Sıra beynimiz de!

Merve Tanrıöver

9 yıl önce

Uzun zamandır toplumu huzursuz eden bir dinleme rezaletiyle oturup kalkıyoruz. İnsanların özeline iniliyor,deşifre ediliyor, hatta dinleyenin anlama kapasitesine ve yorumuna göre,tercihe binaen mahkum dahi ediliyor.

Öyle ki, eğer dinlendiğinizi hissediyorsanız, bir kutu baklava siparişi verirken ”mal hazır mı yada paket hazır mı?”derseniz yandınız.Hatta” benim malı paketleyin,adam gönderip aldırıyorum” kelimelerini sakın kullanmayın .Açık açık “benim bir kutu fıstıklı baklavamı ,baklava kutusuna yerleştirip bana gönderin ”diye üstüne basa basa belirtin.Yoksa siziz dinleyenlerin anlama ve çıkarları doğrultusunda on yıldan başlayan cezalarla kapınıza gelebilirler ,haberiniz olsun.

Şimdi de kendi içimizdekiler yetmiyormuş gibi, Almanya’nın da bu kutsallığı! yaptığını bizi dinlediğini öğreniyoruz.

Zaten internette özelimiz hiç yok.Yaptığımız bütün paylaşımlar ,yazışmalar devlet tarafından kayıt altında.İnsanlar yazdıkları her şeyden çekinir oldu.Öyle ki yazdığınız bir yazının okun yayadan çıkması gibi geri dönüşümü de yok.Bellekte depolanıyor.Silemiyorsunuz.

Şimdi sıra beynimizi ele geçirmekte.

Evet beynimizin içindekilerini yazıp çizerek yada konuşarak düşmanların önüne sunuyoruz . Ya söylemediklerimiz, bizde saklı kalan düşündüklerimiz. ABD beynimizden geçenlerinde bilinmesi ve takibe alınması gerektiğini düşünüp, pahalı bir projeye imza attı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Savunma İleri Araştırma Ajansı (DARPA), beyin sinyallerinin gerçek zamanlı izlenebilmesine olanak tanıyacak yeni teknolojiler geliştirmek için 70 milyon dolarlık bütçe ayırdı.

DARPA Program Müdürü Sanchez, ajansın internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Yeni Terapiler için Sistem Temelli Nöroteknoloji” (SUBNETS) adı verilen projenin çok daha etkili nöropsikolojik tedavi yöntemleri geliştirebilmek için ileri düzey implantları kullanarak beynin işleyişi hakkında yeni bilgi toplamayı amaçladığını söyledi.

Beş yıl içinde, beyin sinyallerini gerçek zamanlı izleyebilmelerini sağlayacak bir implant geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Ordudan emekli olanların yaklaşık yüzde 10′unun akıl hastalıkları ya da madde bağımlılığı nedeniyle tedavi gördüğüne ve akıl hastalıklarından muzdarip kişilerin hastanede tedavi görenler arasında ilk sıraya yerleştiğine dikkati çeken Sanchez, SUBNETS’in başarılı olması durumunda nöropsikiyatri alanında çığır açacağını kaydetti.

SUBNETS’i “var olan tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı ordu mensupları ve gazilerin yaşam kalitesinde çok büyük düzelme sağlayacak, disiplinler-arası, yenilikçi bir nöro teknolojik terapi” olarak tanımlayan Sanchez, hedeflenen implantı üretmeyi başaramasalar bile projenin yeni tıbbı cihazların geliştirilmesine yardımcı olacağına dikkati çekti.

Dünyada hali hazırda 100 binden fazla Parkinson hastası, beyinlerinde Derin Beyin Simülasyon implantı ile yaşıyor. Bilim adamları, bu implantları diğer nörolojik hastalıklarla mücadele etmek için de kullanmak istiyor. Ancak implantlarda kullanılan teknoloji, sadece semptomları tedavi edebiliyor. DARPA ise beyin sinyallerini kaydetmek ve kullanılan ilaçların etkisini analiz etmek için yeni teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor.

SUBNETS, ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013′te başlattığı BEYİN girişiminin bir parçası olacak. Obama, nörobilimde yeni teknolojiler geliştirilmesini amaçlayan girişim için yıllık 100 milyon dolar bütçe belirlemişti.

Projeye DARPA’nın yanı sıra ABD Sağlık Enstitüsü ve ABD Bilim Vakfı da destek verecek.

Proje başarılı olursa artık beynimize de sızacaklarından“ düşünmek bile istemiyorum”

GÜNÜN SÖZÜ

Bir insanın yaşayıp yaşamadığını anlamak istersen, nabzına değil onuruna bak, duruyorsa yaşıyordur…

Robin Sharma

TEBESSÜMBir gün bir jeoloji mühendisi, bir mimar ve birde fizikçi bir köyde IQ’sü çok yüksek olan ve kücük bir köyde yaşayan bir adamın yanına onu tanımak için gidiyorlar Eve vardıklarında adamın karısı onları karşılıyor çay ikram ettikten sonra kocasının bir işi olduğunu ve hemen geleceğini söylüyorBu üçlü adamı beklerken evdeki sobanın çok garip bir şekilde eğimli ve yerden yaklaşık 40-45cm yüksekte olduğunu fark ediyorlar ve çeşitli yorumlar yapıyorlarFizikçi:– Bence soba bu şekilde iken evdeki hava akımlarını dikkate alırsak daha fazla ısıtır Mimar:-Bu soba evin mimarisine göre yapılmıştır Jeoloq:– Bu bölgenin jeotermal ve coğrafi konumundan dolayı böyledir. Bunlar bu konuyu tartışırken adam geliyor.ve tartışmaya son noktayı koyuyor-BORU YETMEDI

YAZARIN DİĞER YAZILARI