Gündem

Sorunlar ile başladık

Sorunlar ile başladık
02-10-2015 08:56
Gaziantep

28 Eylül sabahı yeni eğitim-öğretim yılına başladığını ifade eden Eğitim-iş Gaziantep Şube Başkanı Halil Bostancı, Yeni eğitim dönemine sorun ile başladıklarını belirtti.

Gaziantep eğitiminde yaşanan sorunların çözümlenemediğini ifade eden Eğitim-İş Gaziantep Şube Başkanı Halil Bostancı, “2015-2016 eğitim-öğretim yılına girerken okulların eğitim-öğretime fiziksel olarak hazır olması gerekiyor. Öğrencilerin okula olan ilgilerinin sağlanmasında fiziki ortamın etkili olduğu bilinirken, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Yasası ile verilen haklar, ödenekler okullara aktarılmalıdır. Çocuklar boyası, badanası yapılmış, temiz tertipli, düzenli bir okulla karşılaşmalıdırlar. Boyası, badanası, tamiratı devam eden ve dağınıklık içindeki bir okul hem onların, hem de öğretmenlerin psikolojileri üzerinde olumsuz etki yapıyor. Okullar bir ay geç açılmasına rağmen, hala okullarımızda tamirat, boya ve badana işleri devam ediyor” dedi.

OKULLARIN FİZİKİ ALT YAPISI 4+4+4 SİSTEMİ İÇİN UYGUN DEĞİL

 Mevcut okulların fiziki altyapıları dördüncü uygulama yılı olmasına rağmen 4+4+4 için yetersiz kaldığını ifade eden Bostancı,  “Okulların giriş çıkışları, merdiven basamaklarının yüksekliği, sıralar, tuvaletler ve lavabolar 5 ve 6 yaş çocukların fiziki durumlarına uygun değildir. Öte yandan okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmamaktadır. Bu alandaki pek çok eksiklik bu öğretim yılında da okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacaktır. Yardımcı hizmetler personelimizin atamasından adeta vazgeçilmiştir. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır” şeklinde konuştu.   

ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA ÇEŞİTLİ ADIMLAR ATILDI

Eğitim sisteminde özelleşmenin sürdüğünü ifade eden Bostancı, “AKP iktidara geldiği günden bu yana eğitimde özelleştirme kapsamında çeşitli adımlar atmıştır. Dershanelerin kapatılma süreci ile bu girişimler hızlanmış, 2015-2016 eğitim öğretim yılında binden fazla dershane Temel Liseye dönüşmüştür. Dershanelerin kapatılması ile üniversiteye hazırlık amacı ile öğrenciler Temel Liselere yoğun bir şekilde kayıt yaptırmış, üniversiteye hazırlık maliyeti 12-15 bin TL’ye kadar yükseldi” diye konuştu.

“KAMUSAL EĞİTİME AYRILMASI GEREKEN KAYNAKLAR ÖZEL EĞİTİME AYRILIYOR”

 Özel okullara kayı yaptıran öğrencilere 3 bin TL destek verildiğine vurguda bulunan Bostancı, “AKP hükümeti, 6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında özel okullara kayıt yaptıracak olan öğrencilere 3 bin 750 TL’ye kadar destek vermektedir. Bu desteğin toplam maliyeti yaklaşık 1 milyar 116 milyon 300 bin TL’dir. Bu ödenek devlet okullarını geliştirme amacı ile kullanılmalıdır. Ödeneğin devlet okullarına aktarılması halinde öğrenci başına 63,78 TL’lik bir kaynak aktarımı yapılacaktır. Dolayısıyla bin kişilik bir okula yaklaşık 64 bin TL kaynak verileceğinden okulların velilerden zorunlu olarak bağış toplamasının da önüne geçilecektir. Kamusal eğitime ayrılması gereken kaynakların dershanelerin dönüşümü bahanesiyle özel öğretime aktarılması, özel okulların eğitim içindeki payının arttırılması için sayısız teşvik ve destek getirilmek istenmesi, iktidarın eğitim politikasının merkezinde halkın değil, piyasa güçlerinin olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMEN AÇIKLARI KAPATILAMAD

Bakanlığın resmi açıklamalarına göre mevcut öğretmen açığının 120 bin olmasına ve 400 bin civarında atanmayan öğretmen olmasına rağmen Eylül 2015’te 37 bin öğretmenin ataması yapılmıştır. Sayının bu kadar düşük olması, Bakanlığın önümüzdeki dönemde de ücretli öğretmen politikalarına devam edeceğinin göstergesidir. Atamalarda aslan payı ise yine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine ayrılmıştır. 717 İ.H.L meslek dersleri öğretmeniyle birlikte toplam 4 bin 536 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni atanması olması dikkat çekicidir. . Öğretmen ihtiyacının had safhaya ulaştığı ülkemizde imam hatiplerin öğretmen kadrosu bakımından avantajlı olması ayrı bir nokta” diye konuştu.

OKULLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ İKİLİ EĞİTİME ZORLANIYOR

Sınıf mevcutlarının her geçen yıl arttığını belirten Bostancı, “Yıllardır sınıf mevcutlarının azaltılması ve tekli öğretime geçilmesi hedeflenmekteyken 4+4+4 düzenlemesi ve artan sınıf mevcutları nedeniyle okulların önemli bir bölümü ikili eğitime zorlanmaktadır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında da tam gün öğretime başlayan okulların önemli bir bölümü ikili öğretime geçmek durumunda kalmıştır. Türkiye genelinde ilköğretimde 9 bin 919 okulda, liselerde bin 85 okulda olmak üzere toplam 11 bin okulda ikili eğitim yapılmaktadır” dedi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER