YAHUDİLER HANUKA BAYRAMINI GAZİANTEP’TE KUTLADILAR!

Özel Haber - 4 yıl önce

Karagöz Mahallesi’nde Restore çalışmalarının ardından hizmete giren Havra’da 40 yıl sonra Yahudi toplumu tarafından Hanuka (Işık) Bayramı kutlandı. Hizmete girdikten sonra Kuran-ı Kerim Sergisinin açıldığı Havra’da düzenlenen Hanuka Bayramı farklı yorumlara da neden oldu.Yahudiler tarafından ışık bayramı olarak adlandırılan Hanuka, 40 yıl sonra dünyanın dört bir yanından gelen Gaziantepli Museviler tarafından kutlandı. Museviler kenti terk ettiği için en son 1979 yılında kutlanan bayram, Gaziantep Sinagogu’nun restorasyonunun tamamlanmasının ardından yıllar sonra tekrar kutlandı. Karagöz Mahallesinde yer alan Havrada gerçekleştirilen kutlamalara sosyal medya hesaplarından tepkiler yağarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bayram dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Kutlama törenine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey’de katıldı.

GAZİANTEP’TEN FARKLI TEPKİLER YÜKSELDİ

Museviler’in baskıdan dolayı 2 bin 300 yıllık evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Türk Musevi Cemaati Lideri İshak İbrahimzadeh, “Buradaki Gaziantepli kardeşlerim belki Gaziantep’ten çıktılar ama Gaziantep onların içinden çıkmadı” dedi. Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, yaşananlar karşısında tepkisini yüksek sesle verdi. Avan, “İsrail Kudüs'ü başkent yaparken Gaziantep'te 1979 yılında kapatılan Sinagog tekrar açılıyor. Yahudiler Arz-ı Mev'udu gerçekleştirmek için Gaziantep'i hedef mi seçti? Antisemitist olma hakkımı kullanıyor ve bir müslüman olarak Gaziantep'te Sinagog açılmasını kınıyor, Müslümanların Yahudileştirilmesi faaliyetlerine hayır diyorum. Müslümanlıkla yoğrulan yurdu, Müslümansız bırakma Allah'ım” dedi. Sosyal medyada da düzenlenen törene ilişkin tepkiler gösterildi.

ASIM GÜZELBEY’DE DÜZENLENEN BAYRAMA KATILDI

Kutlamaya Türk Musevi Cemaati Lideri İshak İbrahimzadeh, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Hahambaşı Müşaviri Yaşar Bildirici, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey’ın yanı sıra İsrail ile diğer ülkelerden gelen çok sayıda Gaziantepli Musevi katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’la Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da kutlamaya özel mesaj gönderdi. Kutlamaya yıllar sonra kente gelen Museviler’in Gaziantepli arkadaşları ve dostları da ilgi gösterdi. Dini vecibelerin tamamlanmasının ardından Gaziantepli Museviler müzik eşliğinde eğlendi, program esnasında yer yer duygusal anlar da yaşandı.

“ÖTEKİLEŞTİRMEYE MÜSAADE ETMEDİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını Yaşar Bildirici okudu. Erdoğan, “Farklılıkları zenginlik gibi gören din, dil ve ırk ayrımı yapmayı reddeden köklü bir medeniyetin mensupları olarak her bir vatandaşımızın inancını özgürce yaşayabilmesine önem veriyoruz. Bu anlayışla son 17 yılda farklı alanlarda hayata geçirdiğimiz reformlarla din ve vicdan özgürlüğü önündeki engelleri tek tek kaldırdık. Hiç kimsenin inancından dış görünüşünden kılıf ve kıyafetinden dolayı öteleştirilmesine asla müsaade edilmedi ve edilmeyecektir. 82 milyonun bir arada barış içinde yaşatan hoş görü ikliminin ırkçı, ayrımcı ve aşırıcı gruplar tarafından zehirlenmesine izin vermedik. Bundan sonra hassasiyetimizi koruyarak Türkiye’yi tüm dünyaya örnek gösterilecek bir dayanışmayla büyütmeye devam edeceğiz. Bu düşüncelerle idrak ettikleri bu müstesna günlerinde tüm Musevilerin Hanuka bayramını tebrik ediyor kendilerine esenlikler diliyorum” dedi.

“BURADA GAZİANTEPLİ KARDEŞLERİM 40 SENE EVVEL OTURDUKLARI YERDE OTURUYORLAR”

Türk Musevi Cemaati Lideri İshak İbrahimzadeh,  “Burada Gaziantepli kardeşlerim 40 sene evvel oturdukları yerde oturuyorlar. Ne mutlu ki hep beraber devletimizle birlikte hem kendimize özellikle de onlara bugünü yaşatabildik. Düşünün ki bu mutluluğu burada yaşayabilmenin farklılığını biz böyle yaşıyorsak kim bilir Gaziantepliler nasıl yaşıyordur. 1970’lerin sonunda biz neden Gaziantep’ten gidiyoruz? 2300 senedir bu topraklarda yaşayan bu cemaat 2300 sene sonra neden bu topraklardan ayrılıyor, ayrılmak zorunda kalıyor? O zamanın talihsiz günlerinde burada yaşayan ailelerimize yapılan tacizler, tehditler, adam kaçırmalar sonunda buradaki kardeşlerim 2 bin 300 senelik evlerini terk ediyorlar. Buradaki Gaziantepli kardeşlerim belki Gaziantep’ten çıktılar ama Gaziantep onların içinden çıkmadı. Yaşadığımız yerleri, bu toprakları bize kucak açan Osmanlı’dan, bu medeniyetten, bu kültürden kendimizi hiçbir zaman koparmadık; zaten kopartmak da istemiyoruz. Kopartmak isteyenler lütfen buradaki sahneyi görsünler. Kim ne yaparsa yapsın bizler buradayız” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Savcılılara yakışır dernek

2019-12-22 08:14 - Özel Haber

6317 ŞEHİT İÇİN KOŞTULAR!

2019-12-22 09:47 - Güncel

YAHUDİLER HANUKA BAYRAMINI GAZİANTEP’TE KUTLADILAR!

2019-12-29 08:02 - Özel Haber

Gaziantep FK, Gaziantepspor’u geride bıraktı

2019-12-23 11:15 - Spor

“Büyük bir iş kazası olarak görüyoruz”

2019-12-25 06:50 - Özel Haber

BU DİREKLER PARA BASIYOR

2019-12-29 08:01 - Özel Haber

Bu çocukta gelecek var

2019-12-22 08:16 - Spor

İŞBİRLİKÇİ KİM?

2019-12-23 11:02 - Özel Haber

Kadoil Başarısı


2019-12-27 09:10 - Güncel

HAYALET BÖLGE!

2019-12-22 08:17 - Özel Haber

İlgili Haberler

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

GAGİKAD KİLİS’ İN GÖNLÜNÜ FETH ETTİ

21:03 - Özel Haber

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem