‘BAŞ DÖNDÜREN’ PROJE HAZIR GİBİ

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun anlatıldığı Panorama Müzesi henüz açılmadı ama daha bugünden gezen yurttaşları büyülüyor.

Gündem - 5 yıl önce

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun anlatıldığı Panorama Müzesi henüz açılmadı ama daha bugünden gezen yurttaşları büyülüyor.

‘BAŞ DÖNDÜREN’ PROJE HAZIR GİBİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 8 kişilik Tarih Kurulunun onayıyla başlatılan Panorama Müzesi Projesi aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Proje tamamlandığında dünyanın en güzel Panorama Müzesi Gaziantep’te olacak. Panorama Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, yapımı devam eden müzeyle ilgili olarak gazetecilere bilgi verdi. Düzenlenen toplantıya Tarih Kurulu Üyesi Doktor Samet Bayrak ile müzenin yetkilileri katıldı.

MÜZE AÇILMADAN 5 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ!

Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde çalışmalar sürüyor. Tam olarak faaliyete geçmeyen Müzeyi 2019 yılının ilk 6 ayında 5 bin kişi ziyaret ederken, Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, müzenin durumuna ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 25 Aralık Panoramasının Kültür Yolu’nun başlangıç noktasında bulunduğunu belirten Severoğlu, “25 Aralık Panoraması, turizmin başlangıç noktası olacak. Sadece bu müzeyi görmek için insanlar Gaziantep’e gelecekler” açıklamasında bulundu.

ANTEP SAVUNMASI İLE İLGİLİ YENİ BİLGİLERE ULAŞILIYOR

Gezinin ardından 25 Aralık Panorama Müzesi’nde yürütülen çalışmalar ve müzeye ilişkin merak edilenleri 25 Aralık Panorama Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla anlattı. Bekir Sıtkı Severoğlu, “Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması, Kahramanlık Panoraması ve Müzesi projesinin bölgesel katkıları var. Kültür Yolu’nun başlangıcında olması Gaziantep’teki kültür turizmi hareketlerini buradan başlatacak. Projenin tasarımında Gaziantep Kalesi ile Panorama Müzesi arasında bulunan Seferpaşa Mahallesi’nin Sokak Restorasyon Çalışmalarının devamında açılacak olan iki sokağın turizme kazandırılacak olması çok önemli unsurlardan bir tanesi. Proje bünyesinde Gaziantep’te Antep Savunması ile ilgili gerek arkeolojik tarihi gerek savaş gerekse Yakın Çağ Tarihi ile ilgili sürekli yeni bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Gaziantep Tarihi Araştırma Enstitüsünün burada yer alacak olması Gaziantep’in bir Gaziantep Tarihi Araştırma Enstitüsüne sahip olacak olması çok önemli bir çalışma. Bu konuda hem üniversitemizin hem de Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları belirli bir aşamaya geldi” şeklinde konuştu.

“MÜZENİN 29 EKİM’DE AÇILMASINI HAYAL EDİYORUZ”

Severoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü;“Antep Savunması, eşsiz bir savunma. Bu savunma ile ilgili tüm dünyada bir takım şeyler biliniyor ama Antep Savunması ile ilgili bilinmeyen bir takım şeyler var. Bu yıl çok sayıda 100.yıllarımız var. 25 Aralık Panorama Müzesi’nin 29 Ekim tarihinde açılmasını hayal ediyoruz. 29 Ekim 1919 tarihi Fransızların Antep’e 2 bin kişilik bir kuvvetle girdikleri tarihin 100.yıl dönümü. 29 Ekim tarihinde müzemizin açılmasını biz çok önemsiyoruz. Müzenin içerisine girildiğinde bugüne değin tartışılmamış, konuşulmamış konuların olduğunu görüyoruz. Gaziantep Halkı, geçmişte Gaziantep Savunmasında memleketine, vatanına sahip çıktığı gibi bu müzeye de sahip çıkıyor. Geçmişte Gaziantep Savunmasına katılmış Semt Reislerinin aileleri, ellerinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün ıslak imzasının bulunduğu İstiklal Madalyası Beratları, madalyalar, silahları, kılıçlar, kamalar sergilenmek üzere müzeye veriliyor. Müzemizde Gaziantep Savunması sırasında tutulmuş bir takım silahlar sergilenecek. Geçmişte Gaziantep Halkının savaş müzesi yapılmak üzere bağışladığı bir takım eserler Arkeoloji Müzesi’nde yer alıyor. Bunlarla ilgili yazışmalar yapılıyor, o eserler buraya gelecek. Harbiye Askeri Müzesi’nden müzemize katkı sağlanması amacıyla gönderilen bir takım eserler sergilenecek. Olağanüstü resim çalışmaları bulunuyor.”

“DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYACAK BİR ÇALIŞMA OLDU”

Severoğlu sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;“Panorama eşsiz bir çalışma oldu. Üç boyutlu görsel bir resim var ama dördüncü boyut olarak sesi kullanacağız. Görsel efektler burada kullanılacak, duman, ateş, su sesleri ile ilgili efekt çalışmaları devam ediyor. Elmalı Köprüsü’nden akan suyun sesini duyacaksınız. Duyduğunuz suyun sesi Elmalı Köprüsü’nden akan suyun sesi kaydedilerek aktarılıyor. Panorama Müzesi’ni gezdiğinizde Elmalı Köprüsü’nden kaydedilen suyun sesini duyacak, oradan getirilen kaya parçalarını ve otları göreceksiniz. Müzemizde; savaşta kahramanların kullandığı eşyalar, yöresel eşyalar bulunacak. Müzeyi gezdiğiniz sırada savaş sırasında kullanılmış olan kapılar, pervazlarla karşılaşıyorsunuz. Müzede bulunan kapı, savaş sırasında zarar görmüş olan Yüzükçü Hanının kapısı oluyor. Savaştan kalmış olan eserlerinde yer alması ile müthiş bir eser ortaya çıkacak. Müzemiz en kısa süre içerisinde tamamlanacak, ben gönüllü bir birey olarak hizmet etmeye çalışıyorum. 15 kişilik bir Tarih Kurulumuz var, hizmet etmeye çalışıyoruz. Ankara’da bulunan Dursun Paşa’nın bu projede ciddi katkıları var. Hep birlikte yola çıktık, bundan Gaziantep kazanacak. Turizmin başlangıç noktası olacak, sadece bu müzeyi görmek için insanlar Gaziantep’e gelecekler. Dünyada panorama müzelerine karşı büyük ilgi var. Sivastopol kentinde Kırım Savaşı’nı anlatan yüz yıldan daha eski tarihe sahip bir panoraması var. O panoramanın önünde çok uzun kuyruklar oluşuyor. 25 Aralık Panoramasını görenler, müzemizi Kırım Savaşı Panoraması ile karşılaştırıyorlar. Resim, 120 metre boyunda 13 metre boyunda tuvale yapıldı. Modern tezgahlarda böyle bir şeyin elde edilebilmesi mümkün değil. Müzenin her yerinde başka bir hikaye var. Asıl hikayemiz bağımsızlık savaşımız, emperyalizme karşı, Fransız işgaline karşı verilen savaştır. Bu müzenin kapısından çıktığınız zaman o dönemde Antep nasıl Gaziantep olmuş onu öğrenecekler.”

“YÖRESEL ÜRÜNLER, MÜZEDE ÜRETİLECEK”

Panorama Müzesi’nde 280 kişilik bir konferans salonunun yer alacağını dile getiren Severoğlu, “Antep Savunması, Fransız ve İngiliz işgaliyle ilgili burada çeşitli toplantıların yapılacağı bir yer var. 4 tane hediyelik eşya satılabilecek dükkanlar yer alacak. Özellikle kadınlarımız tarafından üretilecek hediyelik eşyalarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bakırcılar Odası ile görüşmeler yapıyoruz. Bakır döven kadınların müzemizde bakır dövmesini, burada Gaziantep’in anısı olacak hediyelik eşyaların burada üretilmesini, müzeye gelen ziyaretçilerin üretilen ürünleri görmesini önemsiyoruz. Belediyelerin kendi bünyelerinde kadınlara yönelik açmış olduğu meslek edindirme kursları var. Mozaik, cam sanatları, el sanatları ile ilgili kurslar var. Üretim yapmak isteyen kadınlara bir takım tezgahlar vermek suretiyle kadınlarımızın ürettikleri ürünleri satmalarına imkan tanınacak. Burasının 7/24 yaşayan bir yer olması gerekiyor. Gece geç saatlere kadar burada canlılık olmasını bu müze sağlayacaktır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

“DOĞRU PROJE BÖLGESEL HASTANELERDİ”

2019-07-01 10:25 - Gündem

Fiş veriyorlar mı?

2019-07-01 10:18 - Gündem

BÜYÜKŞEHİR’E “NOHUT” ŞİKAYETİ

2019-07-01 09:59 - Gündem

O beygir yük çekmek için kullanılıyormuş

2019-07-01 10:13 - Gündem

50 bin sayacı esnafı iş bırakıyor!

2019-07-01 13:23 - Gündem

TOPLU ULAŞIMDA ZAM KARARI TEPKİ ÇEKTİ!

2019-07-01 13:25 - Gündem

Eski Antep evleri insanı büyülüyor

2019-07-03 14:02 - Gündem

‘BAŞ DÖNDÜREN’ PROJE HAZIR GİBİ

2019-07-05 13:40 - Gündem

YAYA GEÇİCİ YAPILDI AMA ÜST GEÇİT KALDIRILMADI

2019-07-03 13:54 - Gündem

GÖZ DOLDURAN FUAR

2019-07-03 14:05 - Gündem

İlgili Haberler

GAZİANTEP AUTO-DRİFT FEST MUHTEŞEM GÖSTERİLERE SAHNE OLDU

23:36 - Gündem

ŞAHİN: “ANNE, HERKESİN YERİNİ DOLDURAN, AMA YERİ ASLA DOLDURULAMAYAN KİŞİDİR”

15:26 - Gündem

BAKBAK: TOPLUMLARIN BAŞARI HİKAYESİ O TOPLUMU YETİŞTİREN ANNELERİN ESERİDİR

15:22 - Gündem

YURTTAŞ ANLATTI, BAŞKAN YILMAZ DİNLEDİ

00:10 - Gündem

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem