USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNDEN HANGİ AŞAMAYA KADAR FAYDALANILABİLİR ?

03-04-2022

Değerli okurlar, bazen pişman olabilmek de önemli bir meziyet. Hata ve kusur insanın yapısında var. Hata etmek doğamız gereği anlaşılabilir. Ancak hatayı düzeltebilmek her yiğidin harcı değil. İşte o herkesin yapısında da yok. Hatasına pişman olmak vicdanın da varlığına işaret eder. Vicdan adına hiçbir şey kalmayan hatasını da görmez, pişmanlık da duymaz ve telafi de etmez.

Allah kötüyle ve kötülükle karşılaştırmasın. Ayrıca diğer duamız Allah şaşırtıp da sorumluluğu altında ezileceğimiz hatalardan da hepimizi korusun. Beşer şaşar gereği olur da hata yaparsak telafi edip gönül alabilmeyi bizlere nasip eylesin.

Güzel temenniler sonrası işin hukuk kısmındaki hatalarına değinelim. Orada karşımıza hatanın iki türlüsü çıkıyor. Suç olan hatalar ve suç olmayıp maddi/manevi sorumluluk altına koyan hatalar. Yazımızdaki estkin pişmanlıktan kasıt ise suç kabul edilen hatalar için.

Evet beşer şaşar dedik. Bazen bu şaşma ve sapmalar Türk Ceza kanunun kabul etmediği eylemlerle olduysa karşımıza hapis cezası veya başka cezalar çıkar. Affetmek büyüklüktür derler. Peki pişman olanı devlet affeder mi? Veya hangi aşamaya kadar pişmanlığını ifade eden kabul görür.

Kanun koyucu ne olursa olsun pişmanlığa bir değer vermiştir. Belirli aşamalarda suçunu itiraf edeni, kusurunu kabul edip af dileyeni görmezden gelmiyor. Burada elbette suç tarihine ne kadar yakın sürede pişmanlığı itiraf varsa bu durum kişi için o kadar faydalı. Mesela daha savcılığa intikal bile etmeyen olayda gidip suçunu itiraf eden ile mahkemede son duruşmada suçunu itiraf eden arasında elbette fark olacak. Pişmanlık ne kadar erkense karşılığı da o kadar büyük ve faydalı.

PEKİ BUNUN BİR SINIR VAR MI ? KİŞİ ETKİN PİŞMANLIKTAN YARGITAY AŞAMASINDA DA YARARLANABİLİR Mİ ?

Belki de diyeceksiniz ki arkadaş cezayı almışsın, belli ki Yargıtay da onanacak. Hapis yolu gözükmüş, korkunun nefesi ensende, bu saatten sonra pişman olsan ne olacak, yahu böyle etkin pişmanlık mı olur ? Ama olur kardeşim, Yargıtay der ki ne olursan ol yine gel, yeter ki kamu vicdanı rahat etsin, suçu ve suçluyu ortaya çıkaralım ve suçlunun da bir insan olduğunu gözeterek ona pişman olma, onarma, tamir etme, düzeltme imkanı verelim.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2021/420 E.  ,  2021/3454 K. sayılı kararına göre

".....SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMANIN TÜM AŞAMALARINDA SUÇLAMAYI REDDEDEN SANIK ALEYHİNDE HÜKÜM VERİLDİKTEN SONRA DOSYA YARGITAY AŞAMASINA GİTMİŞ OLSA BİLE TÜRK CEZA KANUNU KAPSAMINDA ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANABİLECEKTİR. BU DURUMDA SANIK VEYA MÜDAFİİSİ YARGITAYA GÖNDERMİŞ OLDUĞU TEMYİZ DİLEKÇESİNDE ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANMAK İSTEDİĞİ VE HANGİ HUSUSLARDA ETKİN PİŞMANLIK İÇEREN BEYANLAR VERECEĞİNİ DİLEKÇESİNDE BELİRTTİKTEN SONRA VEYA TEMYİZ DİLEKÇESİNDE YAZILMAMIŞ VE HENÜZ YARGITAY BİR KARAR VERMEMİŞ İSE EK OLARAK VERİLECEK OLAN BİR DİLEKÇE İLE ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNDEN FAYDALANILABİLECEKTİR.........."


Görüleceği üzere Yargıtay artık son aşamada dahi eğer karar verilmemiş ise pişmanlığı gözetmektedir. Pişmanlık yaşayacak işlerden uzak durmak gerek, ama hata varsa pişmanlık da gerek. Pişmanlık hele bir de hatayı telafi etmiş iseniz vicdanınızı rahatlatır, güzel şeydir. Hem Cenabı Allah bile tevbe kapısını son nefes hariç hep açık tutmaz mı ?
Hepinize hayırlı ramazanlar dilerim..Saygılarımla…

Gaziantep Barosu Avukatı
Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?