USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK "ENGELLİ" ÇALIŞTAYI

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, Erişilebilir Kentler Bölgesel Engelliler Çalıştayı için çok emek verildiğini, çalıştayda çıkan sonuçların bundan sonraki çalıştaylara ışık tutacağını belirtti.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK
03-07-2022 11:50
Gaziantep

Gaziantep Kent Konseyi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen ayrıca; Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından organize edilen "Erişilebilir Kentler Bölgesel Engelliler Çalıştayı"na katılım yüksek oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yürütülen çalışmalarla engelli tanımını değiştirdiklerini vurgulayarak, “Artık engel elde, ayakta, gözde, kulakta değildir diyoruz. Engel yaşamayan gözde, nasırlaşmış kalptedir. Savaş çıkaranlar engeldir” dedi.

ÇALIŞTAYA KATILIM YÜKSEK OLDU

Gaziantep Kent Konseyi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen ayrıca; Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından organize edilen Erişilebilir Kentler Bölgesel Engelliler Çalıştayı başladı. Gaziantep ve çevre illerin kent konseylerinin engelliler meclisi üyelerinin katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde yapılan çalıştayın açılış töreninde merkez öğrencilerinin oluşturduğu Engelsiz Yaşam Korosu mini konser verdi. Çalıştay için gelen ziyaretçiler ayrıca Engelsiz Yaşam Merkezi’nde verilen hizmetleri incelemek için teknik bir gezi yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalıştay, engelli meclislerinin arasında iletişim ağı oluşturmasını hedeflerken yaşanan sorunların konuşulmasını, süreçlere katılımı ve yapılan iyi örneklerin görülmesi amaçlanıyor.

"BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY
BİRLİKTE GİDECEĞİMİZ ÇOK YOL VAR"

Oturumda konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, engelli bir babanın evladı olarak doğduğunu ifade etti. Babasının zor şartlarda eğitim aldığını ifade eden Fatma Şahin, kendisinin eğitimini babasının çok iyi takip ettiğini söyledi. Hayatında engelli kişilerin kazandığı başarı hikayelerini misafirlere anlatan Fatma Şahin, bakanlık döneminde engelli vatandaşlar için yaptığı düzenlemeleri iletti. Aklıyla, ahlakıyla birçok engelli arkadaşını takdir ederek örnek aldığını belirten Başkan Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey, birlikte gideceğimiz çok yol var. Belediye başkanı olduğumda ilk yaptığım iş engellilerle ilgili bir daire başkanlığı kurmak oldu. Başına da engelli bir kardeşimizi koyduk. Aslında bu bir zihinsel dönüşümdü. Ankara’da gece gündüz çalıştılar. Bilgiye ulaştılar, akıl veriyorlar bana. Alleben Göleti’nin önünde yeni yapacağımız aktif yaşam merkezi olarak çok büyük bir tesis yapacağız. Toplum yaşlanıyor ve özellikle hastanede yatamayacak ve evde bakımı çok zor olan palyatif bakım hizmeti verecek bir çalışma. Günlük bir araya gelip oturacakları, ailelerin oraya bırakıp işlerini halledebilecekleri, çeşitli tedavi alanların olacağı başka bir şey yapmaya çalışıyoruz. Projeyi tamamladık, hızlı bir şekilde temelleri atacağız.”

"ENGELLİ VALİ VE BELEDİYE BAŞKANININ ÇOK RAHAT ÇALIŞABİLDİĞİ
YENİ BİR DÖNEMİ SİZLERLE YAKALAMAMIZ GEREKİYOR"

Belediye başkanı olarak daha yapılaması gereken birçok çalışma olduğunu vurgulayan Şahin sözlerini şöyle tamamladı:
“Tesislerimizi gördünüz, ama bana göre yolun çok başındayız. Engelli vali, engelli belediye başkanının çok rahat çalışabildiği yeni bir dönemi sizlerle yakalamamız gerekiyor. Karar mekanizmamızda engelli, engelsizin olduğu bir dönem var ama daha da çoğaltmamız gerekiyor. Engelsizin engelli adına, erkeğin kadın adına karar verdiği dönemler bitti. Damdan düşenler çözüm üretiyor. Dinlediğimiz zaman en güzel çözümü sizlerden öğreniyoruz. Bu yüzden her şehrin her şehirden, her anne babanın her anne babadan, her başkanın her başkandan öğreneceği çok şey var. Kalbimizde hiçbir engel yok. Biz engelli tanımını değiştirdik. Artık engel elde, ayakta, gözde, kulakta değildir diyoruz. Engel yaşarmayan gözde, nasırlaşmış kalptedir. Savaş çıkaranlar engeldir. Esas onların engellerini kaldırmak gerekiyor. Bu dünyayı cennete dönüştürebilmemiz için daha çok birbirimizi dinlememiz gerekiyor. Paylaşacak çok şey var. Engelsiz bir şehre hoş geldiniz diyor, engelsiz Türkiye, engelsiz dünya için bir kız kardeşiniz olarak emrinizdeyim.”

"DEVLET OLARAK ENGELLİ VATANDAŞLARIN HAKLARINI
GÖZETEREK SIKINTILARI ASGARİ DÜZEYE ÇEKMEK AMACINDAYIZ"

Açılış töreninde konuşma yapan Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, engelli vatandaşların sorunların çözülmesinin toplum için önemini dile getirerek şunları söyledi:
“Çağdaş bir toplumda ayrım yapılmadan hak ve özgürlüklerden herkesle eşit ortamda yararlanmaları, kültür, sanat ve spor alanlarında toplumun diğer bireyleriyle eşit olarak yer alabilmeleri, yaşam kalitesinin yükseltilmesi medeni bir toplum olmanın zaruretleri arasındadır. Engellilik, her birimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkileri en aza indirmek için herkesin çabasına ihtiyaç duyulan, kurumsal bir husustur. Devlet olarak hep birlikte engelli vatandaşlarımızın haklarını gözeterek yaşanan sıkıntıları asgari düzeye çekmek amacındayız.”

"ERİŞİLEBİLİR KENTLERİN OLUŞABİLMESİNİN EN
ÖNEMLİ ARACI KATILIM VE ORTAK AKILDIR"

Türkiye Kent Konseyleri Başkanı Burak Taştan ise güçlü bir STK olduklarını söyleyerek, “İyi örneklerin başka şehirlerde uygulanabilirliğini ortaya koymak için buradayız. 2 gündür yaptığımız ziyaretlerde gördüğümüz bu güzel hizmetler ve sunduğu katkılar için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çok teşekkür ediyorum. Gaziantep’te önemli bir model ve örnekler ortaya koymuş. Çalıştayda önemli konuşmacılar ve örnekler göreceğiz. Erişilebilir kentlerin oluşabilmesinin en önemli aracı katılım ve ortak akıldır. Bunun yolu da kent konseyleridir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler