Büyük ilgi görüyor

Özel Haber - 6 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kente kazandırılan Gaziantep Kültür ve Sanat Merkezi kentte büyük bir boşluğu doldurmuş oldu. Kültür ve Sanat Merkezinde her gün değişik kültür ve sanatsal faaliyetler gerçekleştiriliyor. Etkinliklerin dışında çeşitli kurslarında düzenlendiği merkez büyük ilgi görüyor. Diğer yandan Kültür Merkezi bünyesinde yerli ve yabancı turistlere hizmet veren bir restoran oluşturuldu.

1950'li yıllarda yapıldığı bilinen eski Adliye Binası, Kültür Bakanlığı tarafından mimarisi ile Cumhuriyet Dönemi özelliklerini yansıttığından taşınmaz kültür varlığı olarak tescile değer görülmüştür. Eski Adliye binası, anıtsal yapı olmasının yanı sıra belleklere kazınmış, adreslere konu olmuş yapı olarak kent merkezinde yer almaktadır. Kent kültürünü ve kent kimliğini yansıtan, kentin ulaşım ve yaşam yollarını toplayıp yönlendiren adeta kentin kalbi konumunda yer alan adliye binası olarak bilinen yapı, gelişen teknoloji ve değişen yaşam standartlarına inat kent merkezi olma özelliğini korumuştur.

İHALENİN ARDINDAN ÇALIŞMALARA HEMEN BAŞLANILMIŞTI

1950’li yıllardan itibaren yapı, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü ve adliye sarayı olarak kullanılmış, 2008 yılından itibaren ise metruk bir halde bulunmaktaydı. 2014 yılında ihalesi yapılan binanın renovasyon işlerine 2015 yılının ilk aylarında başlanmıştır. Statik açıdan güçlendirilme çalışmaları devam ederken, fonksiyona yönelik ortak akıl çalıştayları yapılmıştır. Kamu, yerel ve sivil işbirliği doğrultusunda şehrin tüm organlarıyla alınan kararlarla, kent merkezinde kendini anlatan, sosyal sorumluluk bilincine sahip, doğa dostu, kadın istihdamını destekleyen, büyükşehirlerde şehircilik bilincini destekleyici, kentimizin kültürüne ve sanatına destek verecek, sanat altyapısını geliştirecek bir fonksiyon yüklenmesi fikri ortaya konmuş ve benimsenmiştir. 2015 yılı Aralık ayı itibari ile statik, restorasyon ve renovasyon projeleri ve uygulamaları tamamlanan bina, geçmişten günümüze yüklendiği tüm fonksiyonlarını, koridorlarında, duvarlarında, avlusunda görsel, işitsel sanat öğelerinin yorumları ile geçmişten geleceğe aktarmaktadır. Kendini anlatan bina; uygulama tekniğindeki kullanılan malzemeler  teknolojinin de katkısı ile insan sağlığına zararlı olmayan kimyasallarla geçmişini pasla, özgürlüğü formu ile, kırılan kalemleri ise statiği ile asma tavanlarına yansıtmış bir yandan da serbestliğin mutluluğunu, adaletin umudunu ve heyecanını renkli döşemesinde anlatmaya çalışmaktadır.

HEMEN HEMEN HER KESİME YÖNELİK KURSLAR DÜZENLENİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Belediyemizin Rehabilitasyon Merkezi'nde madde bağımlılığı tedavisi görmüş gençlerin ve “Kadın Sığınma Evi’ndeki kadın misafirlerin sosyal hayatla barıştırma hedefi doğrultusunda, renkli cam kırıkları ile mozaiğin yeninden yorumlanarak sanata dönüştürülmesi ve uygulamasının yapılarak, sosyal sorumluluk bilincine sahip olduğunu göstermektedir. Mozaik yapım eğitimi almış bir ustanın yapabileceği motifleri döşemeye aktaran gençlerimizin ve kadınlarımızın doğaya dönüşümü olmayan lamine ve temperli cam atıkları ile sanat icra etmişler ve Türkiye'de, dünyada örneği olmayan bu uygulama ile yapı, çevre dostu, doğaya saygılı bir bina olma özelliğini göstermiştir. Ayrıca yapının döşemesi ve çeşitli mahallerinde yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda 100 ton civarında atık cam değerlendirilerek renkli camlar sanata dönüştürülmüştür. 12 Kadın misafirimize ve geleceği emanet edeceğimiz 16 gence sanat öğretmenin yanı sıra meslek kazandırılması ve sigortalı olarak çalışmaları ve bölgeye öncülük yapması projenin en önemli çıktılarındandır. 10 bin metrekare kapalı alan, bin metrekare açık orta avlusu ile kentteki kültürel ve sanatsal etkinliklerin tanıtımı ve koordinasyonun sağlandığı merkeze başlıca; Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi,  Kent Araştırma Komisyonu,  Kent Kütüphanesi, Sanat Galerileri ve Sergi Salonları, Kafe-Restoran, Çocuk Sanat Merkezi, Çocuk Tiyatroları, Çocuk Kütüphanesi, Yetenek Geliştirme Merkezleri (Müzik, Resim, Seramik, Ebru Sanatı, Tasarım Atölyesi), Turizm Enformasyon Merkezi, Halk Günleri Merkezi, Gaziantep Tasarım Atölyesi, Çok Amaçlı Salonlar, Yapının Kendini Anlattığı Mekanlar ve Güzel Sanatlar Atölyesi fonksiyonları verilmiştir. 2016 yılında ziyarete açılan merkezde; Mizyal Çocuk Resim Yarışması, Çocuk Sanat Sergisi, Gasmek Fotoğraf Sergisi, Geleneksel Türk Sanatları Sergisi, Çekül Vakfı Sergisi, Gravür Sergisi, Gasmek Geleneksel Sergisi yapılmış ve 7.500 kişi ziyaret etmiştir. Kültür ve Sanat  merkezi olarak hizmet veren bina, yapımı, hikayesi, bir kentin ortak akıl kararları doğrultusunda proje ve tasarım uygulaması ile doğaya saygılı geçmişin izlerini geleceğe sanatla anlatan, kentimize ve kentimizi ziyaret eden yerli yabancı turistlerin hizmetine sunulmuştur” denildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Sevgi köprüsünde ‘Bir’sen eksiksin

2018-03-11 06:34 - Güncel

İdil’de yaşamak istiyorum!

2018-03-16 03:35 - Yaşam

GKV başarıya doymuyor

2018-03-14 06:31 - Spor

Sanibey Barajı ve HES’e ziyaret

2018-03-13 08:20 - Yaşam

Gaziray projesi hızla sürüyor

2018-03-15 10:06 - Özel Haber

Derelioğlu'ndan ayrılık sinyali

2018-03-12 02:25 - Spor

UYMAYAN YANDI!

2018-03-09 09:41 - Özel Haber

GKV’li Dila ve Naz Satranç şampiyonu

2018-03-12 03:57 - Spor

Ak Parti’de hedef 2019 seçimleri

2018-03-11 08:59 - Güncel

FISTIK HIRSIZLARI BEZDİRDİ

2018-03-13 08:28 - Özel Haber

İlgili Haberler

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

GAGİKAD KİLİS’ İN GÖNLÜNÜ FETH ETTİ

21:03 - Özel Haber

Yeniden Refah Partisi Nurdağı Seçim Sonuçlarına İtirazını Yeniliyor

17:21 - Özel Haber

Günün Manşetleri

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem

GAGİKAD, Eğitim Müfredatında Laiklik ve Adalet Arayışında

14:46 - Gündem

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber