?>

Ekici, "Vatandaşlar bilinçlendirilmeli"

Ekonomi - 10 yıl önce

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici ve 27 arkadaşı Meclis Başkanlığı’na sundukları önergeyle, toplum sağlığını da tehdit eder hale gelen “doğal” ve organik” ürün sahtekârlığı konusunda Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

“Doğal” ya da “organik” etiketiyle satışa sunulan tüketim ürünlerinin gerçekten “doğal” yada “organik” olup olmadığı, bu konuda yeteri kadar denetim yapılıp yapılmadığı tartışmaları gün geçtikçe artarken, CHP bu konuda Meclis’in devreye girmesini istedi. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici ve 27 arkadaşı Meclis Başkanlığı’na sundukları önergeyle, toplum sağlığını da tehdit eder hale gelen “doğal” ve organik” ürün sahtekârlığı konusunda Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. Araştırma önergesinde, doğal kaynakların hızla kirlenmesi ve gıda ürünlerinin üretim ve imalatında kimyasal bileşen kullanımının artmasıyla halkın son dönemde organik ürün kullanımına yöneldiğini, bu durumu fırsata dönüştürmek isteyen kimi üreticilerin de ürün ambalajına kanun ve yönetmeliklerde yeri olmayan “doğal” ibaresini koyarak piyasaya sürmeye ve halkı yanıltmaya başladığına dikkat çekildi. Bu durumun hem tüketim harcamalarında ciddi artışlara hem de sağlık riski doğurduğuna işaret edilen önergede “Kaldı ki ‘organik’ etiketli gıdaların da gerçek anlamda organik olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar yer almaktadır. Çünkü Türkiye’de gıda denetimi konusunda yanlış yetkilendirmenin olduğu, yeterli denetim elemanının olmadığı, gıda firmalarının yalnızca yarısının denetlenebildiği bilinen ve çözüm üretilmeyen gerçeklerdir” denildi.

BİLİNÇLENDİRME VE YAPTIRIM ŞART!

‘Doğal’ ya da ‘organik’ adı altında satılan ürünlerin bu nitelikleri taşıyıp taşımadıkları konusunda standartların belirlenmesi ve denetim mekanizmasının oluşturulması, vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek için kamu spotlarının hazırlanması, %100 doğal ambalajı ve internet/TV reklamları ile insan sağlığı üzerinden rant elde etmeye çalışanlara yaptırım uygulanmasının elzem hale geldiği vurgulanan önergede ayrıca şu ifadelere yer verildi:“Türkiye’de milyonlarca insanımızın sağlığını yakından ilgilendiren organik üretimin doğru yapılıp yapılmadığının belirlenmesi, sağlam ve etkili bir denetim mekanizmasının kurulması, bugüne kadar rant uğruna insan sağlığı ile oynayan üreticilerin tespit edilmesi ve bunlara yönelik yaptırımların geliştirilmesi, organik gıda konusunda yasal mevzuatın ve politikaların bir an önce oluşturulması amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulması kaçınılmazdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

OBA, Türkiye’nin makarna haritasını çıkardı

2016-04-01 03:48 - Ekonomi

Dillere destan düğün

2016-04-04 05:40 - Yaşam

Avukat Mehmet Yıldırım’a Onur Ödülü

2016-04-06 04:20 - Yaşam

Mutluluğa imza attılar

2016-04-04 12:00 - Yaşam

Türkiye'de 4.5G dönemi

2016-04-01 08:07 - Teknoloji

KAMU ZARARININ SORUMLUSU KİM?

2016-04-04 03:41 - Manşet

Yavuzeli’nin çehresi değişiyor

2016-03-30 11:18 - Mobil

Mutluluğa yelken açtılar

2016-04-04 03:22 - Yaşam

Zabıtadan 'sola' dönüş nöbeti

2016-04-05 08:24 - Mobil

Gaziantep'te tacizci öğretmen tutuklandı

2016-03-31 03:49 - Mobil

İlgili Haberler

TÜİK Verileri Kadınların Ekonomideki Yerini Ortaya Koydu

13:48 - Ekonomi

Son 5 yılda Türkiye’ye 250 milyon $ yatırım yapan Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar $’lık katkı

08:26 - Ekonomi

Antepsan Lezzetleri Gulfood 2026’da Dünya Sahnesine Çıktı

15:25 - Ekonomi

Altın Fiyatları Yeni Zirveyi Gördü

11:50 - Ekonomi

CHP Gaziantep İl Başkanı Açar’dan Asgari Ücret Tepkisi

11:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep Barosu’ndan Kadın Hakları Paneli

01:25 - Özel Haber

KATODER Başkanı Sabiha Gül: “Toplumsal Kalkınma İçin Çalışıyoruz”

10:04 - Özel Haber

GİKAD Cumhuriyetin Kadınlarını Hatıra Defterinden Günümüze Taşıdı

22:06 - Özel Haber

“Fırtına Geliyordu Ama Görülmedi” Üzümcü’den Ekonomi Yönetimine Eleştiri

20:53 - Gündem

Gaziantep’te Elektrik Kesintileri Vatandaşı Çileden Çıkardı!

05:34 - Özel Haber