USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Başkanlar 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladı

Başkanlar 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladı
24-07-2022 13:03
Gaziantep

ARİF KURT

"Ek iş değil tek işi gazetecilik olan
meslektaşlarımızın günü kutlu olsun"
Gaziantep Basın Cemiyeti (GBC) Başkanı, Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu (GGF) Genel Başkan Yardımcısı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Etik Kurulu Üyesi Arif Kurt, sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, basının sorunlarına ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Kurt, "Ek işi değil tek işi gazetecilik olan meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın ve Dayanışma günü kutlu olsun" dedi.
Başta basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması olmak üzere sektördeki mesleki sorunların demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çeken Kurt, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  
“Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak aradan geçen süreçte yapılan yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmiştir. Günümüzde çeşitli medya kurumlarında yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, şekil değiştirerek devam ettiği görmekteyiz.  Sansür, eskiden olduğu gibi ‘haber yasaklama’ yoluyla yapılmasa da, gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla meslektaşlarımız üzerinde devam etmektedir. Meslektaşlarımızın sendikasızlaştırıldığı, iş ve can güvenliklerinin olmadığı, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan maddelerle ağır cezaların getirildiği bir ortamda, ne basın özgürlüğünden, ne de sansürün kalktığından söz edilebiliriz. Ayrıca, medya sektörüne genel olarak baktığımızda sansürün yanı sıra,  gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duyulduğu açıkça gözlenmektedir. Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun şekilde çıkarılmalıdır. Beklentimiz, son dönemde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca başlatılan çalışmaların kısa sürede olumlu sonuçlanması ve Terörle Mücadele Yasası, Türk Ceza Kanunu ve Basın Yasası’nın yeniden ele alınarak sansürden arındırılması ve egerçek anlamda basın özgürlüğünün egemen olmasıdır. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, geçtiğimiz yıllarda da vurguladığımız gibi dayanışma günü olarak görüyor, bu anlamda kutluyoruz. Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir.”


Fatma Şahin
‘Haber alma hakkımıza aracı olan tüm basın mensuplarının gününü kutluyorum’

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlayan bir mesaj yayınladı. Şahin mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Büyük bir fedakârlık örneği sergileyerek tarafsız ve objektif haberciliği ilke edinen, bu yolda mesai kavramı gözetmeyen tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Haberdar olmayı, farkında olmayı borç bildiğimiz bu kadim mesleğin her bir üyesinin demokrasinin korunması adına büyük bir görevi yerine getirdiklerine inanıyorum.  Sayısız iletişim kaynağından yayılan bilgileri teyitli, araştırarak, sorumluluk bilinci ile kamuoyu ile paylaşan her bir gazeteci toplumsal hayata da bir ivme kazandırmaktadır. Bu yönü ile bu mesleğin her mensubunun vicdanen, fikren bu ülkeye karşı büyük sorumlulukları var.
Günümüz doğru ve yanlışın hızla yayıldığı, dezenformasyona açık bilgi kaynakları ile dolu. Basın çalışanlarına bu anlamda çok büyük görev düşüyor. Meslek bilinci ön plana çıkıyor. Bu günün tüm bu detayların bir kez daha gündeme taşınması adına önemine inanıyorum.
Mesleğini hakkı ile yapan, haber alma hakkımıza aracı olan tüm basın mensuplarının bir kez daha gününü kutlayarak tüm basın şehitlerini rahmetle anıyor, saygılar sunuyorum."


Rıdvan Fadıloğlu
‘Demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır’

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, “Basın, toplumun gören gözü, işiten kulağı, söz söyleyen dili olarak, demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır” ifadesine yer verdi.
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Temeli; bilgi ve haber alma, kamuoyunu aydınlatma, bilgilendirme olan gazetecilik mesleği, özgürlüklerin en vazgeçilmez aracı, güçlü bir basın ise gelişmiş demokratik toplumların önemli kurumlarındandır.
Basında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz 1908 tarihi ile birlikte, bir anlamda gerçek ve etkili gazetecilik başlamış, Türk basını evrensel ve etik değerler ışığında ilkeli, tarafsız, özgür, objektif bir bakış açısı ve sorumluluk bilinciyle hareket ederek önemli bir mesafe kat etmiştir.
Basın; haber alma özgürlüğünün sağlanması ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi noktasında toplumun gören gözü, işiten kulağı, söz söyleyen dili olarak, demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Önemli, aynı zamanda sorumluluğu olan bir mesleği icra eden basın mensuplarının; başta kişisel hak ve özgürlükler olmak üzere milli değerlere ve insan haklarına saygılı bir yayıncılık anlayışı içerisinde görevlerini yerine getirmeleri son derece önemlidir.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” sözü basının önemini ve basın mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu en güzel şekilde anlatmaktadır.
Ülkemizin gelişmesi adına yapılan çalışmaların halkımıza aktarılıp; bilgilendirme, bilinçlendirilme ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında ilimizdeki medya kuruluşlarının önemi de yadsınamaz bir gerçektir. İlimizde, ilçelerimizde, mahallelerimizde meydana gelen olaylardan bizleri haberdar eden ve bilgilendiren yerel gazetelerimizi; tüm kurum ve kuruluşlarımızın, esnaflarımızın, iş dünyasının, sivil toplum örgütlerinin desteklemesi, yerel basınımızın okunma oranlarını artıracak, bu hareket de yerel basınımızın daha çok güçlenmesine vesile olacaktır.
Ebediyete irtihal etmiş tüm basın çalışanlarımızı da rahmetle anıyorum. Basında sansürün kaldırılışının 114. yıl dönümünde, sorumlu gazetecilik anlayışıyla görevlerini en güzel şekilde yerine getiren tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyorum.”


