USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TEHLİKENİN YENİ ADI: BONZAİ!

11-01-2016

Sürekli olarak bu maddenin adını duymaktayız. Bu maddenin çok zararlı olduğunu, ölümlere yol açtığını ve bağımlılık yaptığını da biliyoruz. Peki, neden bu kadar yaygın kullanılmaya başladı? Son 2-3 senedir piyasada olan bu madde, nasıl oluyor da bu denli geniş bir kitleye ulaştı? İsterseniz önce bu maddeyi biraz tanıyalım. Evet, bugünkü konumuz Bonzai.

Bonzai sentetik bir maddedir; Yani kesinlikle doğal değildir. Çin ve KKTC’de üretilen bonzai sıvı olarak ülkemize getirilmekte. Bu madde laboratuarlarda üretilerek bazı çayların ve zararlı otların üzerine sprey olarak sıkılır ve emdirilir. Üzerindeki sentetik maddenin varlığından habersiz olan gençler, zararsız ve doğal olduğunu düşünerek bu maddeyi kullanmaya başlar. Yapılan araştırmalara göre bonzai: Eroin ve esrardan 100 kat daha tehlikeli. Çok çabuk yaygınlaşmasının bir diğer nedeni ise ucuz ve ulaşılabilir olmasıdır.  Bonzai fiyatları, 20 liraya, 5 liraya, hatta 2 liraya kadar düştü!  Bonzai toplum içerisinde çok rahat kullanıla biliyor; Çünkü ne kokusu var ne de kendini anında gösteren bir etkisi.

Kullanıldığı zaman, tek seferde dahi öldürme tehlikesi vardır. Ciddi bir şekilde terleme ile birlikte bazı uyuşturucu maddelerde görülen 'bad trip' diye bilinen ölüm tribi, insanları gerçektekten de ölüme götürebiliyor. Ölüm tribi, aslında bir bakıma panik atak geçirmektir. Her an kalp krizi geçirip öleceğini sanmak, yoğun sıkıntı ve korku yaşamak, ansızın gelen düşüp bayılacakmış gibi olmak, her an kalp krizi geçirip öleceğini düşünmek şeklinde yaşanır. Vücutta karıncalanma kişide felç olacakmış gibi bir his oluşturur. Git gide bu artar sonucunda işin içinden çıkılmaz hale gelinir. Artık yavaş yavaş olan panik hızlanır ve beyniniz korku yüzünden kontrol edilemeyecek hale gelir.  Bu belirtilerde ölüm tribine girildiği zaman ölüm riski % 99’dur!

Bonzai’nin alındıktan sonra vücuttaki etki süresi, içindeki etken maddelerin çeşidine ve dozajlarına göre değişir ve saatlerce de sürebilir. Özellikle alkol ile birlikte kullanıldığında tam bir felakete dönüşüp beyinde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Bonzainin beyin üstündeki etkileri ile ilişkili yeterli bilimsel çalışma yoktur. Bunun bir nedeni de bonzai adı ile satılan maddenin kimyasal içeriğinin değişkenlik göstermesidir.

Bonzai kullanma yaşı 11'in altına düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, son dönemde yol açtığı ölümlerle kamuoyunun gündeminde yer alan uyuşturucu madde bonzai’nin Türkiye'de kullanım yaşı 11 yaşın altına düştü. Geçen yıl 48 binden fazla çocuk bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle güvenlik birimlerine getirildi.

Bonzai Kullanımının Belirtileri;

• Baş dönmesi,
• Halüsinasyon, hafıza kaybı,
• Görme ve işitme ile ilgili bozukluklar,
• Felç durumu, bilinç kaybı,
• Nöbetler ve koma,
• Kalp atışlarının artması, nabız yükselmesi, kalp krizi,
• Ağız kuruluğu, bulantı ve kusma,
• Hareket bozuklukları, kaslarda ağrı,
• Açlık hissi, iştah bozuklukları.

Kimler tehlike altındadır?


Uyuşturucu madde kullanımına sebep olan birçok sorun ve faktörler, Bonzai kullanımında da geçerlidir. Ergenlik döneminde hassaslaşan gençler başta olmak üzere, özellikle ailevi, sosyal ve kişisel olarak sorun yaşayan 15-30 yaş arasındaki bireyler uyuşturucu tacirlerin ve aracılarının tercih ettiği Bonzai risk grubunu oluşturur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?