?>

Üzüm üreticiyi üzdü

Gündem - 5 yıl önce

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 50 bin dekarlık alanda yetiştirilen ve hasadına başlanan çeşitli türlerden oluşan üzüm bağlarında patlak diye adlandırılan mantar hastalığı büyük kayba yol açtı.

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Altınüzüm Mahallesi kırsalında yaklaşık 50 bin dekarlık alanda yetiştirilen Antep Karası, Kardinal, Çekirdeksiz ve Hatun Parmağı gibi yaklaşık 7 çeşit üzümde, bilinmeyen bir nedenle hastalık oluştu.

Bazı bölgelere göre değişim gösteren hastalık, mildiyö hastalığı ismiyle adlandırılıyor. Üreticiler tarafından ilaçlama yapılmasına rağmen üzümler çürümeye başladı. "Hastalığın nedeninin araştırılmasını istiyoruz"

Bölgenin yüzde 70‘inin etkilendiğini söyleyen üzüm üreticisi Metin Yavuz, "Bu yıl geçen yıla göre çok kötü durumda meydana gelen bu hastalığın sebebinin araştırılmasını istiyoruz. İlaçlar mı bozuk, yetkililer tarafından bize bildirilen zamanda mı bir yanlışlık var, bakımdan mı anlayamadık. Bu durumun İlgili yetkililer tarafından araştırılmasını istiyoruz. Tariş gibi bir kurumun bizim buraya el atıp faaliyet göstermesini istiyoruz. Fiyat olarak çok düşük gidiyor geçen senenin altında bir fiyata gidiyor, hastalıktan dolayı ortalama 13 ton üzüm kestiğim bağımdan 3 buçuk ton üzüm kesmişim" dedi. Şaraplık üzüm alıcısı Hüseyin Uzun yaptığı açıklamada, "Mersin’deki fabrikaya göndermek üzere şaraplık üzüm alıyoruz rekoltemiz çok yüksek ama sahip çıkanımız yok, Tariş istiyoruz kuru üzüm için ihracat için ihracat yok üzümlerimiz bozuluyor devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz ilaçlamalar çok masraflı 6-7 ay emek veriyoruz masraf ediyoruz yetkililerden ve Tariş’ten bizim bu bölge ile ilgilenilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

SAĞLIKTA BİR TUHAF ATAMA!

2020-08-16 10:42 - Özel Haber

Türkiye nefesini tuttu! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdeyi açıklayacağı saat belli oldu

2020-08-20 14:14 - Türkiye

Bakan Koca kritik uyarılarda bulundu

2020-08-20 14:46 - Türkiye

Salçalık biber satışı başladı

2020-08-16 10:40 - Özel Haber

Gözyaşları arasında toprağa verildi

2020-08-16 03:55 - Mobil

Bakan Koca '10 gün önce'ye dikkat çekerek çarpıcı rakamları açıkladı

2020-08-18 15:05 - Türkiye

Bakan Koca '250 bini geçti' diyerek kritik rakamları paylaştı

2020-08-17 16:29 - Türkiye

AK PARTİ’DE İL BAŞKANI YENİDEN EYÜP ÖZKEÇECİ!

2020-08-14 10:48 - Mobil

Bakan Koca 'aktif hasta sayısı'na dikkat çekip uyardı

2020-08-16 16:18 - Türkiye

Bakan Koca'dan Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalar

2020-08-19 16:56 - Türkiye

İlgili Haberler

Uluslararası Sağlık Zirvesi Gaziantep Kent Konseyi Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

20:18 - Gündem

Gaziantep’te yemekte tağşiş iddiası firmasıdan flaş açıklama 

13:11 - Gündem

Fatih'in Mirası Ayasofya'dır, Sergi Alanı Değil!

10:58 - Gündem

Gençlerin Yerel Demokrasiye Katılımı İçin AB Destekli Proje Başladı

18:45 - Gündem

Cuma Kerkez’den Güçlü Adaylık Açıklaması ‘Daha Güçlü Bir Sendika İçin Yeniden Adayım’

19:45 - Gündem

Günün Manşetleri

Şahinbey Lions Kulübü’nden Geleneksel Kahvaltıyla Açlığa Anlamlı Destek

12:46 - Özel Haber

Akdoğan Ailesinin Acı Günü

11:39 - Yaşam

Turnuva Şampiyonu Merinos, Betül’ün Adını Unutturmadı

21:07 - Spor

Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden Dolu Dolu Bir Yıl

20:51 - Özel Haber

GİKAD’dan Kadınlara Ekonomik Özgürlük Hamlesi!

13:38 - Özel Haber