“YARGININ YÜKÜ HAFİFLEDİ”

Gaziantep hafta sonu çok önemli bir çalıştaya imza attı. Arabuluculuk Merkezleri 5. Çalıştayı büyük katılımla GATAM’ın ev sahipliğinde bir otelde verimli bir şekilde gerçekleştirildi.

Güncel - 5 yıl önce

2 gün süren olan GATAM’IN “Arabuluculuk Merkezleri 5. Çalıştayı Gaziantep Alternatif Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi” ev sahipliğinde Gaziantep'te düzenlendi. Çok sayıda önemli hukukçunun katıldığı çalıştay oldukça verimli geçti. Çalıştay 'iş dünyasının arabuluculuğa bakışı' konulu oturumu Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Başkanı Bora Tezel'in konuşmacı olarak katıldığı ve Arabulucu Avukat Emine Aybüken Yıldırım moderatörlüğünde başladı.

 !#**v1392&pl=false**#!

ÇALIŞTAYIN KONU BAŞLIKLARI

Arabuluculuk Merkezleri Çalıştayında, yaklaşan mevzuat çalışması öncesinde Arabuluculuk Merkezlerinin Hukuki yapılandırılması, Uluslararası Arabuluculuk Merkezlerine Bakış, Arabuluculuk Merkezi Model örneklerinin yanı sıra, Arabuluculuk merkezleri etik kodları, Aile Arabulucuk ve Sağlık Arabuluculuk Merkezlerine Güncel YAklaşım, Sigorta uyuşmazlıklarında Arabuluculuk uygulamaları, Arabuluculuk Merkezleri Şirket Modelleri, Arabuluculuk Merkezlerinin vergilendirilmesi ve denetimi konuları derinlemesine incelendi.

GAZİANTEP’TE ÖNEMLİ İSİMLER ÇALIŞTAYA KATILDIÇalıştaya Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Başkanı Bora Tezel, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi Başkanı Emsal Sergen, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cenk Akın Aksakal, Gaziantep Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Alçıl, Bölge Adliye Mahkemesi Komisyon Başkanı Yusuf Kaya ve Türkiye'nin birçok bölgesinden arabulucular katıldı. Gaziantep Barosu avukatlarından Merve Tanrıvere, Seyhan fesli, Serdar Serçe, Ece Fazlı Tepe, Ebru Güneş Tanrıvere, Aslıhan Işıl Yalınkılıç, Emine Aybüken Yıldırım, Gökçe Özdemir Kahraman ile Özge Parlak Keresteci’nin birlikte kurdukları GATAM’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ve 2 gün süren çalıştay büyük beğeni kazandı.

“EN BÜYÜK SERMAYEMİZ ELBETTE Kİ ZAMAN”Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım arabuluculuğun ahilik kültüründen geldiğini belirterek, "Arabuluculuk sistemi, daha önceden ahilik kültüründe iki esnafın kendi aralarında anlaşmazlığa düştüğünde Ahi babaya gitmesiyle sorunlarının çözülmesi sisteminin günümüze versiyonudur. Biz yıllar sonra uzlaşma noktasından uzaklaşmışız ancak Avrupa ülkeleri özellikle İngiltere bunu çok iyi kullanmıştır. İngiltere'deki ticari davaların yüzde 98'i arabulucu sistemiyle çözülüyor. Bu noktada biz ticaret insanlarının en büyük sermayesi zamandır. Zaman kazanmak açısından biz arabuluculuk müessesesini çok önemsiyoruz" dedi.

“ARABULUCULUK MERKEZLERİ SAYESİNDE İTİBAR VE ZAMAN KAYBETMİYORUZ”Arabuluculuğun kendilerine zaman, itibar ve para kaybetmemeyi sağladığını ifade eden Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, "Arabuluculuk bize zaman itibar ve para kaybetmemeyi sağlıyor. Düşünün çok basit davalarda bile Mübaşir'in sizin kapıda ismen size hitap etmesi ve sizi davaya davet etmesi çok büyük bir sorundur. Çünkü insanlar bunun neyi var acaba diye düşünüyor. İki tarafın uzlaşması maddi kaybı önlüyor. Bu olayın içerisinde kaybeden olmuyor. İşverenler artık iş akitlerini sonlandırırken arabulucu bürolarını kullanmaya çalışıyor. Çünkü işçi daha sonra dava açmaması konusunda bize hukuk diliyle anlattığınız için elimiz kuvvetleniyor" şeklinde konuştu.

“ARABULUCULUK SAYESİNDE İŞİMİZE ODAKLANDIK”Arabuluculuk sisteminin damarlarımıza işlemesi gereken bir kültür olması gerektiğini vurgulayan Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Başkanı Bora Tezel, "Bir iş adamının en çok istediği şey iş hayatının sorunsuz pürüzsüz pratik yollardan devam etmesidir. Ancak karşımıza çıkan davalar bizleri hem zaman hem maddi olarak zora sokuyor. O anlamda arabuluculuk gerçekten çok önemlidir. Dünyaya baktığımızda ilk defa arabuluculuk emarelerinin Amerika'da ortaya çıktığını sonra 1980'lerde yaygınlaştığını ve 1990'lı yıllarda Avrupa'da yaygınlaştığını görüyoruz. Burada yaklaşık 30 yıllık bir kaybımız var. Bu 30 yıllık kayıpta adalet sisteminde binlerce dosya getirdi. Biz iş dünyasında dertlerle değil işimize gücümüze odaklanmak istiyoruz. Bununda en kestirme yollarından bir tanesi arabuluculuktur. Arabuluculuk aynı zamanda bir kültürdür. Bunun hayatımızda daha fazla yaygınlaşması gereken damarlarımıza işlemesi gereken bir kültürdür. Kavga ve çekişme yerine bir işi kısa yoldan çözmek bu iş için harç ödememek tebligatla uğraşmamak süreyi uzatmamak bütün iş adamlarının isteyeceği bir yöntemdir. Rakamlara baktığımızda da olay kendisini açıklıyor" diye konuştu.

 

ÇALIŞTAYA ÖNEMLİ HUKUK İNSANLARI KATILDIProf. Dr. Çiğdem Kırca, Prof. Dr. Pervin Somer, Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, Yrd. Doç. Sezercan Bektaş, Dr. Onur Yüksel, Yonca Yücel, Ayşe Dilek Ergüler, Arb. Av. Nihat Şimşek, Arb. Av. Okan Dursun, Arb. Av. Alparslan Özaslan, Arb. Av. Mesut Adan, Arb. Av. Dilek Yumrutaş, Arb. Av. Feyza Çerçioğlu, Arb. Av. Ayşe Zerrin Bostancı, Arb. Av. Yasemin tekin, Arb. Av. Nurhayat İnan, Arb. Av. Salim baki, Arb. Av. Yusuf Gözel, Arb. Av. Volkan Aksu, Arb.  Av. Yusuf Burak Arslanpınar, Arb. Av. Mahabad Güroğlu, Arb. Av. Dilek Altunlu Topalkara, Arb. Av. Mustafa Karaman, Arb. Av. Nezih Dsağdeviren, Arb. Av. Tufan Uz, Av. Hülya Sapmaz, Arb. Av. Sevgi Esen, Arb. Av. Cihan Nebi Kökbudak, Arb. Av. Dilek Ekmekçi, Arb. Av. Buğrahan Dikici, Arb. Av. Kader Gültekin, Arb. Av. Nejdet Göğüsdere, Arb. Av. Harun Uyanıkoğlu, Arb. Av. Mine Balkan Kalkan ve Arb. Av. Özhan Saruhan çalıştaya konuşmacı olarak katılan isimler oldu.

GATAM HAKKINDAGaziantep Alternatif Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin temelleri 2012 yılında Türkiye’de ki ilk Arabuluculuk Derneklerinden biri olan Gaziantep Arabulucular Derneği’nin kuruluşu  ile atıldı. Dernekte başarılı çalışmalar yapan, İKA (İpekyolu Kalkınma Ajansı)’dan proje desteği alan ve Arabuluculuğun bilinirliğini arttırmak için bu yola beraber çıktık. Geçen 5 yılın sonunda 9 meslektaş/arkadaş Arabuluculuk mesleğinin tarafsız, güvenilir ve kaliteli bir ortamda yapılması fikrinden yola çıkarak Gaziantep Alternatif Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni kurduk. Merkez Türkiye’de kurulan özellikle ortaklık yapısı ve sayısı itibari ile ilk merkezlerden biri olup Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ve Gaziantep’in ilk  Arabuluculuk Merkezi’dir. Kısa adı GATAM olan Merkezimiz 27 Nisan 2017 tarihinde yapmış olduğu açılış ile çalışmaya başlamıştır.

HABER//SABİHA KOCAMAN

Haftanın Öne Çıkanları

Uçak Seyahatinin Avantajları ve Kampanyalı Uçak Biletleri

2019-10-24 09:44 - Güncel

“YARGININ YÜKÜ HAFİFLEDİ”

2019-10-27 10:26 - Güncel

Eğitim gönüllüsü Lionslar iş başında

2019-10-23 07:48 - Özel Haber

Aşırı yüklü kamyon trafiği tehlikeye soktu

2019-10-23 09:24 - Asayiş

BU PAZARDA HÜNERLER KONUŞUYOR

2019-10-22 08:28 - Özel Haber

Şerbet satışına kısıtlama

2019-10-25 11:24 - Özel Haber

KONSEYİN GÜNDEMİ ‘MİLLET BAHÇESİ’

2019-10-24 13:35 - Özel Haber

“Bu mahallelerde neden sosyal tesis yok?”

2019-10-21 11:28 - Özel Haber

NİHAYET!

2019-10-25 11:23 - Özel Haber

Lionslar minik yüreklerle

2019-10-25 11:30 - Özel Haber

İlgili Haberler

Doğayla Tarihi Buluşturan Patika Koşusu: Yesemek Ultra Trail 2024

15:16 - Güncel

LİDER GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

14:30 - Güncel

THY'NİN RÖTARI ÇİLEDEN ÇIKARTTI

23:11 - Güncel

Empati Derneği’nden Eğitime Bir Destek Daha

21:39 - Güncel

Sanko Üniversitesi Ek Kontenjanla Gelecek Öğrencilerini Bekliyor

15:37 - Güncel

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem