USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kendi Yoksul Olan Kişi Nafaka Öder mi ?

19-09-2021

Yoksulluk duyunca bile iç burkan bir kelime. Baktığında tek varlığın yokluk.Var olmasının kıymetini bildiren şey de yoksulluk. Yoksun olma hali insanın kendisini en aciz hissettiği durumlardan birisi. Yoksa yoktur,olmazsa olmuyor, olmayana kuruş bulmak mesele.

Yoksulluk denilince çalışamayan,gelir elde edemeyen veya ihtiyaçlarını karşılayamayan kişi akla gelmekte. Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin ve çok zor da bir durum.Ayrıca aile huzurunu da doğrudan etkileyen bir durum. Her şey maddiyat değil elbette ancak uzun süren yoksulluk hali de insanların huzursuzluğuna sebep olmakta, gerçekten de bir çok aile yoksulluk sebebiyle yol ayrımına gelip boşanıyor. Herkesin ulaşabildiği temel ihtiyaçlara ulaşamamak bir yerden sonra dayanılmaz olabiliyor. Eşler bu halin tesiri ile birbirini fark etmeden dahi kırabiliyor hatta bazen istenmeyen sonuçlar da karşımıza çıkıyor.

Kişi evliyken dahi ailesinin çocuğunun, evinin ve kendisinin ihtiyaçlarını karşılayamazken boşaninca nafaka ödemesi nasıl mümkün olacak. Yargı somut durumu gözetmeden illa nafaka vereceksin der mi ? Derse ne olacak , böyle bir kişi kendisine dahi bakamazken bir de ödenmezse hapis cezası çıkan nafaka yükümlülüğünü nasıl kaldıracak?

Emsal Yargıtay kararına bakalım ne demiş ?

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2016/1201 e. 2017/6209 k.sayili kararında

“.....Davalı erkeğin dava tarihinde tutuklu olup, yargılamanın devamı esnasında 24.02.2015 tarihinde hükümlü hale geldiği, kesinleşen 11 yıl 3 ay hapis cezasının infazı için ceza infaz kurumunda bulunduğu anlaşılmaktadır. Her ne kadar erkeğin cezaevinde tutuklu veya hükümlü olması, yoksulluk nafakası ile sorumlu tutulmamasını gerektirmez ise de dosya kapsamından yaptırılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında davalı erkeğin herhangi bir geliri ve malvarlığının olmadığı anlaşılmaktadır. Kendi yoksul olan kişi nafaka ile yükümlü tutulamaz......” demiştir.

Bakıldığında cezaevinde olmak bile nafaka yükümlülüğünü ortadan kaldirmazken kişi yoksul olunca işin rengi değişiyor. Gelir elde imkanı ortadan kalkan ve malvarligı olmayan kişiye yargı nafaka ödemeyeceksin diyor.

Nitekim nafaka ile korunmak istenen hak ve değerlerden önce asgari geçim koşulları dahi olmayanın yaşama hakkı ön planda tutulmakta ve bu durumdaki kişinin nafaka sorumluluğu ile boğulup, çeşitli yaptırımlara maruz kalarak daha kötü şeyler yaşaması da engellemektedir.

Allah korusun yoksulluktan intihar etme eşiğine gelen insanlar var ve bu aşamada olan birine hadi nafaka ödeyeceksin, ödemezsen de hapse gireceksin demek o insani topun ucuna tutmakla aynı şey.

Sonuç olarak kişinin gelir elde imkanı yoksa ve yoksulluk hali içinde ise bu kişinin boşanması halinde kendisine nafaka yükümlülüğü doğmayacaktır.Kim ne derse desin efendim, Yargı önce vicdani ile karar verir...

Değerli okurlar, herkese sağlıklı, huzurlu, bereketli ve kimseye muhtaç olmayacağı bir hayat diliyorum.

Saygılarımla....

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?