"TOPLUMA GÖREV DÜŞÜYOR"

Özel Haber - 7 yıl önce

Gaziantep İl Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Mızrak, okuma alışkanlığının ailede başladığını söyleyerek, “Çocuklara okuma kültürünün aşılanmasında topluma büyük görev düşüyor” diye konuştu.

!#**h10590**#!

Gaziantep 2 milyona yakın nüfusu ile Türkiye’nin önemli kentleri arasında yer alıyor. Sanayi, ticaret ve kültür kenti olarak nitelendirilen Gaziantep’in yapılan araştırmalarda okuma kültürü ve alışkanlığı konusunda geri sıralarda kaldığı görülüyor. Okuma Kültürünün artırılmasına yönelik Gaziantep Belediyeleri tarafından başlatılan projeler ile çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılırken, kitap okuma oranlarının nüfusa oranla oldukça düşük olduğu gözlemleniyor.

“OKUMA KÜLTÜRÜ AİLEDE BAŞLAR”

Çocuklara ve gençlere okuma kültürünün aşılanması konusunda topluma büyük bir görev düştüğünü ifade eden Gaziantep İl Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Mızrak, okuma kültürünün aileden başlayarak, bireylere kazandırıldığını söyledi. Okuma alışkanlığı kazanmanın toplumsal bir süreç olduğunu dile getiren Mızrak, “Okuma alışkanlığı ve kültürünün ailede başlaması gerekiyor. Hatta bazı araştırmacılar daha ileri giderek okuma alışkanlığının anne karnında başladığını iddia ediyorlar. Hamilelik döneminde annelerin sesli bir şekilde kitap okumalarını öneriyor. Bu noktada biz okuma alışkanlığının ailede başladığını düşünüyoruz. Bir çocuğun anne- babası kitap okuyan bir profil oluşturabilirse, bu çocuğun okuma kültürü kazanması için bir artıdır. Her evde küçükte olsa çocukların ulaşabileceği kitaplıkların oluşturulması gerekiyor. Aileler bu iki konuyu yerine getirirse önemli bir aşama kaydedileceği inancındayım. Diğer yandan çocuklara kitap hediye etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çocuklara kitapların hediye edilebilecek bir materyal olduğunu öğretmek gerek. Böylelik kitaba karşı çocukların bakış açısı değişecektir” diye konuştu.

“OKUMA KÜLTÜRÜNÜ ARTIRMAYA YÖNELİK PROJELER YAPILIYOR”

Gaziantep genelinde 13 kütüphane bulunduğunu ifade eden Mızrak, “Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Gaziantep Kütüphane sayısı bakımından 36.sırada yer alırken, kütüphaneye aktif üye sayısı bakımında Türkiye genelinde 8.sırada yer alıyor. Karkamış ve Nurdağı’na modern kütüphaneler yapılıyor. Diğer yandan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Çocuk Kütüphanesi, kütüphane sayısının artırılmasına yönelik önemli çalışmalar arasında yer alıyor. Çocuk Kütüphanesi ile birlikte velilerinden faydalanabileceği güzel bir yapı oluştu. Diğer yandan Şehitkâmil Belediyesi tarafından başlatılan yetişkin insanların rağbet ettiği kıraathanelerde kitaplıklar kuruldu. Okuma kültürünü geliştirmeye yönelik atılmış bir adım. Bu projenin yaygınlaşmasıyla ve vatandaşların yeterli ilgiyi göstermesi halinde Kıraathanelerin okuma kültürüne büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“OKUL KÜTÜPHANESİNE BİR ADIM”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Z Kütüphane Projesine ilişkin bilgiler veren Mızrak, “Z Kütüphaneler Projesi, diğer adıyla Zenginleştirilmiş Kütüphane Projesi olarak adlandırılan proje ile okullarda çocukların kullanmasına yönelik bilgi ihtiyacını karşılayacak birimler oluşturmak hedefleniyor. Kitapların yanında çocuklara bilgi teknolojisinin olanakları da sunuluyor. Bu anlamda önemli bir proje olarak görüyorum. İl Halk Kütüphanesi olarak bizim uyguladığımız bir projemiz var. ‘Okul Kütüphanesine Bir Adım’ projesi dâhilinde vatandaşlarımızda bize bağış olarak gelen kitapları alıyoruz, okulların özellik ve türüne göre tasnifleyerek ihtiyacı olan okullara belirli sayıda kitap bağışı yapıyoruz. Bu projedeki amacımız okul kütüphanelerinin zenginleştirilmesine katkı sağlamak. 3 içerisinde yaklaşık 50 okula 15 bin kitap bağışında bulunduk.  Projemize devam ediyoruz, bu anlamda vatandaşlarımızın evlerinde bulunan kullanmadıkları kitapları kütüphanemize bağışlamaları projemize katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda kullanılmayacak durumda olan kitapların geri dönüşüme verilmesiyle binlerce ağacın kurtarılması sağlanacaktır” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Apple, arama geçmişinizi izliyor!

2016-11-21 11:00 - Teknoloji

Facebook yeni bir şirket satın aldı

2016-11-20 08:13 - Yaşam

Facebook'ta bu dosyaya kanmayın!

2016-11-22 11:19 - Mobil

GAZİANTEP'TE KADIN SIĞINMA EVLERİ YETERSİZ

2016-11-21 12:54 - Mobil

Gaziantep'te otobüs beklemeye son

2016-11-24 11:06 - Mobil

Gaziantep'te kamudan kimler ihraç edildi?

2016-11-22 08:02 - Mobil

FETÖ'cü komiserin gasp çetesi yakalandı

2016-11-18 10:00 - Video Haber

Şüpheli şahsın üzerinde uyuşturucu madde ele geçirdi

2016-11-21 04:26 - Mobil

"PASAJLAR İÇİN YIKIM KARARI VAR"

2016-11-24 12:21 - Mobil

ABD ile ikinci iade krizi

2016-11-21 04:52 - Yaşam

İlgili Haberler

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

GAGİKAD KİLİS’ İN GÖNLÜNÜ FETH ETTİ

21:03 - Özel Haber

Yeniden Refah Partisi Nurdağı Seçim Sonuçlarına İtirazını Yeniliyor

17:21 - Özel Haber

Günün Manşetleri

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem

GAGİKAD, Eğitim Müfredatında Laiklik ve Adalet Arayışında

14:46 - Gündem

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber