?>

CHP'li Meriç'ten Ehliyet Yaptırımlarına Tepki

Meriç, cezaların caydırıcı olması gerektiğini ancak vatandaşın çalışma hakkını tamamen ortadan kaldıracak sonuçlar doğurmaması gerektiğini ifade etti.

Asayiş - 1 ay önce

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, trafik güvenliğinin sağlanmasının herkes için ortak sorumluluk olduğunu belirterek, sürücü belgelerine el konulmasına ilişkin yaptırımlar ile yüksek idari para cezalarının hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada trafik güvenliğinin tartışma konusu olmadığını vurgulayan Meriç, cezaların caydırıcı olmasının önemli olduğunu ancak bireyin çalışma hakkını, ekonomik geleceğini ve sosyal yaşamını tamamen ortadan kaldıracak sonuçlara dönüşmemesi gerektiğini ifade etti.

Trafik güvenliği ile hukuk devleti ilkelerinin birlikte korunması gerektiğini dile getiren Meriç, "Cezanın amacı intikam değil, kamu düzenini korumak, suçun tekrarını önlemek ve bireyi yeniden topluma kazandırmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Uzun süreli ehliyet yaptırımları ve ağır idari para cezalarının özellikle araç kullanarak geçimini sağlayan vatandaşları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Meriç, şoförler, kuryeler, servis taşımacıları ve benzeri meslek grupları için sürücü belgesinin yalnızca resmi bir evrak değil, aynı zamanda geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Ekonomik koşulların ağırlaştığı bir dönemde uygulanan bazı yaptırımların yalnızca hukuki sonuç doğurmadığını belirten Meriç, işsizlik, borçlanma ve sosyal sorunların da ortaya çıktığını ifade etti. Hukukun vatandaşları umutsuzluğa sürüklememesi gerektiğini dile getiren Meriç, kamu güvenliği sağlanırken bireyin yeniden hayata tutunmasına da fırsat verilmesi gerektiğini kaydetti.

Benzer olaylarda farklı sürelerde ehliyet yaptırımlarının uygulanmasının eşitlik ve öngörülebilirlik ilkeleri açısından tartışmalara neden olduğunu belirten Meriç, hukukun benzer olaylarda aynı şekilde uygulanmasının adalet duygusunu güçlendireceğini söyledi.

Kamu güvenliğinden taviz verilmeden eğitim, denetim ve objektif kriterlere dayalı yeniden değerlendirme mekanizmasının oluşturulması gerektiğini ifade eden Meriç, bu yaklaşımın hem hukuk devleti ilkesini güçlendireceğini hem de vatandaşın adalete olan güvenini artıracağını belirtti.

Açıklamasının sonunda ceza infaz sistemine de değinen Meriç, cezasını tamamlayan vatandaşların hayat boyu aynı yaptırımlarla karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini söyledi. Eski hükümlülerin iş bulma ve yeniden üretime katılma konusunda ciddi zorluklar yaşadığına dikkat çeken Meriç, devletin görevinin yalnızca cezalandırmak değil, vatandaşın yeniden istihdama ve toplumsal yaşama katılmasını sağlayacak politikaları da hayata geçirmek olduğunu ifade etti.

Melih Meriç, trafik güvenliğini zayıflatmadan, ölçülülük ilkesini esas alan, adalet duygusunu güçlendiren ve bireyin yeniden topluma kazandırılmasını önceleyen yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 590 Bin TL’ye Bahçeli Ev Dönemi Başlıyor

2026-07-08 10:06 - Gündem

Gaziantep'in Yeni Konut Modelinde Mehmet Haz İmzası

2026-07-08 10:17 - Gündem

Müşteri İletişimi Yeni Bir Aşamaya Geçiyor

2026-07-03 09:35 - Genel

Gaziantep'te Gelecek Kaygısı Bavulları Toplattı

2026-07-06 18:22 - Yaşam

CHP'li Meriç'ten Ehliyet Yaptırımlarına Tepki

2026-07-08 17:46 - Asayiş

AK Parti’ye Bir Katılım Dalgası Daha

2026-07-06 18:54 - Gündem

Göçün Merkezi İstanbul, Çıkışta İlk 10’da Gaziantep de Var

2026-07-06 17:58 - Yaşam

Kadooğlu'nun Yeni Görevi Bölge İhracatına Güç Katacak

2026-07-08 17:12 - Gündem

YENİ DÖNEMDE ŞİRKETLERİN GERÇEK REKABET AVANTAJI: STRATEJİK VE FİNANSAL İŞ AKLI KAVRAMI

2026-07-08 16:51 - Ekonomi

Fatma Şahin, Şırnak’tan Verilen Birlik ve Barış Mesajına Ortak Oldu

2026-07-05 21:09 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep'te Motosiklet Denetimi

12:36 - Asayiş

Nurdağı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden Silah Operasyonu

12:04 - Asayiş

Şahinbey'de Düğün Magandalarına Operasyon

11:36 - Asayiş

Gaziantep'te 8 Şüpheliye Jandarma Baskını

21:32 - Asayiş

Gaziantep’te Sahte 200 TL Operasyonu Büyüyor

16:55 - Asayiş

Günün Manşetleri

Kapitalizmin Yeni Düzeni: SERVET TRANSFERİNDEN, PATRON DEVLETE !...

12:22 - Ekonomi

Gaziantep’in Yazılım Gururu Nlksoft 20. Yaşını Görkemli Geceyle Kutladı

12:24 - Teknoloji

VARLIKLI BAŞKA, ZENGİN BAŞKA!

11:06 - Genel

“STRATEJİK HAYAT: DAHA ÇOK KONUŞMAK DEĞİL, DAHA DOĞRU DÜŞÜNMEK İÇİN…”

16:09 - Yaşam

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE PİYASALARDA NE Mİ OLACAK? BUYRUN OKUYUN DERİM…

15:52 - Ekonomi