KUTNU’NUN “ŞULE HALİ”

Özel Haber - 6 yıl önce

Türkiye’de yalnızca Gaziantep’te, el tezgâhlarında değişik şekillerde dokunan ipekli bir dokuma türü olan Gaziantep Kutnu Kumaşı’nın coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından, Türkiye genelinde büyük ilgi görmeye başladı.

Tasarımcı Şule Aydemir tarafından muhteşem modellere dönüştürülen kutnu kumaşı bu sayede Gaziantep’in tanıtımında da büyük rol oynuyor.  Şule Aydemir, mağazadaki tüm ürünleri kendi bünyelerindeki atölyede hazırladıklarını belirterek, Kutnu kumaşının kullanıldığı 70 den fazla ürün yapabiliyor. Çocukluk yıllarında başladığı tasarım tutkusunu meslek olarak seçen Şule Aydemir, ajandadan, heykele, kutudan lambadere kadar aklınıza gelebilecek her konuda çok özel tasarımlar yapıyor.

SİPARİŞE GÖRE TASARIM

Siparişe göre tasarım yapan Şule Aydemir’in, tamamen el işçiliği ile yaptığı tasarımların başka bir örneği bulunmuyor. Tasarım yaparken de, yağlı boyadan, plastik sanatlara, perforjeden ahşaba ve heykele kadar çok sayıda sanat dalından faydalanıyor. 

İç dekorasyonun atölyesi ,zamanla tasarım atölyesine dönüştürmüş. Tasarım atölyesinde, çizim ve üretimin her aşamasını eşi ile birlikte yapıyor. "Eşimle birbirimizi tamamlıyoruz" diyen Şule Aydemir, tasarım atölyesinde yapılan işler için;"Burada siparişe göre özel tasarımlar yapıyoruz. Tamamen el işçiliği ile yaptığımız tasarımların başka bir örneğini bulmak mümkün değil. Ajandadan, heykele, kutudan lambadere kadar aklınıza gelebilecek her konuda tasarımlar yapıyoruz. Tasarımları yaparken yağlı boyadan, plastik sanatlara, perforjeden ahşaba ve heykele kadar çok sayıda sanat dalındaki birikimlerimizi kullanıyoruz. Yıllara yaz tatillerinde Halk Eğitimin kurslarına katıldım. Hemen tüm kursları bitirdim. O kursların şimdi faydasını görüyorum. Yılların birikimi burada çok özel tasarımlara dönüşüyor."

KUTNU SEVDALISIYIM

Şule Aydemir, her türlü kumaştan malzemeden tasarımlar yapıyor. Ancak, onun için bir kumaş var ki, çok özel;Kutnu kumaşı. Eskiden sarayların kumaşı olarak bilinirdi “Kutnu”. Teknolojiye yenik düşünce de bir ara unutulmaya başlandı. Ancak, son yıllarda bu özel kumaş yeniden keşfedildi. Tarihimizin ve kültürümüzün bir parçası olan kutnu kumaşının yeninden popüler hale gelmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Şule Aydemir;"Kutnu çok özel, harika bir kumaş. Son derece sağlıklı. İpek ve pamuktan yapılan bir kumaş. Bir kez dokunursanız, bir daha bırakmazsınız. Bu kadar albenisi olan, bağımlılık yapan bir kumaş. Yazın terletmeyen ve serin, kışın sıcak tutan bir kumaş. Ancak, aynı zamanda da hareketli, biraz da şımarık bir kumaş. Kutnuyu tanımak için bir kaç yıl, üzerinde çalışmanız gerek.

Standart olarak yaptığımız bir üretim yok. Daha çok kurumların taleplerine uygun, özgün ve kentimizin tarihini, kültürünü yansıtan tasarımlar yapıyoruz. Bazen insanlar çok değerli bir hediye alıyor, bu hediyeyi takdim edecekleri, sunacakları özel bir ambalaja ihtiyaç duyuyorlar. Özel tasarım ambalajımız ya da kutumuz o hediyeye da daha da değer katıyor. Gaziantep'in yanından Türkiye'nin hemen her bölgesinden talep alıyoruz. İşimizi severek yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin de atölyemizi gezerek, bilgi aldı. Kendisinin de çok önem verdiği Kutnu kumaşının kullanım alanının genişletildiğini, Kutnunun yeniden her alanda kullanılan bir ürün olduğunu görünce çok mutlu oldu. Kendisine tarihimize, kültürümüze verdiği önemden dolayı teşekkür ediyoruz"

HABER:MERVE TANRIÖVER

Haftanın Öne Çıkanları

Güneş İyi Parti’den aday adayı

2018-05-06 11:04 - Özel Haber

Dünyanın Konuştuğu Teknoloji

2018-05-02 08:59 - Teknoloji

“Biz kopmadık, beraberiz”

2018-05-06 11:23 - Yaşam

KUTNU’NUN “ŞULE HALİ”

2018-05-07 09:06 - Özel Haber

Kültür turları arttı

2018-04-30 12:27 - Özel Haber

Gaziantep'te drift festivali

2018-05-07 02:08 - Spor

Yeni Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı

2018-04-30 12:32 - Yaşam

Gaziantepspor'da başkanlık seçimi 12 Mayıs'a kaldı

2018-05-04 03:20 - Spor

Berber dükkanına kurşun yağdırdılar: 1'i ağır 3 yaralı

2018-05-03 10:31 - Mobil

“İHRACATTA HEDEF BEŞİNCİLİK…”

2018-05-01 11:08 - Mobil

İlgili Haberler

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

Zehra Ünal'a Önemli Görev

12:22 - Özel Haber

İki Büyük Ailenin Birleştiği Muhteşem Düğün

23:29 - Özel Haber

TÜKD'de Ece Tepe Dönemi

15:27 - Özel Haber

GAGİKAD KİLİS’ İN GÖNLÜNÜ FETH ETTİ

21:03 - Özel Haber

Günün Manşetleri

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

GAZİANTEP’İN SOKAKLARINI TEMİZ TUTMAK İÇİN “ATMA!”

21:44 - Gündem

KENT KONSEYİNDEN HATAYLI ESNAFA DESTEK ZİYARETİ

21:41 - Gündem

Erdem Güzelbey’ e Önemli Görev

21:07 - Özel Haber

VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

19:39 - Gündem