USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KADIN GAZETECİ! KADIN YAZAR!

10-03-2021

Bir kadın, yazar veya gazeteci ise “kadın yazar” ve kadın gazeteci” olarak nitelendirilmektedir Çünkü “yazar” ve “gazeteci” kavramına “erkek” anlamı yüklenmiştir. Herhangi bir meslekte özellikle “kadın” vurgusu yapılmazken “yazar” ve “gazeteci” bir kadından bahsederken bu kavramların önü doldurulmaktadır. Bu durum kadınların bu alanda, erkeklerle aynı işi yaptıkları halde aynı şekilde değerlendirilmelerini engellemektedir.

Özellikle, basında kadına karşı yapılan ayrımcılık diğer alanlarda da etkisini göstermektedir. Kadınlara, sosyal hayatta, iş hayatında, siyasi hayatta “kadın” olmanın zorluğu yaşatılmakta ve bu alanlarda kadının hak ettiği mertebeye ulaşması engellenmektedir.
 Günümüzde kadınlar, eğitim görüp, iş hayatında geçmişe oranla daha fazla yer almalarına rağmen aynı sorunlar devam etmektedir. İş hayatı da beraberinde kadınlara daha fazla sorun yüklemektedir. Kadın sorunları, kadınların yer almadığı platformlarda erkekler tarafından tartışılmakta ve çözüme kavuşturulmayı beklemektedir. Bu çalışmanın konusunu, kadın yazarların gözüyle Türkiye’de yaşanan kadın sorunları oluşturmaktadır.

Mesleğinde başarıyı yakalamış “kadın köşe yazarları”, bulundukları konumu kendileri için değil toplumun sorunları ve bu sorunların çözümü için kullanmışlardır.

Türkiye’de kadınların gerek sosyal yaşantısı, gerek eğitimi, gerek iş hayatında yer alması gerekse de politikayla uğraşması yıllarca tartışılmıştır. Bu durumun kadınlara getirisi olmakla birlikte kadınlardan birçok da götürüsü olmuştur. Kadın sorunları çoğu zaman kadınların içinde bulunmadıkları sırf erkeklerin konuşup tartıştığı alanlarda incelenmiş ve irdelenmiştir.

Kadın sürekli “mağdur, korkak, güçsüz” gösterilmiş, erkek ise, “güçlü, cesur, kahraman” sıfatlarıyla anılmıştır. Kadını bu sıfatlarla belli kalıplara sokan anlayış onun yerinin korunaklı ortamı olan evi olduğunu bunu kendisine hissettirmeden empoze etmiştir. Kadın evi olan özel alanla sınırlandırılıp onun dışındaki sosyal ve kamusal alanlardan uzak tutulmuştur

Basında kadın;

İş ve toplumsal hayattaki başarılarından çok, töre cinayetleri, intihar, tecavüz, şiddet gibi haberlerle anılmaktan öteye gidemiyor.

GÜNÜN SÖZÜ

Medya sadece eğlendirmek içinse bir şeyler çürümüş demektir.
Banu Avar

TEBESSÜM

Kadın kocasına dönüp gülümseyerek bir öpücük kondurmuş. Kocasına;
- Kocacığım, beni çok sevdiğini biliyorum, her yere benim fotoğraflarımı koymuşsun, çalışma masana, cüzdanına, ofisteki odana...
Kocası bir açıklama yapma gereği duymuş.
- Karıcığım işte senin o fotoğrafların, benim en büyük problemleri çözmeme yardımcı da ondan...
Kadın biraz daha şımarmış.
- Yani senin hayatında varlığım ile bir kat daha değerliyim. Kocası hafif bir gülümseme ile durumu iyice açıklamış.
- Ondan değil karıcığım, ne zaman çözülmesi çok zor bir problemle karşılaşsam, senin fotoğraflarına bakıp "Bundan büyük problem ne olabilir ki?" deyip problemi şak diye çözüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?