?>

Şirketlere, “Tasarım” Desteği

Ekonomi - 10 yıl önce

Sistem Global Danışmanlık Gaziantep Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle, tasarım merkezlerinin Ar-Ge merkezlerine verilen destek ve muafiyetlerden yararlanmaya başladığını bildirdi.

YMM Erol Çember, 1 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenleme ile Tasarım Faaliyeti, Tasarım Merkezi ve Tasarımcı gibi kanun kapsamında olmayan ve daha önce net olarak tanımlanmadığı için gri alanlarda bulunan hususların tanımlarının yapıldığı ve bu tanımlara kanun içerisinde yer verildiğini söyledi. Yapılan değişikliklerle siparişe dayalı olarak yürütülen tasarım faaliyetlerinin de destek kapsamına alındığını belirten Çember, “Tasarım merkezleri tarafından siparişe dayalı olarak yürütülen tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamaların yüzde 50’si bu merkezler tarafından, bu harcamaların kalan yüzde 50’si ise siparişi veren gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından indirim olarak dikkate alınabilecektir” dedi.

“TEŞVİKLER EKONOMİYİ OLUMLU ETKİLEYECEK”

Tasarım merkezlerine verilen destek ve muafiyetleri değerlendiren Çember, “Yapılan değişikliklerle, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlama, tasarım faaliyetlerine destek olma, bilgiyi ticarileştirme, teknolojik ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını ve gelişimini destekleme, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme ve kurumsallaştırma alanında önemli adımlar atılıyor. Sistem Global olarak yıllardır bu alanda danışmanlık hizmeti sunduğumuz için şirketlerin yol haritalarını ve yolculuklarını detaylı gözlemliyor, inceliyor ve analiz ediyoruz. Gördüğümüz o ki, yapılan son düzenlemeler ile artık daha kaliteli, konforlu ve sonuca giden mesafeyi kısaltan yeni bir dönem başlıyor” şeklinde konuştu. Sistem Global Gaziantep Bölge Koordinatörü YMM Çember, tasarım merkezlerine verilecek desteklerin ortak proje üretimi ve üniversite-sanayi işbirliğini de geliştireceğini belirterek, “Maalesef bugüne kadar ekonomide işbirliğini bir türlü geliştiremedik. Ancak yapılan bu son düzenlemeyle ekonomik işbirliği, vergi indirimi teşviki ile geliştirilerek, ekonomimizin kullanımına sunuldu. Bu değişiklik sayesinde, ekonomimizde Ortak Proje yapma ve çözüm üretme refleksleri gelişecektir. Bununla birlikte sanayicimizin, bu işbirlikleri sayesinde motivasyonlarının çok daha etkin olacağını düşünüyoruz Eskiden akademisyenin aldığı danışmanlık ücretinin büyük bir kısmı üniversitesinin döner sermayesine kalıyordu. Bu nedenle akademisyenler çalışmalarının karşılığını tam olarak alamıyor, yüksek danışmanlık bedelleri talep etmesi durumunda da akademisyenlerden alınacak danışmanlıklar firmalar için cazip olma özelliğini yitiriyordu. Yeni düzenleme ile döner sermaye kesintileri yüzde 15 ile sınırlandırılacak ve her 100 liralık danışmanlığın 85 lirasının doğrudan akademisyene ödenecek. Bu durum, sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliğini artıracaktır. Ayrıca, gelir vergisi stopajı, sigorta primi ve damga vergisi desteği ile gümrük vergisi istisnası da söz konusu düzenleme ile tasarım merkezlerine tanınan teşviklerdir” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’e yeni meydan

2016-02-26 11:15 - Yaşam

‘650 talebenin sorumluluğu var’

2016-02-25 12:53 - Mobil

Nohut dürümüne rağbet arttı

2016-02-25 12:56 - Mobil

Bu da 'ABDO'nun katmeri

2016-02-28 13:04 - Mobil

Düşüş yok artış var!

2016-03-01 13:52 - Mobil

3 bin yıllık demir balta

2016-02-28 12:28 - Yaşam

Müze başına çöktü!

2016-02-29 13:38 - Manşet

CHP Oğuzeli ilçe Başkanı Süleyman Maş vefat etti

2016-03-01 05:42 - Yaşam

Şehitkamilli minikler Sivil Savunma Haftasını kutladı

2016-03-01 07:10 - Yaşam

Nizipli öğrencilere meslek semineri

2016-02-29 11:30 - Yaşam

İlgili Haberler

Antepsan Lezzetleri Gulfood 2026’da Dünya Sahnesine Çıktı

15:25 - Ekonomi

Altın Fiyatları Yeni Zirveyi Gördü

11:50 - Ekonomi

CHP Gaziantep İl Başkanı Açar’dan Asgari Ücret Tepkisi

11:09 - Ekonomi

Kredi Kartları, İcra ve Konkordato Patladı

13:52 - Ekonomi

CHP’li Öztürkmen’den Bütçe Tepkisi

14:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TAG Otoyolu’nda Sabah Saatlerinde Korkunç Kaza

10:39 - Yaşam

6 Şubat’ın Yıl Dönümünde Burkay Güçyetmez ’den Sert Uyarı

10:35 - Gündem

GASTURDER ve İl Milli Eğitim’den Ortak Sıfır Atık Hedefi

15:45 - Yaşam

Antepsan Lezzetleri Gulfood 2026’da Dünya Sahnesine Çıktı

15:25 - Ekonomi

CHP Milletvekili Öztürkmen Gaziantep’te Artan Şiddeti Meclis Gündemine Taşıdı

14:54 - Gündem