USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KURBAN KESEYİM DERKEN CEZA KESMESİNLER

18-07-2021

Değerli okurlar, önümüzde kurban bayramı var. Kurban ibadeti Müslümanlık inancında kulu Allaha yakınlaştıran bir ibadet. Anlamı çok büyük. Ama yalnızca kulu Allaha yakınlaştırmıyor, kulu kula yakınlaştırıyor. İmkanı olanı imkanı olmayana. Evinde pişirecek yemeği dert etmeyeni pişirecek yemek derdi olana. İşin bu kısmına girersek çıkamayız ama değer bu ibadetin değerini anlayabilmek de önemli.
Helal kesim, okunacak dualar, keserken riayet edilecek kurallar önemli elbette ama bu hususta bilgi vermek bize düşmez. Bize düşen bir ibadet yapayım derken dikkat etmeniz gereken kurallar ve uymazsanız karşılaşacağınız cezalar. Bayram bayram canımızı sıkma avukat bey demeyin, dikkat etmezseniz daha çok canınız sıkılır dostlar !

Kuralları Kim Belirler

Kurban Bayramında kurban alımından kesimine ve hatta sonrasına uyulması gereken tüm kuralları Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlayarak DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI belirlemektedir. BU yıl için uyulması gereken tüm kurallar da 19.06.2021 tarihinde RESMİ GAZETE de yayınlanmıştır. Biz tüm kuralları yazamayız elbette ama meraklısı varsa 19.06.2021 tarihli resmi gazeteyi okusun efendim.

Kurban Kesiminde COVİD-19 Tedbirleri

-    Satıcılar, hayvan satış alanlarında bilgilendirme tabelalarını okumalıdır. El antiseptiği kullanması ve gerekli sıklıkta ellerin yıkanması sağlanmalıdır.
-      Ateşi ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı satıcıların, hayvan satış alanlarına girmemesi ve bu durumda olduğu tespit edilen satıcıların derhal en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanır.
-     Satış ünitelerinin önüne COVID-19 için bilgilendirici afiş asılmalı ve el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya bulundurulmalıdır.
-        Müşteri ile el teması (tokalaşma) yapılmamalıdır. ( Unutmayalım eski alışkanlıklar ve adetlerden daha da önemli olan şey sağlıktır! )
-     Hayvan satış alanlarında maske takılmalıdır. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmelidir. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılmalıdır.
-     Satıcı sık sık elini yıkamalı veya el antiseptiği (özellikle her para ödemesinden sonra) kullanmalıdır. ( Evet zor ama Korona nın şakası yok !)
-   Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe, en az 2 metre olmalıdır. Satış ünitesinde bulunan satıcılar, diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemelidirler.
-     Ayrıca Hayvanlar için salgın hastalıklar olmaması ve uyulması gereken kurallar da uzun ilgili tebliğin 7.maddesinde açıklanmış olup buna ilişkin detaylar vatandaşlardan ziyade satıcıları ve belediyeleri ilgilenmekte olduğu için detaya girmeyeceğiz.

Kimler Kurban Kesmeye Yetkilidir

Bu sene de biz keselim alışalım hay bismillah deyip elinize bıçağı almayın aman kıymetli dostlarımız. Çünkü kesecek kişileri dahi devlet belli kriterlere tabi tutmuştur. Buna göre Kurbanlık hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhaneler ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde “Kasaplık Belgesi” veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi” olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilir.

Kurban Kesilemeyecek Yerler ve Diğer Kurallar

-      Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamaz. ( Bu kural çok önemli, ibadet yaparken diğer insanları rahatsız etmek ya da sağlığını riske atacak ihmallerde bulunmak belki de ibadetinizi boşa düşürecek üzerine bütçenizi sarsacak cezalara maruz bırakacak )
-    Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan hayvansal atıklar, kist hidatik ve diğer zoonotik hastalıkların bulaşma riskine karşı hayvan atıkları ( karaciğerler, akciğerler ve benzerleri) kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmez. ( Değerli okurlar, yahu sokak hayvanlarının da bayramı niye onlara vermeyelim der gibisiniz ne olacak yesinler der gibisiniz ama onlarınki can, devlet her kuralı edinişlen tecrübeler sonrası koyar bunu unutmayalım, sokak havanlarının sağlığı da düşünlmek zorunda, onlar için en uygun yiyecekler mamalar )

Peki Cezalar Nedir ?

Değerli okurlar, öncelikle cezadan korktuğumuz için değil, bilinçli bir insan olarak yaşamak için kurallara riayet etmek gerek, ama herkes bu bilinçle hareket etmeyebilir. Bunu bilen devlet de caydırıcılık silahını her zaman kullanmak zorunda kalır. O silahın adı CEZA ?
-    Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, 1.000.-TL idari para cezası uygulanır. ( Bir Kurban parası da buna vermeyin deriz)
-    Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (j) bendi gereğince; toplu kesimler için 96.561.00-TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 2.399.-TL idari para cezası Çevre Kanununun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanır. ( Antep deyimiyle getti lahmacun fırını )

-    24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12 nci maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (ı) bendi gereğince hayvan başına 2.075.-TL idari para cezası uygulanır. ( Aman alışalım, aman kasabı nerde bulacağız, ben varken kime düşer tabiî ki ben keseceğim gibi cümlelerle yiğitlik taslayanlar, hem canınızı hem paranızı riske atarsınız bizden söylemesi )
-    Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (k) bendi gereğince 1.033.-TL idari para cezası uygulanır. (Kısaca zülmün ne dinde ne devlette yeri yok )
 -     Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (k) bendi gereğince 1.033.-TL idari para cezası uygulanır.​

Son Söz Ve Tebrik

Sizlere biz hukukçular ilk bakışta sanki insanların canını sıkmak için var olmuşuz gibi gelebilir, varsın öyle düşünülsün ama kurallar birlikte huzurlu ve sağlıklı yaşam için, hepimiz için. Birileri bu düzeni hatırlatmalı, birileri uygulamalı, birileri yeri geldiğinde son çare cezalandırma işlemi yapmalıdır. Kurban ibadeti çok kıymetli, ama COVİD salgınında her bir kişinin ve tüm kitlenin sağlığı daha önemli. Buna inancının tam olsun. Hakka girmemek ibadet etmekten daha önce gelir.  

Sizlere Whatsapptan gelen kopyala yapıştır bayram tebriği yazmıyoruz aman, önce bunu belirtelim.
İbadetlerinizin şimdiden kabul olmasını diliyoruz, bayram size neşe getirsin, sağlık ve huzur versin, ceza yiyecek eylemlerden de uzak durun inşallah, sağlıcakla kalın ey güzel değerlerin sahibi güzel millet !

Saygılarımla…

Gaziantep Barosu Avukatı
Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?