USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Abdülhamit Gül, "Toplumun bizden beklentisi yeni Anayasa’dır”

Abdülhamit Gül,
10-02-2016 14:08
Gaziantep

Anayasa Uzlaşma Komisyonu ikinci kez toplandı. AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, "Başkanlık gündemi, 82 Anayasası’nı değiştirme ve makyaj yapmak için bir araya gelmiyoruz. Toplumun bizden beklentisi yeni Anayasa’dır” dedi.

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül ve CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TBMM Ek Hizmet binasında gerçekleştirilen Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bugün usul ve esasları konuşacaklarını belirten Gül, yeni Anayasa yapımına yönelik 4 partinin önerileri çerçevesinde yol haritalarını belirleyeceklerini ifade etti. “Başkanlık gündemi, 82 Anayasası’nı değiştirme ve makyaj yapmak için bir araya gelmiyoruz” diyen Gül, “Toplumun bizden beklentisi yeni Anayasa’dır. Şuan mevcut anayasadan bağımsız, inşa haklarına dayalı, çoğulcu özgürlükleri artıcı ve hükümet sistemi olarak 3 tane demokratik sistem var. Demokratik sistem, parlamenter sistem ve yarı başkanlık sistemi. Bunlarla ilgili konuların da konuşulması doğaldır, gereklidir. Türkiye’de sistem değişikliği ihtiyacı vardır. 2007’de yapılan referandumla Cumhurbaşkanının seçim kararı Türkiye’de sistem değişikliği ortaya çıkarmıştır. Şuanda yürütmede bir belirsizlik söz konusu. Bu belirsizliğin giderilmesiyle amacıyla istikrarlı bir siyasal yönetim anlamında meselenin konuşulması lazım. Muhalefet partilerinin sisteme yönelik önerileri varsa, parlamenter sistem eğer çok iyi ise bunları izah edecekler. Bizde Başkanlık sistemini masaya getireceğiz, önerilerimiz sunacağız. Türkiye’nin siyasi, ekonomik istikrarı açısından çok önemli olduğunu görüyoruz. 7 Haziran tablosu bunu ortaya koymuştur. Parlamenter sistem Türkiye’nin gelişmişliğini, demokratik kazanımlarını artık taşıyamamaktadır. Bu nedenle bizim birçok konuyla beraber sistem anlamında üniter yapıyı koruyan, asla federal sisteme kapı aralamayacak bir şekilde, üniter sistemi koruyan, muhafaza eden ama hükümet sistemi olarak da bir başkanlık sistemini Türkiye için bir zaruret olarak görüyoruz. Bunu da arz edeceğiz. Umarız ki güzel bir uzlaşma gerçekleşir” dedi.

“6 AYLIK BİR SÜREDE BU ANAYASA YAPIMININ, METNİN ORTAYA ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Yeni Anayasa’nın yapım süresi hakkında konuşan Gül, “Süreyi de belirleyeceğiz. Daha önce bir yıllık, 14 aylık bir süre öngörülmüştü ama dört evre var. Katılım verilerinin toplanması, tarafların dinlenmesi, geçen Uzlaşma Komisyonu'nda sona erdirildi. Biz sürenin makul bir süre olarak bir yasama yılının tatili 1 Temmuz olabilir. Ama çok uzun bir süreyi öngörmeksizin 6 aylık bir sürede bu anayasa yapımının, metnin ortaya çıkacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“BİZ TÜRKİYE’NİN DARBE HUKUKUNDAN ARINMASINI İSTİYORUZ”

Süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise şunları kaydetti:

“Şimdi biz daha önceki tutumumuzu geçen haftaki toplantımızda söylemiştik. Bu sürece salt bir Anayasa süreci olarak bakmıyoruz. Bu çerçevede bugün çalışma yönergesi hazırlanırken de bu görüşümüz doğrultusunda hazırlık yapılmasını söyleyeceğiz. Biz Türkiye’nin darbe hukukundan arınmasını istiyoruz. Bu çalışmanın da darbe hukukundan arınma çalışması olarak ele alınmasını istiyoruz. Bu komisyonun adı da bir Anayasa Mutabakat Komisyonu ya da uzlaşma komisyonu değil ‘Türkiye’yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu’ olması gerekir. Bu çerçevede görüşlerimizi ifade edeceğiz. Bu noktada çalışma bütün alt mevzuatla birlikte sadece Anayasa değil, Seçim Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, mahkemelerin kuruluşu hakkında kanunlar, bu çerçevede Türkiye’de yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve parlamenter demokrasiyi güçlendirecek bir çalışma olmasını arzu ediyoruz. Mesele darbeyle yüzleşmek. Bu çalışmanın sonunda gerçekten kim darbe kültürüyle hareket ediyor, kim darbe hukukuna sarılıyor, kim darbe hukukuna karşı, darbe kültürüne karşı Türkiye’yi gerçek bir demokrasiye taşımayı amaçlıyor bu ortaya çıkacak. Bizim arzumuz uzlaşmanın bu çerçevede ortaya çıkmasıdır.”
Tezcan, süre konusundaki görüşleri hakkındaki soruya, “Süre meselesini görüşürüz, daha süreyle ilgili bir şey yok. Mesele çalışmanın kapsamı; asıl olan budur. Yani süreyle bir şeyleri bir an önce bir süreci tamamlayıp bir hedefe ulaşmak mı, yoksa asıl hedef Türkiye’yi darbe hukukundan arındırmak mı? Biz o yüzden meseleye bu çerçevede bakıyoruz” karşılığını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler