Mimarlar farkındalık yaratacak

Özel Haber - 3 yıl önce

TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 16.Dönem Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Aslı Ölçal Tezel, "1985 yılından bu yana ‘’Dünya Mimarlık Günü’’ her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler Dünya Habitat Günü ile birlikte kutlanmakta; çeşitli etkinlikler ile mimarlığın toplumun gündemine getirilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır" dedi.

"SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN TEMİZ ÇEVRE"

"Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tüm dünyanın yaşadığı bu özel koşulları da dikkate alarak bu yılın temasını “SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN TEMİZ ÇEVRE” olarak belirledi. Bu temayla (barınma, kamusal alanlar ve bunların iklim değişikliğiyle ilişkisi) üç temel alana odaklanarak 2030 küresel kalkınma gündemine katkıda bulunmayı umuyor" şeklinde sözlerine başlayan TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Ölçal Tezel açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;"Tüm insanların yeterli barınma hakkına sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Dünya çapında 1,8 milyardan fazla insan yeterli barınma hakkından yoksun. 2030 yılına kadar, dünya nüfusunun yüzde 40’ının, istihdam, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere erişim için bir ön koşul olan yeterli konut erişimine ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor. İklim değişikliği, dünyamız için gerçek bir tehdit. Hızlı kentleşme ve yapılaşma, yakıt enerjisi tüketimimizi ve sera gazı emisyonunu artırmaktadır. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, şehirlerin küresel CO2 emisyonlarının yüzde 75’inden sorumlu olduğunu; ulaşım ve binaların bunun en büyük sorumlusu olduğu tahmin ediyor. Mimarlar, yapılı çevrenin karmaşık zorluklarına yanıt verecek donanıma sahip. UIA SDG Komisyonu, BM girişimleri ile dünyadaki mimarların uygulamaları arasında bir köprü oluşturmak için çalışıyor. Mimarların sadece yeni Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine duyarlı olmalarını değil, aynı zamanda uygulanması ve geliştirilmesinde aracı olmalarını sağlamayı amaçlıyor."

"KAMU YARARINI GÖZETEN BİR KURUMUZ"

"Kurulduğu tarihten bu yana kamu yararının gözeten ve topluma hizmet için mimarlığı temel alan Mimarlar Odası; sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşam ve mülkiyet hakkının korunması, kentlerin kimlikli ve planlı gelişmesi için çalışmalarını sürdürmektedir" şeklinde konuşan TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Ölçal Tezel açıklamasını şu şekilde sürdürdü;"Bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekân tasarımı etkinliği olan mimarlık; yalnızca “üretim süreci” ile sınırlı değil, aynı zamanda taşıdığı toplumsal sorumluluk nedeniyle evrensel değerler bağlamında insancıl ve yaşam hakkına saygılıdır. Son yıllarda; nükleer santraller, köprüler ve otoyollar, havaalanları, hidroelektrik santraller, kanallar gibi birçok projenin çevreye olan etkilerinin değerlendirilmeden uygulanması için yasal düzenlemeler yapılmıştır. Verimli araziler yetersiz tarım politikaları nedeniyle toprak ve üretim kaybına uğramış; denetimsiz madencilik faaliyetleri ve afet riski gibi gerekçelerle yeşil alanlar, milli parklar ve ormanlık araziler kullanıma açılmış veya rezerv alan ilan edilmiştir. Tek başına bir çevre felaketine ve bölgesel iklim değişikliklerine yol açacak olan projeler başlatılmıştır. Cumhuriyet tarihinde ilk kez nüfusun çoğunluğunun kırsal alanlar yerine kentlerde yaşadığı ülkemizde; doğal kaynaklarını kaybeden şehirlerimiz, bu proje ve uygulamalar eliyle yalnızca doğal değil insan kaynaklı afetlere de açık hale gelmiştir. Küresel iklim değişikliği sebebiyle yükselen deniz seviyesi daha şiddetli fırtına ve sellere, yeşil alanların kaybedilmesi ise daha sert geçen mevsimlere ve sonuçta kuraklığa sebep olmaktadır. Dünyamızda yaşanan bu değişime; ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların korunması ve uzun vadeli çevre politikaları oluşturulması yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır. Bu bağlamda çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarının ivedilikle durdurulması; bilimsel yöntemlere, şehircilik ilkelerine ve planlama süreçlerine bağlı kararların hayata geçirilmesi zorunludur. Her bireyin hiçbir ayrım, mahrumiyet ve kısıtlama yaşamadan temel insan hak ve özgürlükleri doğrultusunda sağlıklı, güvenli ve temiz bir çevrede yaşama hakkının korunması adına sorumluluğumuzu yerine getirmek için mesleki deneyim, birikim ve bilgimizi daha iyi bir dünya için kullanmayı ve dayanışmayı temel ilke olarak kabul ediyoruz. Dünyamızın, ülkemizin, kentsel ve kırsal alanlarımızın, mesleğimizin ve yaşama hakkımızın tehdit altında olduğu bu zorlu dönemde; meslektaşlarımızı SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN TEMİZ ÇEVRE oluşturmak adına dayanışmaya çağırıyor, tüm mimarların ve yurttaşlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

CHP'DE GAZİANTEP İÇİN KARAR VAKTİ!

2021-09-30 05:17 - Özel Haber

Korkutan yangın

2021-10-04 04:08 - Gündem

CHP'de tek aday olacak!

2021-10-01 09:26 - Özel Haber

Pasajlar yok oluyor

2021-09-30 12:27 - Özel Haber

İtfaiye erleri eğitimi tamamladı

2021-09-28 09:18 - Özel Haber

Denetimlerde şoke eden detaylar!

2021-09-29 11:42 - Özel Haber

TARİFEYE UYMAYANA KAPATMA CEZASI

2021-10-01 09:22 - Özel Haber

ALT YAPIDA SORUN KALMAYACAK!

2021-10-01 09:37 - Özel Haber

Sancaktepe Mahallesi'nde asfalt çalışmaları sürüyor

2021-09-30 08:15 - Gündem

Büyükşehir'e ödül

2021-09-29 09:53 - Gündem

İlgili Haberler

15 Aydır Bekleyen Mağduriyet

17:52 - Özel Haber

Samsun’da GAGİKAD Fırtınası

20:02 - Özel Haber

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Gaziantep'te Sokak Hayvanları İçin Umut Kampanyası

21:45 - Gündem

15 Aydır Bekleyen Mağduriyet

17:52 - Özel Haber

Melih Meriç’ten Emeklilere Destek Hamlesi

17:01 - Gündem

Sedat Yıldız ile Yeniden Refah Partisi Gaziantep’te Büyümeye Devam Ediyor

15:08 - Gündem

Başkan Mezine Sırakaya'dan kadın taraftarlara çağrı

22:43 - Spor