USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fizyoterapist Kimdir ? Neler Yapar ?


22-04-2021

Merhaba Sayın okurlar;
  

Ben Fizyoterapist İlhan Demir. Bu pandemi süreci ne yazık ki bizler için hareketsiz kaldığımız bir dönem oluyor. Sizlere sporsuz yaşamın hayatımızın üzerindeki etkilerini dikkate alarak egzersizin önemini ,neredeyse sağlığın her alanında olan fizyoterapistlerin değerini ve fizik tedavinin etkilerini paylaşmaya çalışacağım .
  

Fizyoterapistler, sağlıklı insanların sağlığını koruyan ve daha da iyi olmasına çaba sarf eden , hasta olan insanların hastalığını teşhis edip profesyonel bir fizik tedavi programı hazırlayarak onları günlük yaşama daha hızlı geri dönüş sağlamayı amaçlayan sağlık personelleridir.


Fizyoterapistler, sadece bir alanda değil geniş bir alanda hastaların fiziksel problemlerini değerlendirir, tedavi veya egzersiz programı hazırlar ve durumu daha iyiye gitmesi için yönetir. Vücudun kas-iskelet, nöromusküler, kardiyovasküler, solunum gibi sistemleriyle ilgilidir.
  

Toplumumuzda fizyoterapistler sadece bel ağrıları, boyun ağrıları, sırt ağrıları ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara baktığı düşünülse de aslında fizyoterapistler ortopedi, sporcu sağlığı, pediatri ,  nöroloji , pulmoner ve yoğun bakım  gibi neredeyse hastanenin her servisinde görev alabilmektedir. Ki bu pandemi sürecinde her alanda olduğu gibi ve en çok da solunum rehabilitasyonunda  fizyoterapistlerin önemi daha çok artmaktadır.
  

Fizyoterapistler, sadece hastanede değil, sağlık klinikleri, spor kulüpleri, özel eğitim rehabilitasyon merkezleri, huzur evleri ve pilates merkezleri gibi geniş bir alanda görev almaktadır.
  

Ülkemizde fizyoterapistlerin (özellikle bu pandemi döneminde) gün geçtikçe önemi artmaktadır. Ülkemizde fizyoterapistlerin kamuya istihdam oranı ne yazık ki yetersiz kalmakta ve devlet hastanelerinde çoğu hastanın fizik tedaviye olan ihtiyaçlarının aksamasına neden olmaktadır. Fizyoterapistlerin sağlıkta önemli bir yere sahip olduğu unutulmamalı ve bu güzel mesleğin hak ettiği değerin verilmesi gerektiği düşüncesindeyim. İstihdam oranı artması dileğimle .
  

Bu yazımda size fizyoterapistin kim olduğunu, anlamını ve neler yaptığı konusunda sizleri bilgilendirmek istedim. Sonraki yazılarımda ise pandemi dönemini baz alarak egzersiz ve hareketin önemini aynı zamanda çeşitli hastalıklardan bilgi vererek fizik tedavinin etkisini ve buna benzer makalelerden alınmış yazılar yazmaya çalışacağım.
  

Ramazan ayınızı kutlar, sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?