal afetlerle mücadelede iş birliği gibi alanlarda ortak görüşlerimiz mevcuttur.” dedi.
Gastronomide bir dünya şehri olan Gaziantep’in zenginliklerinden söz eden Bakbak, “Peru mutfağında Osmanlı dahil pek çok ülkenin etkisi bulunduğunu duymuştum. Tıpkı kültürlerin mutfaklarımıza kattığı zenginlikler gibi tecrübe ve birikimlerimizi ülkelerimizin kazanımına dönüştürmemiz gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. 
Bakbak, ikili ilişkilerin geliştirlmesi konusunda şöyle konuştu: 
“Ülkelerimiz arasındaki vize muafiyeti bu yolda atılmış önemli bir adımdır. Türk Hava Yolları’nın Peru’ya başlatacağı doğrudan seferler ile mesafelerin ortadan kaldırılması da ilişkilerimizin canladırılmasına katkı sağlayıcı bir diğer önemli adım olacaktır. Peru’nun zengin doğal kaynakları ile ekonomik ve ticari nitelikleri göz önüne alındığında, ülkemiz ekonomisiyle tamamlayıcı özellikler barındırdığını gözlemlenmekteyiz. Bu bağlamda özellikle madencilik, enerji, lojistik, inşaat ve turizm gibi alanlarda mevcut ticari ilişkilerimizi daha ileriye taşıyabilme potansiyeli olduğunun altını çizmekte yarar görüyorum. Peru’nun savunma ve askeri alandaki ihtiyaçları bakımından ülkemiz müteahhitlik ve inşaat firmaları ile savunma sanayi firmalarının ticari ilişkilerimizin artırılmasına katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.”
Peru’nun Ankara Büyükelçisi Cesar De las Casas da yarım asırlık tarihi geçmişe sahip olan Türkiye Peru ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirtti. Büyükelçi Casas, uyuşturucu ve terörle mücadeleki iş birliğini güçlendirmenin yanında eğitim ve kültür alanında da iş birliğinin önemine vurgu yaptı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER