YETİMLER, DRAMA İLE KENDİLERİNİ KEŞFEDİYOR

Güncel - 6 yıl önce

Şehitkamil Belediyesi Yetim Koordinasyon Merkezinde eğitim gören çocuklara drama eğitimi veren Abdülkadir Damar, “Ben de küçük yaşta anne ve babamı kaybettim. Bu yüzden onları anlıyorum. Benim çektiğim sıkıntıları onların çekmemesi için onlara merhem olmaya çalıyorum” dedi.

Şehitkamil Belediyesi, uyguladığı ‘Merhamet Eli’ projesi ile yetim, öksüz çocukların ve ailelerinin hayata umutla bakmalarını sağlamaya devam ediyor. Merhamet Eli projesi kapsamında yetim ve öksüz çocuklu aileler, önce tespit ediliyor ve daha sonra yapılması gereken çalışmalar sırasıyla yapılıyor. Çocuklara yönelik; eğitim, gıda, giyim gibi yardımların yanı sıra yapılan sosyal-kültürel etkinliklerle onların sosyal hayata daha kolay adapte olmaları sağlanıyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da sahne sanatları ve oyunculuk üzerine eğitim alan Abdulkadir Damar, yetim ve öksüz çocukların özgüven kazanmaları ve geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için uğraşıyor. Kendisi de 13 yaşındayken annesi ile babasını kaybeden Abdulkadir Damar, Şehitkamil Belediyesi Yetim Koordinasyon Merkezinde gönüllü olarak yetim ve öksüz çocuklara drama eğitimi veriyor.

BU YÜZDEN ONLARI ANLIYORUM

Kendisinin yaşadığı sıkıntıları başka yetim ve öksüz çocukların yaşamaması için çabaladığını dile getiren Damar, “Burayı ablam sayesinde keşfettim. Ablamın eşi vefat edince çocukları ve kendisi buradaki aktivitelerin ne olduğunu biliyordu. Burası hem ebeveynlere hem de çocuklara sahip çıkmaya çalışan, onları geliştirmeye çalışan bir kurum. Maddi ve manevi yönden elinden geleni yapmaya çalışan bir kurum. Ben tatil zamanlarımda mutlaka buraya gelirdim. İlerde buraya gelirsem en ufak bir görev, ne olursa olsun sırtlanırım diye düşünüyordum. Sonra Gaziantep’e yerleştim ve ne yapabilirim diye düşündüm. Oyunculuk eğitimi aldığım için de çocuklara kişisel gelişim, drama eğitimi vermek istedim. Ben, 13 yaşında annemi ve babamı kaybettim. Bu yüzden onları anlıyorum. Açıkçası yaralarına çok fazla merhem olamam ama benim çektiğim sıkıntıları onların çekmemesi için biraz onlara merhem olursam ne mutlu bana diye düşündüm. Onların bu zamanlardaki yaşayışları, öğrendikleri hayatlarına çok etki ediyor. Biz, ‘büyüyünce unuturlar’ diye düşünüyoruz ama bütün bilinçaltları bu yaşlarda doluyor. O bilinçaltlarını ne kadar düzenli, ne kadar temiz, hayale ve ahlaka dayalı tutarsak o kadar sağlam bireyler yetişir diye düşünüyorum. Açıkçası beni buna iten şey, benim yaşadıklarımı onların yaşamamasını istediğim için ve onların daha güler yüzlü, psikolojilerinin daha düzgün olmaları, vatana, millete hayırlı evlat olmalarını istediğim için buradayım” şeklinde konuştu.

“TIRTILIN KOZASINDAN ÇIKMASINA BENZİYOR”

Çocukların gelişimini tırtılın kozasından çıkmasına benzeten Damar, “Yetim Koordinasyon Merkezinde 1 buçuk aydır eğitim veriyorum. Buraya gönüllü olarak geliyorum. Burada öncelikle çocuklar için hayatlarının sonuna kadar önemli olan insanlarla iletişimini, kendileri ile iletişimini sağlamaya çalışıyorum. Kendi hayal dünyalarında kendilerini keşfettirmeye, özlerine indirmeye çalışıyorum. Zeka aklı kullanabilme becerisidir. Fakat bazen çevresel faktörler ve aile, zararlı etken oluşturabiliyor. Çocukları oyun oynamak, gülmek, güldürmek gibi eylemlerden öyle bir kısıtlıyoruz ki haliyle böyle kısıtlama olunca da çocukların gelişimini kendi ellerimizle engelliyoruz. Çocukların birbirleriyle oyun oynaması, iletişim kurması, bir şeyleri kurgulaması ve buna inanması o kadar önemli ki bu, tırtılın kozasından çıkmasına benziyor. Biz orada kelebeği yalnız bırakırsak kanatları zayıf bir şekilde uçamaz, biz yardımcı olursak o zaman güzel bir birey yetiştiririz. Kendi aileleri ile yapamadıkları, fırsat bulamadıkları etkinlikleri biz burada kontrollü bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

“GÜZEL PROJELERİMİZ VAR”

İlerleyen zamanlarda bazı projeleri olduğunu ifade eden Abdulkadir Damar, “İlerleyen zamanlarda bazı hedeflerimiz var. Biz buradaki hocalarımızla da görüştük. Bir tiyatro gösterimi yapmak istiyoruz. Bunun için de çocuklarda altyapı olması gerekiyor. Çıkış, heyecan, kontrol gibi. Bunların şimdiden çalışmalarına başladık. İlerleyen zamanlarda da şiir dinletisi, tiyatro gösterimi gibi çok güzel projelerimiz var” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Cerablus'taki saldırıda yaralanan 5 kişi Türkiye'ye getirildi

2018-03-08 04:03 - Güncel

Sevgi köprüsünde ‘Bir’sen eksiksin

2018-03-11 06:34 - Güncel

Polisten fuhuş operasyonu

2018-03-06 06:20 - Mobil

UMUTLAR YEŞERDİ: 2-0

2018-03-07 02:45 - Güncel

Menengiç kahvesi fark yaratıyor

2018-03-06 10:34 - Özel Haber

Derelioğlu'ndan ayrılık sinyali

2018-03-12 02:25 - Spor

UYMAYAN YANDI!

2018-03-09 09:41 - Özel Haber

GAZİANTEP'TE CANLI BOMBA PANİĞİ

2018-03-09 05:30 - Güncel

GKV’li Dila ve Naz Satranç şampiyonu

2018-03-12 03:57 - Spor

Araban'da pide ekmeğe zam

2018-03-08 04:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Doğayla Tarihi Buluşturan Patika Koşusu: Yesemek Ultra Trail 2024

15:16 - Güncel

LİDER GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

14:30 - Güncel

THY'NİN RÖTARI ÇİLEDEN ÇIKARTTI

23:11 - Güncel

Empati Derneği’nden Eğitime Bir Destek Daha

21:39 - Güncel

Sanko Üniversitesi Ek Kontenjanla Gelecek Öğrencilerini Bekliyor

15:37 - Güncel

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem