USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ONUNCU KÖY NERDE BİLEN VARSA KOŞARAK BERİ GELSİN ...

27-10-2022

Biz eğitimciler tam sağlık halinde olmayı hem bedenen hem de ruhen sıhhatli olma hali olarak açıklarız. Yani her ikisinin bütünlük halinde olması gerekir. Tabi sağlıklı olmak ve kalabilmek için kişisel olarak ne kadar çabalarsak çabalayalım çevresel etkenler bu halimizin bozulmasına sebep olabiliyor.
Son beş aydır babamın sağlık sorunları sebebi ile hem devlet hastanelerinin hem özel hastanelerle bilfiil haşir neşir olduğum için ne kadar çabalarsak çabalayalım neden tam sağlık halinde olamadığımızı oldurtmadıklarını sizlerle paylaşmak istedim.
Efendim Tıp fakültesi göz bölümüne yıllardır gideriz ve babamın sarı nokta hastalığı sebebi ile rutin iğne müdahaleleri yapılır fakat son gittiğimizde de her zamanki gibi bir hafta önceden randevumuzu aldık paramızı yatırdık ve bir hafta sonra hastaneye gittiğimizde tekrar para yatırmamız gerektiği söylendi. “Neden zaten yatırmıştık” derken “HOCA talimatı var” dendi peki dedik vezneye yöneldik, tekrar yatırdığımız paranın iki katını yatırdık, makbuzumuzu aldık bir de baktık ki makbuzda ameliyat parası yazıyor. “Aman bi yanlışklık olmasın bizimki her zaman ki bir iğne işlemi” derken hoca ile görüşmek istedim. Efendim “Hocamız yoğun” dediler “olsun zaten her geldiğimizde saat 16’da girdiğimiz fakülteden gece yarıları çıktığımız için alışığız beklerim “dedim. Tabi hiç kimse benim beklememden hesap sormamdan mutlu değil. Bir ara hocamız koridorun ufkunda göründüğünde hemen yakalayıp “sayın hocam böyle bir makbuz verdiler tekrar para yatırdım biz ameliyat değil bildiğiniz sarı nokta iğne falan” diye anlatırken bizim sayın hoca bana bir zılgıt bir bağırık” efendim ne kadar sorun etmişim ne varmış bunda bizim gibi hali vakti yerinde hastalardan ara sıra bu şekilde para alıyoruz ne yapalım fakülte hasta hanesinin durumu ortada ne kadar ufak şeyleri sorun ettiniz “deyince benim tepemin tası attııııı.”Şikayet edeceğim bu yaptığınız yasal değil” dediğimde “istediğin yere et” dediler pişkin pişkin....
Şimdi soruyorum :
Bunlardan alınan ekstra paraların nerede hangi amaçla toplandığı belli mi? Gerçekten fakülte havuzuna mı yoksa özel havuzlara mı toplanıyor bu paralar ? Denetleyenler varsa bilgileri de var mı bu olaydan acaba?
Tıp Fakültesinde hali vakti yerinde hastalar tespit edilip iğne yerine ameliyat parası alının kaç kişi var ve bu uygulama ne zamandır yapılıyor?
Avukatımla konuştuğumda “hiçbir şey anlayamazsınız uğraştığımıza değmez kimi kime şikayet edeceğiz” değince şaşırmadık vazgeçtik.
Özel hastahanelerde de buna benzer durumları geçen haftalarda yaşadık. Babam kalp yetmezliği sebebi ile 3 ay kadar önce beş damara stand takılarak birkaç gün kaldığı özel hastaneden 35 bin tl vererek çıktık, fakat her hafta aynı şikayetlerle acillere gitmemiz devam etti. En sonunda geçen hafta aynı özel hastane çok acil kalbe pil takılması gerektiğini gümrükte sorun olduğunu pili buldurmaya çalıştıklarını söyleyip babamı yoğun bakıma aldılar.
O pil bulunana kadar bizim neler yaşadığımızı anlatmama gerek yok sanırım. Özel hastanede kalp pilinin olmaması eczanede aspirinin olmaması gibi bir şey. Şükürler olsun pili buldurduk ve işlem yapıldı gene bizi misafir ettiler 3 gün 27bin tl vererek evimize çıktık.
Şimdi özel hastaneye ve doktorlarına soruyorum:
Ya pil takılmadan önce bir ölüm yaşasa idik yada pil bulunmasaydı?
Ya paramız olmasaydı ne yapacaktık? gibigibiiii...kafamda deli binlerce soru ile ben.
Efendim hastamızın kalbi aynı kalp idi neden 3 ay önceki müdahalede pil takılmadı ve biz neden her hafta en az iki sefer acillere gittik geldik?
TC 56.Maddeye göre “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimdeki sağlık ve sosyal kurumlardan yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.”diyor.
Devletime canım feda ama gelin görün ki ne üniversite hastanelerinde nede özel hasta hane de paranız yoksa hiçbir kıymetiniz yok hatta paramız ile bile reziliz ne yazık ki.
Gene soruyorum:
Doktorların Hipokrat yeminleri sadece Hipokrat’ın yaşadığı yıllarda mı kaldı?
Yandı bizim keten helva yanmışşşş bitmişşş kül olmuşta haberimiz yok. “İnsanı Yaşat ki DEVLET yaşasın” ilkemize ne oldu arkadaşlar?
Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye boşuna söylememiş atalarımız.
Hem devlet hem özel hasta hane insan hayatı gibi önemli işi ticarete dökmüşse, kendi aralarında yeni kanunlar yazıp uyguluyorsa ve bunlara bir durun bakalım diyen de yoksa...
O yüzden arıyorum ve soruyorum, para mefhumu olmadan insanın insan gibi değer verildiği, paralı parasız da olsak rezil olmadığımız ,insani haklarımızın karşılık bulduğu, sadece doğruların, hakların, insanlığın var olduğu 10.Köy aranıyorrrr, bilen bulan varsa İNSANLIK namına bilgi versin.

#Heyhatnegünlerdengeçiyoruz

#Heyhatttyazıları

#DilekSarıfakıoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?