KURBANLIK KOYUNUN KİLOSU 20 LİRA

Kurban bayramıma kısa bir süre kala kurbanlık koyun fiyatlarında parekende satış fiyatı dudak uçuklattı

Özel Haber - 6 yıl önce

Kurban bayramı yavaş yavaş yaklaşırken kurban ibadetini yerine getirmek isteyenlerin merakla beklediği 2018 kurbanlık fiyatları aşağı yukarı belli oldu. Bu sene kurbanlık fiyatlarına enflasyon rakamlarına göre yüzde 10 oranında zam yapılması planlanıyor. Buna göre koyunun parekende satış fiyatında kilosunun bugün itibariyle 20 liradan işlem gördüğü açıklandı.

KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK ORTALAMA BİN LİRADAN SATIŞA ÇIKACAK

Edinilen bilgiye göre bu yıl küçükbaş hayvanın ortalama bin, büyükbaşın ise ortalama 7 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkmasını öngörülüyor. En büyük sıkıntının yükselen döviz kuru nedeniyle maliyeti artan yem ve yakıt olduğunu kaydedildi. Buna bağlı olarak hayvan üreticisinin enflasyonun üzerinde bir zamla satışa çıkmasının da muhtemel olduğunu vurgulayan yetkililer, “Üretici bir yıl boyunca verdiği emeğin karşılığını almak istiyor. Dolayısıyla ağustostaki döviz kuru fiyatlarda belirleyici olacak” şeklinde görüş belirttiler. Geçen yıl pazarda büyükbaş hayvanın fiyatı 6 bin ile 22 bin lira arasında değişirken, küçükbaş kurbanlıklar ise 600 lira ile bin 200 lira arasında satışa çıkmıştı. Yapılan satışlardan ise toplamda ülke genelinde 10 milyar liranın üzerinde gelir elde edilmişti.

KİLO FİYATI 20 LİRADAN BAŞLAYACAK

Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin büyükbaş kurbanlığın pazarlara girdiğini ve 900 bine yakınının satıldığını belirten yetkililer, “Büyükbaş kurbanlığın canlı kilogram fiyatlarına 18-20 lira demiştik, ortalama 18 lira civarında rakamlara satış yapıldı. Bu yıl da ortalama 20 liradan başlar. Geçen yıl satılan küçükbaş hayvan sayısı ise 2.2 milyon oldu” diye konuştular. Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedâkarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

PEKİ KURBAN EDİLEBİLECEK HAYVANLAR HANGİLERİ?

Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

KURBAN ETİ DAĞITIMI İSLAMİ KURALLARA GÖRE NASIL YAPILMALI?

İslâm âlimlerinin çoğunluğu kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesini, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye veya ikram edilmesini, üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen ihtiyaç sahibi kimselere dağıtılmasını tavsiye ederler. Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir sakınca görülmemiştir. Bu konuda kesin bir sınır yoktur. Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi ve ikram etmesi hem de dağıtması esastır. Bunun ölçü ve şeklini her mükellef kendi konum ve imkânını, başkalarının durum ve imkânını ayrı ayrı gözden geçirerek bizzat belirlemeli ve bu konuda ibadet anlayışıyla hareket etmelidir. Kurbanda hayvanın eti yaklaşık olarak 3'e ayrılmalıdır. Üçte birlik kısım, aile bireyleri içindir. Diğer üçte biri akraba ve komşulara pay edilir. Kalan son kısım ise fakir ve ihtiyacı olanlara dağıtılır. Kurbanı kesen kişi zenginse, tamamını ya da çoğunu fakirlere dağıtması uygun görülür. Orta halli veya kabalalık bir aile ise çoğunu evinde kendi için bırakabilir. Kurban etinin derisinin ve etinin satılıp para kazanılması mekruhtur. Bu nedenle bu deriler sadece bağış olarak gönderilebilir, hayır işlerinde kullanılabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

KURBANLIK KOYUNUN KİLOSU 20 LİRA

2018-07-11 11:40 - Özel Haber

MERT’E SEVİNDİRİCİ HABER

2018-07-08 09:47 - Özel Haber

Gazişehir Kubilay Aktaş'ı kadrosuna kattı

2018-07-10 02:49 - Spor

GÖÇ İDARESİ’NDE İZDİHAMA POLİS MÜDAHALESİ!

2018-07-06 10:44 - Özel Haber

Maliye Bakanlığı vergi borçlularını açıklayacak

2018-07-09 04:13 - Ekonomi

Spor Toto 1. Lig’de 2018-2019 sezonu fikstürü çekildi

2018-07-10 10:23 - Spor

Gaziantep Basketbol, Doğan Şenli'yi transfer etti

2018-07-09 10:17 - Spor

Yunus Çankaya Gaziantep Basketbol'da

2018-07-10 02:44 - Spor

Gazişehir'in fikstürü belli oldu

2018-07-10 11:19 - Spor

BUĞDAYDAKİ YÜKSELİŞ DURDURULAMIYOR!

2018-07-06 10:41 - Güncel

İlgili Haberler

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

GAGİKAD KİLİS’ İN GÖNLÜNÜ FETH ETTİ

21:03 - Özel Haber

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem