DEPREM TOPLANMA ALANIMIZ ASRİ MEZARLIK MI?

Murat Dai
Murat Dai
DEPREM TOPLANMA ALANIMIZ ASRİ MEZARLIK MI?
26-01-2020

Dün akşam evlerimizde otururken adeta felaketi ucundan hissettik, o bile 1 dakikada ölümün soğuk yüzünü hatırlatmaya bize yetti.Gaziantep’te ben çocukken hatırladığım Adana depreminden sonra sanıyorum Gaziantep’te en çok hissedilen deprem dün gece yaşandı.

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 şiddetinde deprem başta Sivrice, Elazığ kent merkezi ve Malatya’yı etkiledi. Depremin hissedilme büyüklüğü ise Karadeniz’den Güneydoğu’ya hatta Suriye ve Irak’ın güneyine kadar geniş bir alana sahipti.

Maalesef deprem bölgesinde can kayıpları ve yaralılarımız var,Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini yıllardır uzmanlarımız söylüyor, biliyoruz. 1999’dan bu yana ne yapıldı çok merak ediyorum.Toplanan deprem vergileri ve yardımlarıyla emin olun 81 ilin afet planlaması tamamlanırdı. Deprem vergileri ve yardımları nasıl kullanıldı, bunun hesabını verebilecek birisi var mı, Sayıştay diye bir kurumumuz var, o bunu açıklayabilir mi merak ediyorum.

Gelelim Gaziantep’e,Gaziantep 3.kuşak deprem bölgesi olarak geçiyor, kabul. Fakat Gaziantep’in Doğu Anadolu Fay hattına uzaklığı sadece 45 kilometre.Dibimizdeki Kahramanmaraş Pazarcık fay çizgisinde bunuyor. Allah korusun bu şiddette veya daha yukarısında oluşacak bir deprem Gaziantep’i enkaz haline getirebilir. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sn. Gökhan Çeliktürk yaptığımız röportaj da Gaziantep’in %50’sinin herhangi bir mühendislik hizmeti almadığını, bu da orta ölçekli bir deprem de Gaziantep’in enkaz haline gelineceği anlamına geldiğini dile getirmişti. Yine Sn. Çeliktürk deprem master planlarının hazır olduğunu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin bir an önce ihaleyi açıp master planını uygulamaya başlaması gerektiğini üstüne basa basa söylemişti.

Soruyorum sayın başkanlarımıza daha neyi bekliyoruz,proaktif önlemler alıp can kayıplarını minimize etmek varken, neden insanlarımızı bir belirsizliğe sürüklüyoruz. Bu şehir de olası bir afette deprem toplanma alanları olarak nereyi kullanacağız? Her mahallenin bir deprem toplanma alanı olması gerekirken bu şehirde kaç tane mahallenin gerçekten deprem toplanma alanı var. Ben oturduğum semt olan Emek mahallesinin deprem toplanma alanına baktığımda Emek uzay çatılı Pazar yerini görüyorum. Kaç tane insan sığacak oraya, hadi bir de Cuma günü pazarın olduğu saatte bir afet olsa nasıl kullanacak bu insanlar orayı?

Rahmetli Korkut Küçükcan vefatından önce Facebook hesabından üzerinde olası bir depremde toplanma alanımız yazan bir mezarlık fotoğrafı paylaşmıştı. Traji komik bir şekilde acı acı gülüyoruz o fotoğrafa ama sanıyorum hakikatte o.

Olası bir depremde Gaziantep’te deprem toplanma alanlarımız Asri Mezarlık ve Yeşilkent Mezarlığıdır.

Duracak vakit yok tek çare bir an önce deprem master planını uygulamak!

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?