Çocuklarda Gece İdrar Kaçırma Tedavi Edilebilmektedir

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akın Karagözoğlu Enürezis (gece idrar kaçırma) hakkında bilgi verdi.

Yaşam - 2 ay önce

Çocuk Üroloji Uzmanı Op.Dr. Akın Karagözoğlu : ‘’Beş yaşından sonra çocuğun uykuda yatağını ıslatması olarak tanımlanan Enürezis Nokturna (gece idrar kaçırma); Üç yaşındaki çocukların % 30’u yatağını ıslatırken, 6 yaşında bu durum % 10’lara, 12 yaşında % 3’lere kadar geriler. Sıklıkla aile hikâyesi olan, yani ailenin başka bireylerini de etkileyen bu durumun erkeklerde görülme oranı daha fazladır. Erkek çocuklarda tuvalet eğitimi kızlara göre daha geç oluşur. Tuvalet eğitimine başlamak için kesin bir yaş söylemek yerine çocuğun hazır olduğuna dair bazı işaretleri beklemek daha uygun olacaktır. Gece kuruluğu ise, çok sonra oluşur ve sıklıkla 3 ile 5 yaş arası tamamlanır. Bu durumun 5 yaşından sonra devam etmesi durumunda gece altını ıslatma bir sorun olarak kabul edilmelidir. Gece alt ıslatmada, gece oluşan idrar miktarının fazla olması, uyanma ile ilgili sorunlar ve gündüz belirtilerinin eşlik ettiği işeme bozukluğu olmak üzere üç kısımda incelenir. Genellikle gece oluşan idrar miktarı gündüz idrar miktarının yarısı kadardır. Bunu gece salgılanan ve vücutta su tutulmasına yardımcı olarak idrarı azaltan bir hormon sağlamaktadır. Eğer bu hormonun salınma ritminde bir problem varsa, gece oluşan idrar miktarı çocuğun mesane kapasitesinden fazla olur ve gece alt ıslatmaları oluşur. Gece mesanenin dolduğu sırada olan uyanma zorluğu da nedenler arasındadır. Sıklıkla gece ıslatmaları bu iki durumun birlikteliği ile oluşur. İdrar depolandığı sürece normalde mesane kasının gevşek olması ve işeme anında ise verimli bir şekilde kasılarak mesaneyi boşaltabilmesi gerekir. İşeme bozukluğu gibi bazı durumlarda idrar depolandığında uyku sırasında mesane kasında kasılmalar olmakta ve idrar kaçabilmektedir. Bunların yanı sıra bazı özel durumlar da gece ıslatmalarına neden olabilir.  Üriner sistem enfeksiyonlarının bazen başka belirtilerin yanı sıra gece ıslatmalarına neden olduğunu bilmekteyiz. Gece ıslatmalarının normal mesane santral sinir sistemi gelişiminin bir parçası olduğunun ve bunun gecikmesinden kaynaklanabileceğinin ve kendi kendine düzeleceğinin de unutulmaması gerekir.’’ dedi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Op. Dr. Akın Karagözoğlu gece altını ıslatan çocuklarda yapılan tetkik ve tedaviler hakkında şunları paylaştı: ’’Hiç şüphesiz ki ilk yapılacak iş bir işeme günlüğünün doldurulmasıdır. Günlükler durumun sıklığı ve şiddeti hakkında bilgi sağladığı kadar gündüz belirtilerinin varlığını da araştırır ve hekime önemli bilgiler sağlar. İdrar yoğunluğunun ve enfeksiyon varlığının araştırılması amacıyla basit bir idrar analizi ve üriner sistem ultrasonu faydalı olacaktır. Eğer gündüz belirtileri de olan işeme bozukluğundan şüphe varsa uroflovmetri denen işeme testi bazı çocuklarda gerekebilir. Çok nadiren tedaviye dirençli olgularda daha invaziv testler uygulanır. Yatmadan bir saat öncesinden başlanan sıvı kısıtlaması, uykudan önce mesanenin boşaltılması bunlar arasında sayılabilir. Günümüzde beş yaşından sonra gece ıslatmaları devam eden çocuklar için kabul edilen başarılı iki tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlardan ilki, gece idrar miktarını azaltan hormonun yetersizliği ya da salınım ritminde bozukluk varsa bu hormonun analoglarının verilmesidir. Bu tedavi yöntemi ilaç kullanılmaya başlanır başlanmaz sıklıkla sonuç vermektedir. Aileler ve çocuk için motivasyon da sağlayan bu yöntemin tek dezavantajı ilaç kesiminde tekrarlama riskinin olabilmesidir. Bu nedenle tedavi bitiminde ilacın çocuğa özel bir şekilde kesilmesi uygun olacaktır. İkinci tedavi yöntemi ise alarm cihazları ya da ailenin çocuğu uyuduktan 1-2 saat sonra uyandırmasıdır. Bu yöntemler sabırla ve en az üç ay süre ile düzenli olarak uygulanmalıdır. Tedaviye alınan yanıt ancak bu süre sonunda oluşmaya başlamakta ve tekrarlama oranı düşük olmaktadır. Hem çocuğun, hem de ailenin motivasyonunun bu uzun tedavi süresince korunması önemlidir. Tedavinin kesilmesi hastaya özel doz azaltma protokollerine göre yapılır ise problemin tekrarlama riski azalacaktır.  Ailenin bu süreçte çocuğa anlayışlı ve sabırlı davranması onun motivasyonunu yükseltecek ve tedavi başarısını da artıracaktır.’’ diye konuştu

Haftanın Öne Çıkanları

YEİP İşbirliğiyle Kadın Muhtar Adayları Gaziantep Kent Konseyinde Buluştu

2024-02-29 00:33 - Özel Haber

Dağdeviren MAKAS Gibi Kesti Attı

2024-03-04 00:01 - Özel Haber

Gökhan Çeliktürk, CHP’li Milletvekiline Meydan Okudu

2024-03-03 23:20 - Gündem

CHP Karkamış Adayı Güzel'den Flaş açıklama

2024-03-04 20:56 - Gündem

Uğur Acıoğlu'nun acı günü

2024-03-03 19:25 - Yaşam

KATODER'in Liderliğinde Gaziantep’te Kadın Sivil Toplum Kuruluşları İşbirliği Çağrısı Yaptı

2024-03-03 17:28 - Özel Haber

DERYA BAKBAK İÇİN DURMAK YOK

2024-03-04 12:49 - Gündem

Başarılı Kadın Sporcular ve Yöneticiler Sergisi Gaziantep’te Açıldı

2024-03-01 22:12 - Özel Haber

Nihat Arslan'ın seçim ofisi açılışı mitinge dönüştü

2024-03-03 20:25 - Gündem

Eşya Deposu mu arıyorsunuz? İşte DEPOVAR!

2024-02-28 21:05 - Türkiye

İlgili Haberler

Glokom Tehlikesine Karşı Medical Point Hastanesi'nden Önemli Adım!

16:12 - Yaşam

Hareketsiz Yaşam Diyabete Neden Oluyor

13:11 - Yaşam

Nurdağı'nda Tamamlanan Konutlar Sahiplerine Teslim Ediliyor

00:00 - Yaşam

Cinsiyet Ayrımcılığı İçin Gerekçe Olamaz

01:43 - Yaşam

Uğur Acıoğlu'nun acı günü

19:25 - Yaşam

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem