USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hakikati anlamak!

19-09-2015

Günümüzde savaşlar artık maddi çıkar ve bölgesel güç olma idealleri çıkarılıyor .Arap baharları,sözde özgürlük istemleri bunların hepside safsata.Tek istenilen elinde petrol ve doğalgaz kaynakları barındıran ülkeleri” karıştır, böl ,kullan “taktiğiyle karıştırıp kaynaklarına sahip olabilmek.Yıllardır Güney Afrika da devam eden iç savaşların tek nedeni sahip oldukları altın ve elmas kaynaklarının Avrupa nın iştahını kabartması ve bu bölgede yer almasıdır.

İsrail’in kudurmuş şekilde çocuk, kadın demeden Gazze’ye saldırmasının tek sebebi de, Filistin’in sahip olduğu “Doğal Gaz “kaynaklarıdır.

İngiliz enerji devi British Gaz (BG), İsrail’e bitişik Filistin karasularında yer alan 30 kilometre açık denizde, 600 metre derinlikte Gazze Marine’deticari ve işletilebilir yaklaşık 280 milyar metreküplük gaz rezervleri buldu.

Hukuki bakımdan Filistin’e ait olan bu gazın satılması ve paranın Washington ve Londra tarafından kontrol edilecek uluslararası bir hesaba Filistin adına yatırılması konusunda anlaşma sağlandı. Gaz, İsrail’e satılacaktı. Filistin, elde edilecek geliri askeri amaçlarla kullanamayacak, sadece bölgenin kalkınması ve altyapısına harcayacaktı.

İsrail’de hükümet değişikliği olması, bu arada Gazze’de HAMAS’ın seçimle işbasına gelmesi ve satılacak gazın fiyatı konusunda ihtilafın derinleşmesi sonrasında bu anlaşma rafa kaldırıldı. Şimdi British Gas, bu sahalardaki yüzde 90 hissesini satma noktasına geldi.

İsrail, Ortadoğu ve Doğu Gazze saldırısı ile daha önce kabullendiği Filistin Devleti varlığını da kenara iterek uzun vadeli konumunu güçlendirme çabasında.Yani bölgedeki tek patron..

Doğalgazda küresel oyunun değişmesi 2017’den itibaren yeni arzın bollaşacak olması ve petrole endeksli gaz fiyatından “hub” esasına dayalı fiyata geçilmesi Rusya’yı kaygılandırıyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi, Karadeniz’deki donanma pozisyonunu güçlendirmesi, Doğu Ukrayna, Baltık sınırları, enerji denklemini daha da karmaşıklaştırdı.

Enerji, su ve altyapı merkezleri boyunca ilerleyerek Iran-Irak-Suriye arasında bir yeni Sünni devlet yaratılıyor. Bu hamlenin arkasında da Körfez ülkelerinin olduğu açık bir gerçek.
İsrail’in bir zamanlar doğalgaz arzı için göbeğinden Mısır’a bağımlı iken şimdi Tamar ve Leviathan sahalarından çıkan ve çıkacak gazı mevcut altyapıyı kullanarak Mısır üzerinden LNG olarak ihraç etmeyi planlıyor.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar borsalar üzerinde farklı etkilere neden oluyor. ABD ve Asya borsaları yaşanan gerginliklere rağmen peş peşe tarihi zirve rekorlarını tazelerken yatırımcının risk iştahı adeta dinmek bilmiyor. Diğer yandan çatışma sahasına daha yakın olan Avrupa piyasalarında ise durum daha farklı. Geçtiğimiz günlerde ABD, Gazprom ve Rusya’nın önde gelen bankalarına yeni yaptırımları gündeme getirdi. Bunun üzerine başta Almanya olmak üzere AB’de neredeyle tüm endeksler düşüşe geçti. Küresel yatırımcılar Rusya’nın kendisine uygulanacak ambargolara yanıt olarak AB’ye gönderdiği doğalgaz miktarında sınırlamaya gidebileceği endişesi ile Avrupalı endekslere daha dikkatle yaklaşmaya başladı.

Bizde de henüz gün yüzüne çıkmamış doğalgaz, bor ve petrol kaynakları var.Ayrıca verimli tarım arazilerimiz su kaynaklarımız ve bölgesel konumumuz düşmanlarımızın sayısını her geçen gün attırmakta.Dikkat ederseniz 2004 de çıkarılan yabancılara “toprak edinebilme yasasıyla” zaten topraklarımız peynir ekmek gibi satılıyor. Bir süredir bir zamanların terör örgütü, şimdilerin ise açılım kahramanları PKK nın bağımsız Kürdistan diye çığlıkları atmasının sebebi ne olabilir sizce?

GÜNÜN SÖZÜ

Milletime söz verdim Hatay‘ı alacağım. Namusum üzerine söylüyorum ki, o Türk toprağını Fransızlara bırakmayacağım. Ben sözümü yerine getiremezsem, milletimin önüne çıkamam. Yerimde kalamam. Ben şimdiye kadar yenilmedim, yenilmem, yenilirsem bir dakika yaşayamam! (29 Ekim 1937- Cumhuriyet Balosu’nda Fransız Büyükelçisi’ne hitaben)ATATÜRK

TEBESSÜM

Siyasiler boş yere kavga ederse ekonomi de vatandaşa kalır… Temel, Dursun ve İdris’in parasızlıkları canlarına tak eder. Bir taraftan işsizlik bir taraftan geleceği kapkara bir siyaset… Ekonomi ve enflasyonu bırakan siyasiler devamlı kavga ederler…
Bunlar da oturur geleceğimizi, yani ekonomi, işsizlik nasıl çözülür onu tartışırlar. İdris söz alır:
Uşaklar ben en hızlı kalkunmanun yolini buldum… Bi uçak filosu yolliyalum. New York’i bombaliyalum… Sora da Amerika bize atom atar. Teslim oluruk. Sora da Japonya gibi çikaruk ortaya aha zengin oldun…
Dursun atılır:
– Ula daha kolayi varken öyle niye edeyruk… En iyisi Amerika’ya savaş ilan edelum Beşinci Filo oriya çıkarma yapar… Savaşı kaybederuk… Ardından Almanya gibi ortaya çikaruk, aha zenginsun. Sonunda Temel atılır, kafasını kaşır ve:
– Ula uşaklar ya savaşi biz kazanursak, oni hiç hesap etmedunuz…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?