Adnan Ünverdi
‘Her koşulda özveriyle çalışan basın mensuplarını kutluyorum

Basında sansürün kaldırılışının 114. yıl dönümü ve 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, özgür basının demokratik toplumun en önemli unsurlarından birisi olduğunu belirtti.
Basın meslek ilkeleri çerçevesinde kamuoyunun doğru ve tarafsız habere ulaşmasında özveriyle çalışan basın mensuplarının demokrasimizin güçlenmesinde de büyük paya sahip olduğunu kaydeden Ünverdi, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Basının üstlenmiş olduğu rol kritik dönemlerde kendisini çok daha belirgin bir şekilde göstermektedir. Ulusal ve uluslararası gelişmeler ile ülkemizin küresel ölçekte sesinin duyurulması noktasında basınımız yapmış olduğu haberlerle doğru bilgiye ulaşılmasını sağlamaktadır. İletişimin geliştiği, bilginin anlık paylaşıldığı bir dönemde, basınımızın kendi imzası ile duyurduğu bilgiler güvenilir habere ulaşılmasını sağlamaktadır. Türk Basınında Sansürün Kaldırılışının 114'üncü yıl dönümünü ve ülkemizin gelişmesine katkıda bulunan, kamuoyunun her koşulda doğru habere ulaşması için özveriyle çalışan yerel ve ulusal basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, çalışmalarında başarılar ve kolaylıklar diliyorum.”


Tuncay Yıldırım-Hilmi Teymur
‘Basın demokrasinin yaşaması sağlayan kurumların başında gelmektedir’

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Meclis Başkanı Hilmi Teymur, Türk basınından sansürün kaldırılışının 114. yıl dönümü ve “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” münasebetiyle bir kutlama mesajı yayımladı.
Basın Cumhuriyetin etrafında bir kale…
GTO Başkanları Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 yılında basın mensuplarına söylediği “Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, cumhuriyetin hakkıdır.”  Sözlerini hatırlattığı mesajlarında şunları ifade etti:
“Basın demokrasinin yaşaması ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefine ulaşması ve toplumun gerçekleri öğrenmesinde, düşüncelerini ifade etmesindeki etkili rolleri ile Atatürk’ün ifade ettiği gibi cumhuriyetimizin etrafında bir kale oluşturabilecek güce sahiplerdir. Bizim de arzumuz basın çalışanlarımızın bu gücü en doğru şekilde kullanmalarıdır.”
GTO Başkanları Teymur ve Yıldırım, “Kentimizin her alanda başarıya ulaşıp bugünlere gelmesinde geçmiş yıllarda görev yapmış, yazılar yazmış, ilgilileri uyarmış duyarlı gazetecilerin katkısı da yadsınamaz. Biz de GTO olarak bazıları artık aramızda olmayan o gazetecileri rahmet ve minnetle anıyor, görevi başındaki basın mensuplarımıza şehrimize gösterdikleri duyarlılık ve yaptıkları başarılı çalışmalardan ötürü teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor ve bütün basın mensuplarımıza görevlerinde başarılar diliyoruz” dediler.
 
Ahmet Tiryakioğlu-Mehmet Akıncı
‘Basın çağdaş ve demokratik hayatın temel taşlarından birini oluşturuyor’

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
GTB Başkanları yayımladıkları mesajda, basının çağdaş ve demokratik hayatın temel taşlarından birini oluşturduğunu belirterek; doğru, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışıyla görevlerini icra eden medya mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladı.
İletişimin anlık hale geldiği günümüzde medyanın demokrasi kültürünün yerleşmesi ve insan hak ve hürriyetlerinin geliştirilmesi noktasında önemli sorumluluklarının bulunduğunu kaydeden GTB Başkanları, mesajda şu ifadelere yer verdi:
" 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlanmakta. 104 yıl önce atılan bu önemli adımla birlikte farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde önemli bir misyon üstlenen basın halk adına 4. kuvvet olma özelliğine kavuşmuştur. Bu bağlamda demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biri olan basın kuruluşlarının, etik değerler çerçevesinde hukuka uygun, insan hak ve hürriyetini gözeten, objektif yayınlar yapması gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'te, “Basın, milletin müşterek sesidir” veciz ifadesiyle basının bu konudaki görev ve sorumluluğunu en güzel şekilde ifade etmiştir. Dünyanın en zor ve en saygın mesleklerinden birini icra eden basın mensuplarımız, gece gündüz demeden toplumun doğru bilgiye ulaşması noktasında büyük bir özveriyle mesleklerini icra etmektedir. Gerek yerel gerekse ulusal mecrada yaptıkları haber ve tanıtımlarla şehrimizin sosyal, kültürel ve ekonomik alanda gelişmesine önemli katkılar sunan basın mensuplarımızın çalışma şartlarının iyileşmesi ve yaşam koşullarının uluslararası standartlara ulaşması en büyük temennilerimiz arasında yer almaktadır.  Bu duygu ve düşüncelerle başta Gaziantep’te görev yapan basın mensuplarımız olmak üzere, tüm basın camiasının 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyor, meslek hayatlarında başarılar diliyoruz. Görevleri başında şehit olan basın mensuplarımızı ise saygı ve rahmetle yad ediyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler